01 mei Japanse Toetjes (met een Hollandse twist)
Als toetje kennen de meeste mensen wel een bakje vla, misschien wat pudding, en soms gewoon een lekker ijsje. Soms wil je echter nét even wat anders op tafel zetten. Bijvoorbeeld met kerst of een verjaardag. En wat is dan beter dan Japanse toetjes?
Een Japans dessert kan hier echter nogal moeilijk te vinden zijn. En zelf maken gaat ook niet altijd even makkelijk. Maar met behulp van wat creatief knutselen in de keuken zijn er tal van Japanse toetjes die je een lekker makkelijke, Hollandse twist kunt geven!
Pannenkoek Sushi
In deze sushi zit geen rijst maar heerlijke mascarpone en aardbeien! Buiten dat het er super smakelijk uit ziet is het ook nog eens erg gemakkelijk te maken en kun je er veel variaties op bedenken. Maar voor de precieze details verwijs ik je door naar het gehele recept op Sushi-San!
Japanse Crepes
In het verlengde van de pannenkoeken sushi is er ook nog de optie voor een échte, Japanse crêpe. Zoals jullie misschien wel weten is een crêpe eigenlijk een heel dunne pannenkoek, maar in Japan vouwen/rollen ze deze in een soort patatzak gevuld met ijs, slagroom, fruit, chocola en noem het maar op! En even door de duidelijkheid: de crêpe wordt eerst belegd met al het lekkers en dan pas gevouwen.
Je vindt crêpe stands door het hele land en vooral in winkelcentra en winkelstraten. Vaak ruik je deze standjes ook al voor je ze ziet en zijn ze altijd druk bezocht! Natuurlijk kun je deze ook heel gemakkelijk hier in Nederland maken door simpelweg dunne pannenkoeken te bakken en deze naar wens te vullen.
Vooral slagroom, aardbeien en chocoladesaus zijn eigenlijk wel een must bij het vullen maar je kunt het zo gek maken als je zelf graag wilt.
Doroyaki
Doroyaki zijn een typisch Japanse tussendoortje welke vaak vers wordt gemaakt. Ze lijken op een kruising tussen pannenkoeken, eierkoeken en poffertjes. Met een vulling tussen de lagen. Dit kan anko (zoete rode bonen pasta) zijn maar ook nutella, of fruit met slagroom.
Nu kun je uiteraard kiezen voor een variatie met een poffertjes beslag en kersen er tussen leggen maar dorayaki zijn niet moeilijk te maken als het lijkt! Zelf proberen? Lees dan hier ons recept voor dorayaki!
Kakigori
Kakigori is (letterlijk vertaald) ‘geschoren ijs’ en vind je in de zomer overal in Japan. Vaak zijn het kleine kraampjes en stands waar het ijs met een hand aangedreven apparaatje wordt geschaafd, van een blok ijs tot je een verzameling hele kleine fijne ijssnippertjes hebt. Over deze snippertjes wordt dan een siroop gegoten (vaak met gecondenseerde melk erdoorheen) waarmee het ijs een smaakje krijgt.
Je kunt het heel makkelijk zelf maken door water in een (stevige) zak in de vriezer te gooien en deze om de zoveel tijd goed te kneden. Je kunt er voor kiezen om ook al meteen de siroop er doorheen te mixen of deze er later overheen te gooien. Niet helemaal hetzelfde principe (dit lijkt meer op slushpuppies) maar het komt aardig in de buurt! Je zou eventueel ook ijsklontjes in een blender kunnen gooien maar let op dat niet elke blender hiervoor geschikt is.
Helemaal mooi zijn echter de schaafijsmachines die je bijvoorbeeld bij de Xenos wel eens vindt. Of probeer een ice crusher voor een soortgelijk effect. En je hebt dit Japanse toetje zo op tafel staan.
Sata Andagi
Dit gerecht zal bij iedereen vreemd in de oren klinken maar is ons eigenlijk hartstikke bekend! Sata Andagi zijn namelijk gewoon “oliebollen” maar dan met veel vanille door de mix en zonder krenten etc.! Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit de regio Okinawa komt en een mix is van Japanse en Chinese technieken.
Natuurlijk zijn het niet letterlijk oliebollen en kent andagi ook wat meer variatie op het gebied van vulling, deze kan namelijk andere smaakjes hebben of andere dingen bevatten zoals red beans of stukjes pruimen. En worden ze vaak na het bakken door de kinako, een vermalen boon gerold.
Deze variaties ze je alleen niet zo heel gek veel en de ‘standaard’ andagi is dan ook veruit de populairste. De focus ligt vooral op het creëren van een krokante buitenlaag en een zachte cake-achtige binnenkant. Officieel gezien misschien niet echt een toetje maar ach het zoet, vet en lekker dus waarom ook niet? Met name nog een beetje warm geserveerd met wat vanilleijs is het heerlijk!
