Blog header voor artikel over figure verzameling. Twee figures van de Studio Ghibli Film 'Spirited Away. Foto via Pixabay.

Je Eigen Figure Verzameling: Hoe Begin Je?

Je hebt ze vast wel eens gezien op foto’s of op een conventie: figuurtjes van allerlei anime-, strip- en gamepersonages. Ze worden geproduceerd door allerlei fabrikanten en ze zijn er in verschillende soorten en maten. Op sites zoals MyFigureCollection, of wellicht wel op je eigen facebook en instagram feeds kom je de tofste verzamelingen tegen van andere figure fans. Misschien heb je zelf ook al wel een figuurtje of twee op de plank staan thuis.

Maar wat als de verzameldrang echt begint te kriebelen, waar moet je dan op letten?

Hoe begin je met verzamelen?

Er zijn tienduizenden soorten en smaken te vinden qua figures en nog meer plekken waar je ze kunt kopen. Logisch dat je als beginnend verzamelaar niet weet waar je moet beginnen. Dat niet alleen, natuurlijk wil je ook de beste prijs betalen voor je aankopen. Maar waar moet je dan op letten als je wilt beginnen met je eigen figure verzameling?

Zelf verzamel ik inmiddels al enkele jaren figures en heb ik dan ook al behoorlijk wat persoonlijke ervaring opgedaan (al leer ik nog vaak zat nieuwe dingen bij). Graag geef ik jullie dan ook wat tips & tricks hoe je kunt beginnen met het vormen van je eigen figure verzamelen!

1. Weet wat je wil, én kan

Het allerbelangrijkste: weet waar je aan begint! Figures verzamelen kan al snel een dure hobby worden, zeker wanneer je de wat grotere of gedetailleerde figures wilt verzamelen.

Qua prijsmarge moet je voor de meeste figures al rekening houden met bedragen tussen de 20 en 100 euro. Daarnaast worden veel figures vanwege licentieovereenkomsten niet buiten Japan uitgegeven en op de markt gebracht. Wees er dus op voorbereid dat je veel figures uit Japan zal moeten importeren of via andere (online) shops zult moeten zien te halen.

Houd daarom voor jezelf bij wanneer de nieuwe releases uitgebracht worden, wat je eigen budget toelaat en hoeveel je eventueel moeten sparen.

Een klein deel uit mijn persoonlijke verzameling. Zoals je ziet zijn ze behoorlijk divers!
Een greep uit mijn persoonlijke verzameling. Zoals je ziet zijn ze behoorlijk divers!

Daarnaast is het aanbod aan figures is gigantisch, en voor de meeste van ons is het onmogelijk om ze allemaal te kopen. Zorg dus dat je voor jezelf duidelijk hebt waar je naar op zoek gaat.

Tip: Op MyFigureCollection kan je makkelijk zoeken op het type figure, personage, fabrikant en zelfs het materiaal waarvan de figure gemaakt is. Daar kan je ook zien wanneer de figure uitkomt of uitgekomen is, wat deze in de winkel kost, en heel veel andere informatie.

Twijfel je over een figure? Dan kun je meestal op MyFigureCollection wel foto’s en reviews vinden om je keuze te maken. Voor iedere figure verzamelaar is MyFigureCollection je grootste vriend.

2. Weet waar je koopt

Als je eenmaal duidelijk hebt welke figure je wilt kopen is het tijd om te bedenken waar je hem gaat halen. Als een figure nog niet is uitgekomen, is het gebruikelijk om je figure voor te bestellen (pre-order). Deze voorbestelperiode begint meestal 3 tot 6 maanden voordat die uitkomt. Zeker bij populaire figures moet je er soms erg vroeg bij zijn want voor je het weet is alles al uitverkocht. Ja, voor de figure überhaupt uit is!

Het handige hiervan is dat je bij sommige winkels niet vooruit hoeft te betalen en je toch verzekerd bent van een exemplaar. De winkels sturen pas de rekening als de figure uitkomt. Houd je mail echter wel goed in de gaten als je wat besteld hebt, want het wordt niet op prijs gesteld dat je niet betaald om wat voor reden dan ook. Sommige winkels blokkeren dan zelfs je account!

De populairste en bekendste online winkels zijn: AmiAmi, Nippon-Yasan, en Hobby Search. Iets dichter bij huis heb je Archonia, Red Dot Commerce, maar ook bij winkels zoals Nedgame kun je goed slagen voor figures. Liefhebbers van conventies in Nederland weten natuurlijk dat er ook in de dealerrooms altijd meer dan voldoende moois te scoren valt bij diverse sellers.

