Jujutsu Kaisen 0: Anime Film Review (Geen Spoilers)

Vanaf 31 maart draait Jujutsu Kaisen 0 in de Nederlandse bioscoop. Iets waar ik persoonlijk al naar uitkijk sinds de originele release in Japan, in december 2021. Als groot fan van deze serie stond ik dan ook te springen toen ik de aankondiging voor de Nederlandse release zag. Je kunt je dan ook mijn enorme blijdschap voorstellen toen ik vorige week ook nog eens de persvoorstelling mocht bijwonen. En ik kan je alvast verklappen: de film was waanzinnig goed!

Het bezoeken van anime films is soms een gokje. Ze slagen er lang niet allemaal in om een stand-alone verhaal te creëren dat zowel voor nieuwkomers te volgen is, alsmede de verbinding houdt met de anime serie en haar fans. Jujutsu Kaisen 0 weet wat dat betreft “the sweet spot” te raken.

Prequel

In deze bijzondere prequel wordt je meegenomen op een groots avontuur in de wereld van Jujutsu Kaisen. Het speelt zich af voor de originele anime en vertelt het verhaal over de jonge Yuta en de vloek die hij bij zich draagt. Terwijl Yuta zijn best doet zijn plek in de wereld te vinden en zijn verleden los te laten, staan Kyoto en Tokyo op het punt om aangevallen te worden en moeten de Jujutsu Scorcerors zich met man en macht verdedigen.

Wat dat betreft heeft Jujutsu Kaisen 0 dan ook eenzelfde formule als we deze zagen in de anime serie; een jonge student met meer kracht dan hij mee om weet te gaan wordt onder de vleugels van Satoru Gojo genomen, en de wereld van Jujutsu ingegooid. Een wereld die meer gevaren en geheime ambities lijkt te verbergen dan je verwacht.

Hierbij volgen ze ook een soortgelijke opbouw waarbij opnieuw de basisprincipes en enkele (voor fans) al bekende personages opnieuw worden geïntroduceerd. Dit wordt echter zodanig gedaan dat het ook voor bestaande fans leuk is om te kijken. Maar belangrijker, dit zorgt ervoor dat de film daardoor een stuk toegankelijker is voor nieuwkomers.

Fanfavorites

Dat stukje introductie is hard nodig! De film begint vrij rustig, maar voor je het weet gaat het tempo van de film snel omhoog. Vanaf dat moment vliegen de ontwikkelingen, personages, en gevechten je om de oren. Als je niet bekend bent met Jujutsu Kaisen moet je soms goed opletten om niets belangrijks te missen.

Vooral in de tweede helft van de film barst het spektakel los! Hierbij passeren een groot aantal personages, waaronder diverse fanfavorites die niet in de originele manga aan bod zijn geweest.

Hierbij ligt ook eigenlijk mijn enige, echte punt van kritiek. Want hoewel het natuurlijk fantastisch was onze favorieten op het witte doek te zien, vond ik het weinig toevoegen. Naar mijn idee was het beter geweest sommige van deze latere scenes weg te laten, om enkele eerdere elementen verder uit te diepen. Dit is echter vooral zoeken naar kritiek want tijdens het kijken van de film zat ik alleen maar te genieten.

Waanzinnige animatie

En zelfs als je niets zou snappen van het verhaal, of de precieze details rondom de curses je ontschieten, dan kun je alsnog volledig op gaan in de waanzinnige animatie en mooie beelden die er voorbij komen op het witte doek.

Mijn fangirl hart ontplofte bijna tijdens de momenten waarop Gojo’s kenmerkende, blauwe ogen in beeld kwamen. Het is inmiddels een “running gag” onder fans dat het halve animatiebudget aan Gojo en zijn ogen wordt besteed, en deze film doet er niets aan dat te ontkrachten. Want wát een plaatje is het weer!

Maar werkelijk alles aan de film is gewoon waanzinnig goed en strak geanimeerd. De manier waarop er wordt omgegaan met lichtinval, het zetten van de sfeer, en het kleurgebruik in het algemeen dragen enorm bij aan de algehele filmbeleving.

Daarbij heb ik zelden zulke goed geanimeerde vechtscenes gezien. Vooral één specifieke scene op het dak waarbij Gojo vecht tegen één van de “bad guys” (jullie zullen meteen herkennen wat ik bedoel als je straks de film ziet!) ga ik niet snel meer vergeten. En wanneer de cursed energy door de stad vliegt, spat het visueel geweld van het scherm af!

Wat dat betreft bewijst MAPPA maar weer eens waarom ze samen met studio Ufotable als één van de beste anime studio’s van dit moment worden gezien. Het was alles waar je op hoopt als het aankomt op een animefilm.

Toffe personages

Maar Jujutsu Kaisen 0 draait om meer dan alleen visueel spektakel en mijn gefangirl over Gojo. Want één van de redenen waarom Jujutsu Kaisen in het algemeen tot mijn favoriete anime series behoort is juist de manier waarop men de personges vormgeeft.

Het zijn geen karikaturen, stereotypen of bekende eendimensionale tropes. De dames zijn er niet puur in de rol van “damsel in distress” of voor de fanservice. Het zijn volledig eigen personen met diepgang, en bovenal kracht, op wat voor manier dan ook. En dit geldt voor alle personages.

Zo zien we Yuta van een verlegen, kwetsbare jongen veranderen in iemand die een doel weet te vinden, en de kracht van vriendschap ontdekt, en daarmee zijn zelfvertrouwen vindt. Dit klinkt misschien cliché maar het wordt zodanig goed uitgevoerd dat het enorm geloofwaardig is, en een hele sterke manier van karakterontwikkeling.

En wat ik hierbij ook zo knap vindt is dat Jujujtsu Kaisen altijd de juiste balans weet te raken tussen de intensiteit van de film, de soms duistere emoties en gebeurtenissen, en toch de emotionele ontwikkeling van onze personages én een portie humor. Vooral de dynamiek tussen Panda, Maki, en Toge is leuk, al helemaal met Yuta in de mix. Hoewel het misschien wat van de magie mist van ons trio uit de serie – Nobara, Megumi en Yuuji – zorgen ze op de juiste momenten voor ontspanning en hartelijk gelach!

Absolute aanrader

Ik kan dan ook niet anders dan Jujutsu Kaisen 0 van harte aanbevelen. Zelfs met mijn roze (fangirl) bril af is het simpelweg een ijzersterke anime film. Het plot is precies zoals je dat graag ziet in een film; sterke pacing, veel actie, afgewisseld met een goede story, en met geloofwaardige personages. Maar bovenal is de animatie kneitergoed en kun je genieten van spectaculaire vechtscenes, met schitterende details die volledig tot hun recht komen op het witte doek.

En aangezien het verhaal volledig los staat van de anime is het voor iedereen te bewonderen. Iedereen kan met een gerust hart instappen. Sterker nog, ik denk dat mensen die de serie niet kennen op een fantastische wijze kennis maken met de meeslepende wereld van Jujutsu Kaisen!

Mensen die niet bekend zijn met anime zullen wellicht wat moeten wennen, maar zullen er ongetwijfeld ook enorm van kunnen genieten. Daarnaast scoort de film op Rotten Tomatoes (op moment van schrijven) een 100% critics rating en een 99% audience score. Ongekend hoog dus! Je – niet Jujutsu Kaisen kijkende – filmmaatjes hebben dus geen enkel excuus om niet met je mee te gaan naar!

Reserveer je tickets

Vanaf 31 maart is Jujutsu Kaisen 0 voor iedereen te bewonderen. Periscoop Anime brengt de film uit in meer dan 40 bioscopen. San Fu Maltha, mede-directeur van Periscoop: “We zijn er trots op dat we Jujutsu Kaisen naar de Nederlandse bioscopen mogen brengen. Het is een volgende stap van ons bedrijf om anime als genre in Nederland net zo populair te maken als bijvoorbeeld in Frankrijk, Engeland en Duitsland.” Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar bij PathéKinepolis en Vue.

Wacht echter niet te lang met het plannen van je bezoek. Naar verwachting is Jujutsu Kaisen 0 relatief kort te bezichtigen in de bioscopen, slechts een paar dagen maar!

En blijf ook vooral nog even zitten tot de credits zijn afgelopen, er zit namelijk nog een korte scene achteraan!

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie