Hello Kitty wcpapier. Foto door Krista. Via Flickr.

Japanse toiletten deel II: Modern ontlasten

In deel 1 bespraken we hoe het Japanse toilet van de grond is gekomen. Vanaf de historie tot het hurktoilet. In ronde 2 gaan we door naar de westerse en technologische kant van onze witte, gebrilde vriend!

Hoewel er op veel scholen en treinstations nog steeds hurktoiletten te vinden zijn, zit de hedendaagse Japanner toch liever wat hoger en droger. Mocht je wel eens naar een openbaar zwembad of een badhuis gaan, dan zou je regelmatig het woordje “benjo” kunnen horen vallen. Het woord “benjo” is een redelijk gangbare uiting voor het bekendere “toire”, oftewel toilet. En wordt met name gebruikt voor niet-hurktoiletten.

Geïnspireerd door het westen

Vooral ouderen mensen zien veel profijt van het westerse toilet omdat het zitten veel minder inspanning vergt dan het hurken. Veel westerse toiletten bij de mensen thuis zien er ongeveer hetzelfde uit als bij ons. Ze hebben een pot, een bril, en een spoelreservoir. Een apart detail is wel dat de bovenkant van het spoelreservoir ook kan dienen als een lavet waar je je handen kan afspoelen.

Dit gebruik kennen wij in Nederland niet echt. Als je Japanse vrienden hebt, en bij hen thuis komt, zal je merken dat het daar heel gebruikelijk is. Het water wat uit die kraan komt, is gewoon schoon water.

Maar wat vooral kenmerkend is, is dat deze toiletten er een stukje ingewikkelder en indrukwekkender uit zien dan onze standaard witte pot. Met allerhande toevoegingen, knopjes, en sensoren.

Dit Japanse toilet geeft oudere een "zetje" omhoog, zodat ze makkelijk met hun stijve knieën van de bril af kunnen komen. Image via wikipedia
Dit Japanse toilet geeft oudere een “zetje” omhoog, zodat ze makkelijk met hun stijve knieën van de bril af kunnen komen. Image via wikipedia
Image via tictokyo
Image via tictokyo

Aangezien Japan heel veel waarde hecht aan beleefdheid is het naar de wc gaan een redelijk lastige bezigheid. Je gaat namelijk iets uiterst persoonlijks doen in een omgeving waar vreemden in de buurt rondlopen. Om de Japanse bevolking hierin te kunnen faciliteren hebben veel openbare faciliteiten als (duurdere) warenhuizen en restaurants, maar ook andere openbare ruimtes waar meerdere ondernemers in één gebouw zitten, een ietwat luxere uitvoering van de toilet.

Woshuretto

Deze super-toiletten worden in Japan “Woshuretto” genoemd en kunnen beschikken over veel extra snufjes om het toiletbezoek je zo aangenaam mogelijk te maken. Deze “Woshuretto” zijn ’s werelds meest geavanceerde toiletten ooit. De basiskenmerken van de brillen, is dat zij beschikken over een ingebouwde bidet. Dit bidet heeft twee verschillende opties, de familie-optie die met een ingebouwd slurfje de ruimte tussen je billen netjes schoon spoelt.

De “lady”-optie kan gebruikt worden om de voorkant schoon te spoelen. Een andere optie die je steeds regelmatiger voorbij ziet komen bij openbare toiletten is het spoelgeluid. Deze is net zoals de bidet-optie via een afstandsbediening, die geplaatst is aan de zijkant van de wc, te controleren en makkelijk te herkennen aan het icoon van een muzieknoot.

Dit is een kastje die je regelmatig zal zien terugkomen naast een moderne Japans wc. Image via travelopinionspro
Dit is een kastje die je regelmatig zal zien terugkomen naast een moderne Japans wc. Image via travelopinionspro
De muzieknoot is belangrijk. Als die aan aanwezig is, maak er dan ALTIJD gebruik van!
De muzieknoot is belangrijk. Als die aan aanwezig is, maak er dan ALTIJD gebruik van! Image via thenanfang

Sommige oudere toiletten die nog geen extra functies hebben, hebben een kastje in de omgeving van de wc’s gemaakt die automatisch of met een handbeweging een spoelgeluid maken. Ik heb ook meegemaakt dat je in plaats van de spoelgeluiden, kon kiezen voor verschillende melodieën. Deze kastjes worden “Otohime” genoemd. Otohime is een kami en de dochter van de machtige Ryujin, de Japanse heerser van de zee.

