Jupiter: Geen beperkingen meer

In mei komt Jupiter naar Europa en daarbij doet de band ook Nederland aan. Om precies te zijn spelen ze op 10 mei in de Baroeg in Rotterdam. En dat is best bijzonder, want Jupiter heeft de laatste tijd nogal wat ingrijpende bezettingswisselingen gehad. Nieuwe zanger Atsushi Kuze (ex-Concerto Moon) blijkt op het uitstekende nieuwe album ‘Zeus ~Legends Never Die~’ echter een vis in het water en de band lijkt herboren.

“Kuze kan ieder nummer goed zingen, dus we hebben geen beperkingen meer”, aldus gitarist Hizaki. “Ook voor het schrijven van de nummers. De grunts waren even een uitdaging voor hem, maar zelfs daar heeft hij zich in bewezen. We kunnen nu dus schrijven wat we willen. De meeste composities zijn van mijn hand, maar iedereen bedenkt zijn eigen partijen. Dat is een belangrijk onderdeel van het schrijfproces. Dat staat dan ook al goed vast, want onze demo’s zijn al behoorlijk ver uitgearrangeerd.”

Een andere relatieve nieuwkomer is drummer Daisuke (ex-Roach), die zijn officiële debuut als bandlid maakte op de EP ‘Tears of the Sun‘ (2017), maar als sessiemuzikant al te horen was op de eind 2016 verschenen single ‘The Spirit Within Me’. “Hij was weliswaar betrokken als sessiemuzikant, maar het idee was wel dat hij een vast bandlid van Jupiter zou worden als het beviel”, bekent Hizaki. “Eigenlijk waren de omstandigheden bij Kuze hetzelfde. Hij zou een paar optredens met ons doen als sessiezanger, maar dat beviel zo goed dat we hem voor vast bij de band gevraagd hebben.”

Vacature

Momenteel is alleen de bassistenpositie in Jupiter nog niet opgevuld. Rucy (ex-Killaneth) verliet de band tijdens de opnamen voor ‘Zeus ~Legends Never Die~’  en wordt op de komende tour vervangen door voormalig Cross Vein-bassist Shoyo. Dat is overigens niet de eerste keer; na het vertrek van oorspronkelijke bassist Masashi vervulde hij die positie ook al eens en hij is de vaste livebassist in Hizaki’s soloproject.

Voor ‘Zeus ~Legends Never Die~’ bracht de open vacature een extra probleem met zich mee, want de band was al behoorlijk ver gevorderd met de opnamen toen Rucy zijn vertrek bekendmaakte. “Rucy had al een groot deel van zijn baspartijen opgenomen”, licht Hizaki toe. “Toen hij zijn vertrek aankondigde, besloten we alle baspartijen opnieuw op te nemen. Alle baslijnen die je op het album hoort heb ik zelf ingespeeld.”

Lot

‘Zeus ~Legends Never Die~’ is een sterk album geworden. Volgens Hizaki zelf is Jupiter zelfs op alle fronten beter dan ze ooit geweest zijn. Feit is zeker dat de band zich nog verder van Versailles vandaan heeft ontwikkeld. Dat is niet geheel verrassend, want in plaats van vier voormalig leden van die band zijn er tegenwoordig nog maar twee aanwezig (Hizaki en mede-gitarist Teru), maar er zijn meer veranderingen hoorbaar. Over de gehele linie is Jupiter veel meer gitaargericht en door de toevoeging van een krachtige hardrockzanger als Kuze richt de band zich duidelijk ook op een publiek buiten de visual kei-scene.

Van links naar rechts: Teru, Kuze, Daisuke, en Hisaki.

Dat is ook een opvallende ontwikkeling in de wisselingen die de band heeft doorgemaakt. Rucy was weliswaar duidelijk visueel georiënterd, maar Kuze en Daisuke zijn allebei afkomstig uit “gewone” rock- en metalbands. “We doen gewoon wat we willen”, vat Hizaki het samen. “En we hebben het gevoel dat we het lot daarbij aan onze kant hadden. Muzikaal gezien heeft dat geen grote veranderingen opgeleverd, maar we zijn blij om te zien dat zoveel mensen het kunnen waarderen.”

Nieuwsgierig geworden?

Jupiter speelt op 10 mei in de Baroeg in Rotterdam en heeft daarbij vier voorprogramma’s. Een daarvan is Season Of Ghosts. Dit is de band van de Venezolaanse zangeres Sophia Aslanides, die tot een paar jaar geleden bij de trancemetalband Blood Stain Child uit Osaka zong. Het Duitse Aeternitas en Lightning van het Franse overzeese eiland Réunion. Kaarten kosten 19 euro in de voorverkoop en een euro meer aan de deur. Ze zijn verkrijgbaar via de website van de Baroeg.

Kevin Pasman
kevymetal@hotmail.com

Kevin is altijd op zoek naar de beste muziek van over de hele wereld. Hij is altijd benieuwd naar de drijfveren van de muzikanten die erachter zitten en verdiept zich er graag in. Voor de The Sushi Times schrijft hij over de tofste Japanse bands maar wil je meer lezen? Kijk dan ook op zijn eigen site kevymetal.wordpress.com!

Geen reactie's

Geef een reactie