Ook kun je op Ebay veel figures vinden. Let hier echter wel heel erg goed op voor woekerprijzen! Zeker wanneer pre-orders net “uitverkocht” zijn kunnen de prijzen op Ebay bizar hoogworden. Daarnaast loop je op Ebay ook nog het risico om een bootleg te kopen.

3. Bootlegs

Door bij betrouwbare winkels te kopen voorkom je dat je bootlegs koopt. Bootlegs zijn namaakversies van het origineel. Veel mensen kopen per ongeluk een bootleg, voornamelijk omdat de prijzen veel lager zijn dan die van het origineel.

Dit komt omdat ze met veel goedkoper materiaal gemaakt worden. Daardoor zijn ze makkelijker en sneller te produceren maar is de kwaliteit van bootlegs daarom ook vaak veel slechter.

bootleg
Links zie je de originele versie, rechts de bootleg. Je ziet het verschil goed! Afbeelding via ishokuosero.

Er zijn veel manieren om te voorkomen dat je per ongeluk een bootleg koopt. De beste is gewoon je figures te kopen bij populaire en geliefde winkels die, bij voorkeur, al een poosje meedraaien. Zie bijvoorbeeld de winkels hierboven. Dit zijn uitstekende websites waar je 99% kunt vinden van wat je zoekt.

Maar wil je toch ergens anders een figure kopen en er zeker van zijn dat je geen bootleg koopt? Dan moet je goed op de volgende punten letten:

  • Als de vraagprijs veel lager is dan de vraagprijs van het origineel, is het zeer waarschijnlijk een bootleg.
  • Als de verkoper alleen maar foto’s van de fabrikanten zelf gebruikt, kan het een bootleg zijn. Vraag altijd naar zelfgemaakte foto’s!
  • Als de verkoper uit China komt, heb je zeer waarschijnlijk te maken met een verkoper die bootlegs verkoopt. De meeste bootlegs komen namelijk uit China. Wellicht een vooroordeel/stereotype maar in de praktijk wordt het (jammer genoeg) maar al te vaak bewezen dat de bootlegs toch hun oorspring vinden in China.
  • Bij twijfel kun je op MyFigureCollection kijken voor referentie foto’s.

Er zijn nog veel meer punten waarop je bootlegs kan herkennen. Maar daar kom ik in een later artikel op terug, zodat ik dieper op bootlegs in kan gaan en je alle ins en outs kan vertellen.

Soms kopen mensen die bewust bootlegs omdat ze de echte variant te duur vinden. Vergeet echter niet dat bootlegs diefstal zijn van het intellectueel eigendom van iemand anders. Er wordt immers oneigenlijk gebruik gemaakt van het werk van iemand anders. Hiermee voorkom je dus dat de mensen die veel tijd, energie, en vaak liefde in hun werk stoppen hier op geen enkele manier iets voor terug krijgen.

Ben je een liefhebber en fan? Koop dan geen bootleg maar spaar gewoon dat beetje extra door zodat je een échte figure kunt kopen en jouw favoriete serie de support kunt geven die het verdient!

4. De aftermarket

Tenslotte heb je nog de aftermarket. Veel figures raken op den duur uitverkocht en het gebeurd vrijwel nooit dat een figure nog een keer geproduceerd wordt. Daarom is het verstandig om een figure die je wil hebben te kopen meteen als je daarvoor de kans hebt. Mocht je dat toch niet lukken, dan is er nog de ‘aftermarket’, oftewel de tweedehands markt.

De aftermarket is een lastige markt. De ene figure daalt in prijs terwijl de andere stijgt. Vaak daalt de prijs van een figure de eerste paar weken nadat deze uitkomt, omdat sommige mensen de figure gekocht hebben toch besluiten deze niet te willen hebben en weer door verkopen.

Zodra de figure echter uitverkocht raakt bij de normale verkoopkanalen, stijgen de prijzen al snel. Hoe veel en hoe snel hangt af van de oplage, de vraag ernaar, de populariteit van het personage en de populariteit van de serie waaruit deze komt. Het kan dan ook de moeite zijn om je in te schrijven voor nieuwsbrieven bij diverse sites of items op je wishlist goed in de gaten te houden.

Een plek waar je veel tweedehands figures kunt kopen is Ebay, al moet je hier ontzettend goed oppassen en alleen bij betrouwbare sellers iets kopen. Let hierbij goed op het land van herkomst van de sellers en de hoeveelheid reviews/sales die seller heeft.

Vind je het iets te link om via Ebay te kopen? Dan kun je het ook proberen via bijvoorbeeld MyFigureCollection, de Bring & Buy op conventies, of het Japanse Mandarake eens proberen. De Mandarake is een bekende Japanse keten die figures en andere otaku merchandise opkoopt van Japanse particulieren en deze vervolgens weer doorverkoopt (ook schrijfster Joyce is gek op deze keten).

IMG_5256
Schappen van Mandarake in Japan.

Ze hebben ook een online shop die internationaal verzend. Hier kun je dus ook allerlei bijzondere items vinden. De voorraad van Mandarake is altijd actueel en verandert snel. Let wel op dat de prijzen afhankelijk zijn van zowel de staat van de figure als van de doos. Zelfs het kleinste deukje in de doos kan de waarde al met een paar tientjes omlaag brengen. Zo is het mogelijk dat twee identieke figures toch verschillende prijzen hebben.

Daarnaast is er van elke figure ook maar één exemplaar dus zul je er snel bij moeten zijn, of wachten tot er weer een particulier is die zijn versie van de figure verkoopt.

5. Importeren en douanekosten

Met alleen het kopen van je figure ben je er jammer genoeg vaak nog niet. Zo zijn er direct al meerdere verzendmethoden waar je mee te maken krijgt. Japanse webshops bieden veel mogelijkheden aan om je bestelling naar je brievenbus te krijgen, maar de meest gebruikte verzendopties zijn EMS (Express Mail Service) en SAL (Surface Air Lifted). Deze zijn het snelst en goedkoopst. EMS is duurder maar sneller. SAL is goedkoper maar langzamer.

En, wie denkt er dan wel klaar mee te zijn moet toch nog even rekening gaan houden met de kosten van importeren. Wanneer je een figure koopt bij een winkel buiten de EU ben je bezig met import. Door te importeren vanuit een land buiten de Europese Unie zoals Japan, krijg je te maken met het grootste hekelpunt die elke verzamelaar kent: de douane.

Volgens de Nederlandse wet moeten alle importproducten van buiten de EU waarvan de waarde boven de 22 euro ligt ingeklaard en belast worden. Bij prijzen tussen de 22 en 150 euro betaal je 21% BTW. Bij prijzen boven de 150 euro betaal je een percentage tussen 0% en maximaal 4,7% aan invoerrechten en 21% BTW.

Hier komt vaak ook nog eens €15,- administratie kosten bij en zo kan een figure van €50,- al snel €20,- aan extra kosten opleveren. Houdt hier dus rekening mee wanneer je een figure gaat kopen bij een partij buiten de EU!

Nu jij!

Hopelijk heb ik je met al deze informatie genoeg gegeven om zelf een goede start te gaan maken met je eigen figure collectie. Heb je nog vragen? Voel je vrij een berichtje te sturen of een comment achter te laten. En houdt The Sushi Times natuurlijk goed in de gaten voor nog meer posts over figures!

Coverfoto: Twee figures van de Studio Ghibli Film ‘Spirited Away. Foto via Pixabay.
Dit artikel – Je Eigen Figure Verzameling: Hoe Begin Je? – verscheen voor het eerst op 10 september 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 10 september 2018.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

4 Reactie's
  • Andreeas Firoiu
    Geplaatst op 19:39h, 10 september Beantwoorden

    Goede guide. Ik geef jaarlijks een soortgelijke panel op Atsusacon (en dit jaar voor het eerst op Tsunacon) en het strookt volledig met wat ik ook mensen vertel.

    Top. 😀

    • Joyce
      Geplaatst op 08:26h, 11 september Beantwoorden

      Kijk aan! Dat horen we graag haha 😀 Dankjewel! Welke extra tips zou jij beginnende verzamelaars nog willen meegeven?

  • jermaine
    Geplaatst op 16:21h, 10 oktober Beantwoorden

    ik zag laatst een website genaamd fromus4europe wellicht kunnen zij ook helpen bij het importeren
    weet iemand hier misschien waar ik merchandise van tokyo ghoul kan vinden?

    • Joyce
      Geplaatst op 08:57h, 12 oktober Beantwoorden

      Hi Jermaine! Waarom zou je een import service willen gebruiken? Zeker voor kleinere aantallen of lage bedrijven zijn import services vaak ontzettend duur en de moeite echt niet waard. En wat voor Tokyo Ghoul Merchandise zoek je? Want websites zoals Archonia (NL/BE), Reddot Commerce (NL), AmiAmi en HobbySearch hebben al behoorlijk wat aanbod 🙂

Geef een reactie