Trouwens, belangrijk om te onthouden is om het spoelgeluid aan te zetten VÓÓR je aan je ontladingen begint, en niet tijdens of daarna. Ik heb wel eens meegemaakt (of gehoord, moet ik eigenlijk zeggen) dat een toeriste eerst haar ding deed, en pas het geluid aanzette toen ze klaar was. Mocht het allemaal wat langer duren met geluid maken, druk dan gewoon nog een keer op de knop. Je kan beter te vaak drukken dan te weinig!

Ook standaard is de keuze voor twee manieren van doorspoelen. Op de hendel aan de zijkant zal je 2 symbolen vinden.  小 staat voor klein en 大 voor groot. Dus afhankelijk van je eigen behoefde maak je de juiste keuze. Vergeet hierbij niet te checken of er wc-slippers staan. Als je het goed wilt doen, doe je deze aan voordat je de wc betreed.

Onmisbaar in huis

Meer dat de helft van de Japanse huishoudens heeft tegenwoordig wel een super wc-bril in huis. En mocht het niet over een bidet-functie beschikken, dan heeft het wel een verwarmingsfunctie.

De meeste Japanse huizen beschikken niet over centrale verwarming en zullen daarom per ruimte een oplossing zoeken die omgeving warm te houden. Een toiletbril met een ingebouwd verwarmingselement is dan een geweldige oplossing. Hiernaast kan je er nog voor kiezen om je bril te bedekken met een synthetisch schapenvachtje of iets soortgelijks.

Steeds meer bedrijven, hotels en andere openbare ruimtes gaan tegenwoordig nog een stapje verder en kiezen voor een super wc-bril met nóg meer opties. Zo zie je tegenwoordig regelmatig in hotelkamers een wc-bril die vanzelf opwarmt als je er op gaat zitten, en ook weer afkoelt als je er vanaf gaan. Ze hebben brillen met een automatische voor- spoeling, die de wc nog even “extra” omspoelen voor dat je je ding gaat doen.

Toilet ontwikkelt zich

Eén van de eerste bedrijven die begon met het ontwerpen van de super wc-bril, is het bedrijf TOTO. Zij leverde in 1914 haar eerste westerse toilet af, en zoekt tot op de dag vandaag nog steeds naar het ultieme toilet. TOTO is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een wc die sensoren bevat, welke onder andere je gewicht kan wegen, en bloedsuikerspiegel- en hartmetingen kan verrichten.

Je hebt brillen die je schoongespoelde achterwerk warm of koud kunnen droog föhnen, je hierna nog even een massage geven en nog veel meer! De meest bizarre die ik zelf heb ervaren was een wc die naast zichzelf ook de gehele ruimte waarin het stond kon opwarmen, of de bril kon laten afkoelen met een ingebouwde airco.

Wereldsterren als Will Smith en Madonna zijn ook uiterst te spreken over de super toiletten die naast het warmte gereguleerde wc-water ook een geur in het wc loslaten, zodat je je zojuist gecreëerde prestatie niet hoeft te ruiken. Deze potten kunnen ook beschikken over een antibacteriële buitenlaag.

Weet je niet meer of je de bril naar beneden hebt gedaan voordat je de deur uitging? Geen nood! Want sommige wc’s zijn zo geïntegreerd dat je ze vanaf een afstand met een app kan besturen. Zo kan je ook nog de bril naar beneden doen als je bijvoorbeeld op je vliegtuig staat te wachten.

Moderne toiletten in opmars

Door de groeiende middenklasse in China heeft Japan zijn omzet voor de verkoop van de wc-brillen zien verdubbelen. De brillen zijn zelfs zo populair, dat het de verkoop van de eeuwige nummer 1, de Japanse rijstkoker, aan het verdrukken is.

Het zal in de nabije toekomst dus niet verrassend zijn als veel openbare (chiquere) ruimtes over wc-brillen beschikken van Japanse makelaardij. Japan is dol op zijn technische foefjes. En zeg nu eerlijk, ze zijn er ook verschrikkelijk goed in!

Natuurlijk zijn buiten de grotere steden van Japan nog genoeg plekken waar je alleen hurktoiletten hebt, of westerse toiletten die minder of geen speciale functies hebben. Ze zullen niet overal even schoon zijn, vooral als je in een zeer dunbevolkt gebied bent, waar niet zoveel toeristische attracties te vinden zijn. Maar goed, uiteindelijk kunnen we niet over alles gaan zitten zeiken.

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10
Coverfoto Hello Kitty wcpapier. Foto door Krista. Via Flickr.
Dit artikel – Japanse toiletten deel II: Modern ontlasten – verscheen voor het eerst op 12 november 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 12 november 2018.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie