Japanse whisky: De Beste Whiskey ter Wereld

Japanse whisky heeft de laatste jaren de whiskywereld stormenderhand veroverd en heeft zichzelf gevestigd als een serieuze mededinger voor de Schotse en Ierse tegenhangers. Maar wat maakt Japanse whisky zo speciaal?

Whisky in Japan

Het is geen geheim dat whisky en Schotland haast synoniem zijn, maar de Japanse whisky steelt langzaam maar zeker de show. Whisky is in Japan een van de meest populaire alcoholische drankjes, samen met bier en sake.

De geschiedenis van Japanse whisky begint in 1923, toen de eerste maltdistilleerderij van Japan, Yamazaki, haar deuren opende. Het duurde niet lang voordat de Japanse distilleerders hun vakmanschap perfectioneerden en begonnen te experimenteren met unieke methoden om een unieke whisky te creëren.

Hoewel de markt tot 1983 een hoogtepunt bereikte, daalde deze daarna en herstelde zich geleidelijk. Tegenwoordig geniet Japanse whisky wereldwijd erkenning, met distilleerderijen zoals Nikka, Hakushu en Chichibu die de leiding nemen.

Sommige Japanse whisky’s worden inmiddels zelfs al gezien als “beter” dan die uit Schotland. Ze winnen wereldwijd toonaangevende prijzen en veilingen. Zo won Suntory’s Yamazaki 25-jaar-oud al eens de titel “s’Werelds Beste Single Malt Whisky” tijdens de World Whiskies Awards.


Verschil met Schotse whisky

Nou vraag je je misschien af waarom de liefhebbers de smaak van de Japanse whisky verkiezen boven de oh zo beroemde Schotse variant. De gerst zelf – het basis ingrediënt van elke whisky – wordt geïmporteerd uit Schotland. Simpelweg omdat het de beste in zijn soort is en tevens de goedkoopste.

Het echte verschil zit hem met name in het bereidingsproces en de verwerking van het gerst. Bij Japanse soorten verschilt deze behoorlijke van de Schotse aanpak.

Veel whisky distilleerderijen kopen een basis in en maken daar een eigen mengsel van, zoals de Schotten dat doen. In plaats daarvan gebruiken de Japanners koperen potten en houten vaten om tot hun eigen gedestilleerde whisky te komen. Ook wordt de whisky vaak verhit door kolenvuur in plaats van stoom en speelt de natuur een grote rol.

Zo worden Japanse whisky distilleerderijen bij voorkeur op grote hoogte gemaakt, waar de lucht schoon en fris is, en als het even kan gebruiken ze alleen het beste water. Vooral gesmolten sneeuw van Mt. Fuji is een bijzonder geliefd element in Japanse whisky. 

Dit verschil zorgt ervoor dat de Japanse whisky meer een natuurlijke, zachtere, zijdeachtige textuur met zich mee brengt, en daarnaast ook veel meer variatie in smaak.

Japans vakmanschap

Ook al wordt er “pas” sinds de jaren 90 whisky in Japan gemaakt weet de Japanse whisky inmiddels echt een grote naam voor zichzelf te maken. Het antwoord ligt grotendeels natuurlijk in de smaak. Japanse whisky staat bekend om zijn zijdezachte textuur en een breed scala aan smaken.

Dit heeft er – volgens de Japanners zelf – mee te maken dat de essentie van de Japans vakmanschap doorschemert in de whisky. Wat ze hiermee bedoelen is de kunst van de Japanners om voor uiterste harmonie te gaan binnen alles wat er bij het proces komt kijken.

Het gaat verder dan smaak. Het is een beetje als een kunstwerk. Het vakmanschap van de Japanners, hun zoektocht naar perfectie in smaak, kleur, geur, en gewoon in het hele productieproces, maakt het echt bijzonder.

Soorten Japanse whisky

Ook in Nederland is de beschikbaarheid van Japanse whisky aanzienlijk toegenomen. Slijterijen bieden nu een scala aan keuzes, waardoor het gemakkelijker is geworden om je eigen ontdekkingstocht te beginnen. Of je nu de voorkeur geeft aan een lichte, fruitige whisky of een rokerige, complexe variant, er is voor elk wat wils.

Eenn aantal fijne instap whisky’s zijn bijvoorbeeld:

 1. Yamazaki 12 Year Old: Een iconische keuze met een rijke en complexe smaak, bekroond met tonen van honing, fruit en kruiden.
 2. Nikka Miyagikyo Single Malt: Een zachte en fruitige whisky met hints van perzik, abrikoos en een vleugje vanille.
 3. Hakushu 18 Year Old: Voor de liefhebbers van rokerige whisky, met een perfecte balans tussen turf en fruitige tonen.

.
Maar of je nu een doorgewinterde whiskyliefhebber bent of net begint met het verkennen van deze heerlijke drank, Japanse whisky biedt meer dan genoeg keuze om voor iedereen een passende versie te bieden!


Bron: 1, 2, 3, 4, 5.

Dit artikel – Japanse Whisky: De beste whisky ter wereld – verscheen voor het eerst op 3 december 2014 onder de titel “Japanse whisky stoot Schotland van de troon” en is voor het laatst geüpdatet op 17 januari 2024.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • Pieter (@0_Cypher)
  Geplaatst op 12:51h, 11 september Beantwoorden

  Vind het wel jammer dat een fles single malt voor 55 euro word vergelijken met een vrij middelmatige blended whisky van rond de 20 euro. Daarbij zou een vermelding van Ierse whiskey ook niet misstaan, deze zijn minstens zo bekend als de Schotse whisky.

  Heb zelf nog niet het genoegen mogen hebben om deze Japanse whisky te proeven dus kan geen uitspraken doen over de kwaliteit, als whisky liefhebber zou ik het echter zeker wel eens kunnen proberen. Ben persoonlijk echter benieuwd hoe deze whisky het zou doen tegenover een andere single malt van dezelfde categorie en/of prijsklasse zou doen.

  • Joyce
   Geplaatst op 15:15h, 13 september Beantwoorden

   We kunnen ze jammer genoeg niet allemaal afgaan 😉 Bijna elk land heeft inmiddels wel een degelijke whisky op de markt gebracht. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber maar m’n pa is al jaren een fanatiek verzamelaar en ook al blijven de Schotse varianten over het algemeen favoriet, volgens hem doen de Japanners het absoluut goed ^^ Maar ja smaken verschillen, al helemaal bij dit soort dingen 😉

Geef een reactie