Purin
Waar bij ons een bakje vla wellicht het meest iconische toetje is, is dat in Japan de zogenaamde “purin”. Ofwel pudding! Deze lichte lekkernij is sinds jaar en dag de nummer één als het gaat om meest bekende en geliefde (moderne) desserts. En dat terwijl het in feite niets anders is dan een “gewone” crème karamel.
Ook in Japan kun je dit dus heel makkelijk maken door melk, (room), eieren, suiker en vanille te vermengen. Voor recepten kun je o.a. hier en hier kijken. Wil je echter een authentieke, Japanse versie? Dan kun je bij de toko (en sommige grotere supermarkten) ook setjes kant-en-klare purin mix kopen. Hier hoef je alleen nog maar een beetje melk aan toe te voegen.
Mochi IJs
Mochi is een grote favoriet in Japan die het hele jaar door gegeten wordt, maar vooral tijdens Oud & Nieuw erg populair is. Het is een soort rijst cakeje welke je in verschillende varianten kunt vinden. Hierbij is er ook een versie die mochi ice cream wordt genoemd. Hierbij wordt een bolletje ijs omwikkeld met de mochi en weer ingevroren.
Mochi zelf wordt gemaakt door het rijstmengsel tot een soort pasta welke in vorm wordt gedrukt. Wanneer je mochi ijs maakt heb je ‘gewone’ bolletjes ijs waaromheen je het mochi mengsel wikkelt en deze vervolgens weer invriest tot het één geheel wordt.
Wil je zelf mochi ijs maken? Dan zul je zoete rijstmeel (mochiko) moeten halen bij de toko. Heb je dit gevonden (later in deze post heb ik nog een paar handige toko’s voor je) dan kun je bijvoorbeeld met dit recept leren hoe je mochi maakt.
Maak je het zelf? Dan is het bijvoorbeeld ook leuk te combineren met het dango ijs idee eerder in de post; dus maak 3 soorten mochi ijs en prik dit op een stokje zodat het op dango lijkt.
Castella
Castella is een eeuwenoud gerecht welke in de 16de eeuw door de Portugezen werd geïntroduceerd in Japan. In de Edo periode was het een luxe product en een erg duur dessert, iets wat alleen de rijken zich konden veroorloven.
Castella is in feite een spongecake maar dan extra luchtig en met een kenmerkende verkleuring aan de onder en bovenkant van de cake. De meeste Castella cakes zijn 27cm lang en maar enkele centimeters breed. Het is een hele luchtige cake met meestal een neutrale zoete smaak. Maar ook groene thee, chocola en honing zijn populaire variaties.
Hier in Nederland kun je het dus heel makkelijk zelf maken door een willekeurige cake mix voor luchtige cake te gebruiken, er honing of groene thee door heen te mixen en deze in de juist vorm te gieten en dan ben je er eigenlijk al!
En ja ondanks dat het ‘gewoon’ cake is wordt dit toch echt gegeten als toetje en staat het bij vele restaurants op de dessertkaart. Natuurlijk kun je het hier in Nederland gewoon bij de koffie serveren. Of om het meer een dessert gevoel te geven; leg er een bolletje ijs, slagroom en fruit + siroop naast voor een mooi geheel en frisse zoetheid!
Mitsumame
Mitsumame is zo’n beetje het ultieme, Japanse, dessert. Het heeft zoveel traditionele Japanse ingrediënten en onderdelen dat je er bijna duizelig van wordt! De basis is een combinatie van agar (een soort jelly), azuki beans, (shiratama) dango, perzikken, kersen, ananas en mikan (een soort Japanse mandarijn).
Dat is nog maar de basis! Want je hebt nogal wat variaties op het gebied van mitsumame. Zo heb je Anmitsu (waar anko een centrale rol in speelt), Mamekan (mitsumame zonder fruit), of Cream Mitsumame (zoals de standaard maar dan met (soft)ijs erbovenop). Genoeg keuze dus!
En heel moeilijk hoeft het niet te zijn om dit toetje te maken, zeker als je een toko in de buurt hebt. Of uiteraard online besteld. De jelly blokjes worden gemaakt van agar maar kun je ook vervangen met (het niet diervriendelijke) gelatine. Dango kun je maken of kant-en-klaar maken, alsmede de azuki bonen en anko. Vrijwel al deze ingrediënten kun je bij de gemiddelde toko wel vinden.
Nu jij!
Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat manieren om je eigen Japanse toetjes te maken! Natuurlijk niet helemaal gelijk aan het origineel maar laat het je vooral inspireren om zelf dingen te proberen en te bedenken! Soms lijkt het allemaal erg ingewikkeld als je naar de ‘vreemd’ klinkende ingrediënten kijkt, maar met een beetje creatief denken kom je al een heel eind!
Meer Japanse recepten
Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.
Geen reactie's