Blog header eigen lolita outfit. Eigen foto.

Je eigen lolita outfit! Waar moet je op letten?

De lolita-stijl is wellicht één van de meest bekende Japanse modestijlen. En hoewel een hoop stromingen in de loop der tijd zijn verdwenen of gefuseerd met andere stijlen blijft lolita nog trouw aan zichzelf en heeft het ontzettend veel volgers wereldwijd.

Er zijn erg veel verschillende lolita stijlen onstaan in de loop der jaren. Hiervan zijn de drie basis stijlen “gothic”, “classic” en “ama/sweet” lolita de meest bekende lolita. Daarnaast zijn er ook nog veel andere sub-stijlen zoals “ero lolita”,”shiro lolita”(volledig wit), “kuro lolita”(volledig zwart),”sailor lolita”, “over the top – sweet lolita” en nog veel meer andere leuke lolita stijlen. Wil je weten welke stijlen er zijn? Lees dan dan deze post eens door.

Onderdelen van een lolita outfit

Maar wat maakt een outfit nu eigenlijk een “lolita”outfit? In deze blogpost ga ik uitleggen wanneer een outfit nou benaamd kan worden als “lolita outfit”, want een jurk met veel strikken en kant is nog niet persé lolita! Er komt namelijk nog best veel bij kijken! De standaard lolita outfit bestaat uit de volgende kledingstukken:

  • Een jumperskirt (een jurk met schouderbandjes maar zonder mouwen) of een rok of een onepiece (jurk met mouwen)
  • Een blouse (meestal met een peter-pan kraagje) met lange of korte mouwen
  • Eén of meerdere petticoats – om de gewenste “poof” te krijgen onder je jurk. Dit is erg belangrijk om de gewenste vorm te krijgen in je outfit! Het maakt je outfit echt compleet.
  • Een hoofd accessoire – vaak een strik, een haarband, een baret, bonnet of tophat – Balans is het meest belangrijke in een lolita outfit. Als je een grote poofy petticoat onder je rok draagt maar geen enkele accessoire of volume op je hoofd draagt voelt het echt alsof er iets mist.
  • Een paar bloomers – zodat je onderbroek niet te zien is mocht het eens flink waaien.
  • Over the knee, knee high of enkel sokken.
  • Een paar schattige mary-jane-stijl schoenen met of zonder hakje.
  • Optioneel: wristcuffs, sieraden, een schattige tas en een parasol.

Zoals je ziet zijn dit nogal wat kledingstukken voor één outfit! Als je net begint met lolita zul je vrijwel al deze items in 1x moeten aanschaffen en dit is vaak heel erg duur.

Maar als je eenmaal een witte of zwarte blouse hebt kan je die natuurlijk bij meerdere jurken dragen. en je kan natuurlijk altijd dezelfde petticoat(s) dragen onder al je outfits. Lolita is dan ook geen kledingstijl die je makkelijk even voor één keertje uit kan proberen voor een speciaal event.

Regels om gebroken te worden

Het is natuurlijk niet zo dat omdat een standaard lolita outfit bepaalde items bevat het een regel is dat je ALTIJD verplicht bent om die items te dragen. Het is in Japan gebruikelijk voor lolita’s om een blouse onder je jurk te dragen (zelfs als het heel heet is!) Maar ik ben van mening dat je lekker moet dragen waar je je zelf goed in voelt. Persoonlijk vind ik dat een lolita outfit pas écht een lolita outfit is als je een goeie petticoat onder je jurk draagt en je outfit mooi in balans is.

Grote lolita merken zoals Angelic Pretty en Baby the Stars Shine Bright brengen elke maand wel een complete set uit met een stuk of 5-10 items die allemaal matchen bij een bepaalde serie. Als je een complete serie koopt weet dat alles bij perfect bij elkaar past! Vaak staan er schattige prints op de jurken met konijntjes, beertjes of bloemen en soms zelfs hele sprookjes! Hieronder een voorbeeld van een complete set:

1010391_10203013381319251_375594961_n
1653967_10203013380639234_2070839271_n
1782148_10203013381879265_871607322_n

Zoals je ziet staat de print van de sokjes ook op de jurk, is de kleur van de blouse hetzelfde als de jurk en het frame van de ketting komt terug in de sokjes. Angelic Pretty heeft zelfs de schoenen die op de print staan uitgebracht zodat je precies die schoenen kan dragen bij deze outfit. Maar een complete set zoals deze is helaas wel erg duur. Je kan als je goedkoper uit wilt zijn deze jurk makkelijk combineren met een zwarte blouse! Die je dus ook bij andere outfits kunt dragen.

Vergeet je haar niet!

Ook je haar is erg belangrijk om je outfit helemaal in balans te krijgen. Pony’s, krullen, vlechten en staarten zijn de typische haarstijlen die je erg vaak terug ziet in lolita. Ze zien er vaak popperig en schattig uit en met een pony ziet een gigantische strik op je hoofd er vaak nét wat beter uit.

Populaire lolita magazines zitten vaak vol met tutorials om de perfecte lolita haarstijl te creëren maar steeds vaker zie je dat mensen pruiken of haarstukken dragen bij hun lolita outfits. Ik zelf doe dit ook omdat mijn pruiken veel voller zijn dan mijn echte haar en als ik mijn echte haar krul zakt het direct weer uit.. Het is gewoon net even iets makkelijker om een pruik op te zetten!

Luckypacks

TIP! Ben je een (beginnende) lolita? Schaf dan eens een Luckypack aan! Elk jaar rond 1 januari worden er in Japan luckypacks uitgebracht door allerlei merken (zowel lolita merken als gewone kleding merken doen dit). Een luckypack is een soort verrassingspakket met kleding voor een vaak erg aantrekkelijke prijs. Soms zit er in een luckypack van 10.000 yen (zo’n €70 – €100 afhankelijk van de wisselkoers) wel kleding in met een waarde van wel 5x zoveel!

De lolitamerken brengen ook zulke luckypacks uit en laat dit nu perfect zijn voor beginnende lolita’s die de basic items willen kopen voor hun lolita outfits Baby The Stars Shine Bright en Angelic Pretty brengen echt dé perfecte starter-lolita luckypacks uit met daarin complete outfit setjes met blouse, jumperskirt, sokken en headbow!

En je weet vantevoren al wat er in zit bij de luckypacks van Angelic Pretty en Baby the Stars Shine Bright. Doorgaans kost een luckypack met jurk, blouse, headbow, sokken en tas maar 10.000 tot 15.000 yen! Hiermee kun je echt flink wat geld besparen want een blouse alleen kost vaak al 15.000 jpy. De kleur kan je trouwens ook zelf kiezen. vaak heb je de keuze tussen zwart of roze. 

Je eigen versie

Hopelijk heb ik jullie een goed beeld kunnen geven over wat een “echte” lolita outfit is en hoe ook jij een begin kunt maken aan je lolita collectie. Voor nu was dit hem alweer maar ik ben er snel weer met een nieuwe post waarin ik je alles vertel over waar jij al je lolita benodigdheden kunt vinden!

En mocht je meer inspiratie zoeken? Probeer dan eens te kijken op YouTube of de vele Facebook groepen voor Lolita!Dit artikel – Je eigen lolita outfit! Waar moet je op letten? – verscheen voor het eerst op 21 januari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 1 augustus 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie