Jidai Matsuri: Festival of Ages

Hoewel op veel plekken oktober helemaal in het teken staat van Halloween zijn er genoeg andere bijzondere vieringen in dezelfde periode. Zo ook Jidai Matsuri, ofwel “Festival of Ages”. Dit spectaculaire evenement vindt elk jaar op 22 oktober plaats. Het is één van de grootste vieringen in Japan en behoort toe tot de “Big Three Matsuri” van Kyoto samen met Aoi Matsuri en Gion Matsuri. Het festival trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers die met name komen om het hoogtepunt van de viering te bewonderen: de parade.

Levende geschiedenisles

Dit is niet zomaar een willekeurige parade. Het is een vertelling van de geschiedenis van Japan, en in het bijzonder Kyoto. Dit festival is ontstaan toen – na een hevige en bloedige strijd – de macht van de keizer hersteld werd en de politieke macht in 1868 verhuisde naar Tokyo. Wat vanaf dat moment de nieuwe hoofdstad van Japan werd.

Uit angst dat Kyoto haar aanzien en prestigieuze positie zou verliezen besloot de lokale overheid een grote schrijn te bouwen ter ere van keizer Kanmu, hij is degene die Kyoto 1100 jaar daarvoor had opgericht. Deze schrijn; de Heian Schrijn zou vanaf 1895 het hoofdtoneel zijn van een groots festival dat de geschiedenis van Kyoto moest eren.

En zo geschiedde het! Vanaf dat moment, tot op heden, wordt het Jidai Festival gevierd, met elke keer een groter stuk geschiedenis en een langere parade. In 1940 werd overigens ook besloten de “geest” van Keizer Komei te huizen in de Heian schrijn, vanwege zijn onvermoeide pogingen het land te verenigen en de mensen samen te brengen.

De parade

De parade is het absolute hoogtepunt van de viering. Dit spektakel bestaat uit maar liefst 2.000 vrijwilligers, die elk in traditionele kleding een bepaalde tijdsperiode of belangrijke gebeurtenis uitbeelden. Dit gaat gepaard met dans, muziek, en bijzondere optredens. Die allen in een twee uur durende stoet aan je voorbij trekken.

Dit begint met enkele hooggeplaatste figuren binnen de huidige gemeenschap van Kyoto (zoals de burgemeester) die in paard en wagen de parade openen. Vanaf daar volgt een processie van vrijwilligers verkleed als belangrijke historische figuren, of als ondersteunende mensen die instrumenten bespelen of het volk en soldaten uitbeelden.

Een van de grootste (en meest indrukwekkende) groepen is echter het enorme convoy dat de Edo-periode vertegenwoordigt. Van een elegante prinses in volwaardige, traditionele kleding tot statige shoguns te paard, en tal van anderen komen er voorbij.

Maar aan het einde van de parade komt wellicht de meest belangrijke groep voorbij. Dit is namelijk de groep die de mikoshi dragen. Dit zijn draagbare heiligdommen die de geesten van een bepaalde schrijn vervoeren. In dit geval worden er twee mikoshi gedragen; eentje voor keizer Kanmu en eentje voor keizer Komei. Deze schitterende gedecoreerde kunstwerken zijn loodzwaar en vergen aardig wat inspanning om te vervoeren. Ze zijn echter het hoogtepunt van de parade zelf en de waardige afsluiters voor dit evenement.

Jidai Matsuri bezoeken?

Lijkt het je bijzonder dit zelf een keer mee te maken? Dat kan! Jidai Matsuri is namelijk vrij toegankelijk. Het festival start rond een uur of zeven in de ochtend en is om vier uur afgelopen. De parade start echter rond 12 uur. Het is niet moeilijk om het festival te vinden in de stad. Heel Kyoto staat er namelijk van in het teken en overal zie je wel mensen langs de route staan. De exacte route en gegevens vind je o.a. op de site van “Discover Kyoto“.

Traditiegetrouw zijn de meeste mensen te vinden rondom het Imperial Palace (het beginpunt van de route) en vlakbij de Heian Shrine (het eindpunt van de parade). Het is op deze punten dus helemaal belangrijk om vroeg een plekje te vinden.  De gehele route van de parade is namelijk zo’n 5 kilometer lang! Over de gehele lengte is het erg druk dus wees daar op voorbereid.  Wil je een goede plek bemachtigen wees er dan vroeg bij! Dit geldt ook voor hotelboekingen e.d.

Let wel op dat er op diverse delen langs de route bepaalde gebieden afgezet zijn en er al dan niet stoelen staan. Dit zijn gereserveerde plekken die niet voor iedereen vrij toegankelijk zijn, hier zijn speciale tickets voor nodig. In de dagen voor het festival kun je deze kopen. De exacte details staan meestal vermeld op (ook Engelstalige) flyers die in de dagen daarvoor verspreid worden.

BELANGRIJK: Bij hoge uitzondering vindt Jidai Matsuri dit jaar NIET plaats op 22 oktober, maar op 26 oktober. Dit in verband met de troonceremonie van die nieuwe kiezer die gehouden wordt op 22 oktober 2019.

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto via WikiCommons. Gemaakt door Corpse Reviver.
Dit artikel – Jidai Matsuri: Festival Of Ages – verscheen voor het eerst op 13 oktober 2019 en is voor het laatst geupdatet op 13 oktober 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie