Japanse whisky stoot Schotland van de troon

Whisky, wie kent het drankje niet? Je hebt het vast wel ergens voorbij zien komen of, indien je de 18 al gepasseerd bent, ken je het misschien als je eerste echte sterke drankje, waarbij je na het nuttigen van je eerste slok flink op de tafel slaat met de vlakke hand. Of het per direct uit je mond spuwt. Whisky kan nogal een wat heftige ervaring zijn, zeker voor de ongetrainde drinker.

Waarin de wereld van de wijn eentje is waar alles met frivolische woorden wordt omschreven, heeft ook de whiskey wereld een smaak variëteit waar je u tegen zegt. De algemene kennis over whisky gaat echter in veel gevallen zover dat we weten dat het een ontzettend sterk drankje is wat uit schotland komt, en uit een groot glas gedronken wordt maar waar een kleine inhoudt in zit.

Whisky en Schotland gaan vrijwel altijd zij aan zij maar er is een nieuwkomer in de whisky wereld! Eentje die heel Schotland eens flink wakker heeft geschud: Japan. De Japanse whisky zou namelijk nog wel eens de ‘next best thing’ gaan worden in de wereld van whiskey. Sommige Japanse whiskys worden zelfs al gezien als “beter” dan die van Schotland en winnen wereldwijd toonaangevende prijzen en veilingen. Zo won Suntory’s Yamazaki 25-jaar-oud al eens de titel “s’Werelds Beste Single Malt Whisky” tijdens de World Whiskies Awards.

Afbeelding via EssentialHommeMag.

Afbeelding via EssentialHommeMag.

Ook al wordt er al sinds de jaren 90 whisky in Japan gemaakt, pas de laatste jaren begint de Japanse whisky écht aan populariteit te winnen. Nou vraag je je misschien af waarom de liefhebbers de smaak van de Japanse whisky verkiezen boven de oh zo beroemde Schotse variant. Dit zit hem met name in het bereidingsproces, welke behoorlijk verschilt van de Schotse aanpak van tegenwoordig. De gerst zelf, het basis ingrediënt van elke whisky, wordt geïmporteerd uit Schotland. Simpelweg omdat het de beste in zijn soort is en tevens de goedkoopste. Waar het verschil in zit tussen wat Schotland doet en Japan zit hem in de verwerking van deze gerst.

Veel whisky distilleerderijen kopen een basis in en maken daar een eigen mengsel van, zoals de Schotten dat doen. In plaats daarvan gebruiken de Japanners koperen potten en houten vaten om tot hun eigen gedestilleerde whisky te komen. Ook wordt de whisky vaak verhit door kolenvuur in plaats van stoom en speelt de natuur een grote rol.

Zo worden Japanse whisky distilleerderijen bij voorkeur op grote hoogte gemaakt, waar de lucht schoon en fris is, en als het even kan gebruiken ze alleen het beste water. Vooral gesmolten sneeuw van Mt. Fuji is een bijzonder geliefd element in Japanse whisky. Dit verschil zorgt ervoor dat de Japanse whisky meer een natuurlijke, zachtere, zijdeachtige textuur met zich mee brengt, en daarnaast ook veel meer variatie in smaak.

Uiteindelijk is ook het idee van wat Japan is, verwerkt in de Japanse whisky. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je de harmonie, de precisie en de vakkundigheid, het zen-idee, terug proeft in de Japanse whisky.

Met zulke beloftes kan het zelf proeven niet uitblijven natuurlijk! Laat ik vooral de disclaimer neerzetten dat ik geen whisky expert ben. Enkel door YouTube en vrienden ben ik tot meer inzicht gekomen over wat whisky is en hoe het gedronken moet worden. Desalniettemin, hebben ook de tripjes naar whisky cafés en de benodigde uitleggen me wel zekere mate van verstand gegeven. Tijd dus om zelf een fles te halen!

Het eerste wat opvalt wanneer je naar je lokale drank specialist gaat, is de beperkte hoeveelheid van whiskys die afkomstig zijn van Japan. Er werden mij 3 merken (waarvan de ‘Yamazaki’ de meest bekende alsook de meest dure is) gepresenteerd, ieder het aanbevelen waard, maar tevens met een flink prijskaartje. Mijn keuze is gevallen op de ‘Suntory Whisky; The Hakushu single malt van 12 jaar oud’ welke in het verleden al eens wat prijzen heeft gewonnen.

Fun fact over de Suntory whisky, deze is tevens terug te vinden in de film ‘Lost in Translation’. In deze film gaat het om een ouder wordende Amerikaanse acteur, gespeeld door Bill Murray, die ingehuurd is door Suntory om te spelen in een TV reclame. In een van de grappiste scenes uit de film, waarbij Suntory’s nieuwe whisky wordt gepresenteerd, wordt gevraagd aan Murray’s karakter of hij heel intens in de camera de regel ‘It’s Suntory time’ wilt zeggen. Mede door deze film heeft het met Suntory bekendheid in het westen gecreëerd.

Tevens werd erbij vermeld door mijn locale drank specialist, dat deze whisky in het bijzonder vrij recentelijk naar Nederland is gekomen. Voor de whisky-kenners kan ik alvast zeggen, neem deze fles ook in huis. Je kan hem krijgen voor ongeveer €55,-.

Afbeelding via Suntory.

Afbeelding via Suntory.

De 12 jaar oude ‘Hakushu’ wordt omschreven als een frisse, licht rokerige, whisky die afkomstig is uit de Suntory’s destilleerderij in de zuidelijke Japanse Alpen, waarbij je de groene appels en gerookte herfst bladeren kan proeven. Alhoewel ik enkel de smaak van groene appels ken, geeft het wel een idee van wat je kan verwachten.

Natuurlijk hebben we ook vergelijkingsmateriaal nodig en daarom hadden we tijdens het drinken van de Hakushu ook een glaasje Famous Grouse om het verschil te ervaren. Niets ten nadelen van de Famous Grouse, maar in vergelijking tot elkaar, is het voor iedere drinker (zowel beginnend als ervaren) een verrijking de Hakushu te mogen drinken.

Bij het openen van de fles ruik je al van alles en eenmaal ingeschonken kon ik niet wachten met proeven. In mijn geval heb ik deze puur gedronken, zonder ijs. Mocht je er wel ijs bij willen doen? Kies dan bij voorkeur voor grote, extreem koude ijsklontjes. Deze smelten minder snel en “verwateren” je whisky dus ook niet.  Geen groot whisky liefhebber, of vind je puur drinken iets te heftig? Probeer het dan eens op de Japanse manier! In vele kroegen, cafés en whisky bars wordt de whisky namelijk graag gedronken door deze te mengen met soda water (1 kwart whisky, 3 kwart soda).

Na het drinken van de eerste paar slokken vallen een paar dingen op. Zoals eerder omschreven komt het zachtjes naar binnen, op geen enkel moment had ik het idee dat mijn hele mond in brand stond. Boterzacht komt misschien het beste in de buurt als omschrijving, aangezien het ook zo ‘glad’ voelt in je keel.

Je zou het kunnen zien als een makkelijk instapbare whisky, om het te leren drinken. Hij is, net als de groene appels, zoetig van smaak. Het heeft een lekkere nasmaak, hoewel het niet voor een ontzettend lange tijd blijft hangen. Hij is vrij simpel, maar wel perfect in zijn balans, en laat je achter met een smaak waar je meer van wilt.

Wat mij betreft dus duidelijk: een heerlijke whisky!

 

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

 1. Pieter (@0_Cypher)

  september 11, 2015 at 12:51 pm

  Vind het wel jammer dat een fles single malt voor 55 euro word vergelijken met een vrij middelmatige blended whisky van rond de 20 euro. Daarbij zou een vermelding van Ierse whiskey ook niet misstaan, deze zijn minstens zo bekend als de Schotse whisky.

  Heb zelf nog niet het genoegen mogen hebben om deze Japanse whisky te proeven dus kan geen uitspraken doen over de kwaliteit, als whisky liefhebber zou ik het echter zeker wel eens kunnen proberen. Ben persoonlijk echter benieuwd hoe deze whisky het zou doen tegenover een andere single malt van dezelfde categorie en/of prijsklasse zou doen.

  • Joyce

   september 13, 2015 at 3:15 pm

   We kunnen ze jammer genoeg niet allemaal afgaan 😉 Bijna elk land heeft inmiddels wel een degelijke whisky op de markt gebracht. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber maar m’n pa is al jaren een fanatiek verzamelaar en ook al blijven de Schotse varianten over het algemeen favoriet, volgens hem doen de Japanners het absoluut goed ^^ Maar ja smaken verschillen, al helemaal bij dit soort dingen 😉

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X