Kagaloli Japanse mode stijl. Afbeelding via MyFatPocket.

Kagaloli: lolita meets Kimono in deze unieke J-Fashion stijl!

Lolita mode zullen de meeste mensen vast wel eens gezien hebben. De popperige jurkjes, krullende pruiken, en schitterende accessoires zijn immers moeilijk te missen. Bij de meeste lolita outfits zie je veel katoen, ruches, en allerhande schattige patronen. Zelden zie je echter intrensieke kimono patronen en grote mouwen bij een lolita outfit. Behalve bij kagaloli!

Waar komt Kagaloli vandaan?

Kagaloli is een relatief nieuwe stijl die in 2012 is ontstaan in Kaga. Een stad en regio in Japan welke beroemd zijn om hun hoge kwaliteit kimono stoffen. Vrijwel geen enkele plek in Japan produceert zulke schitterende kimono’s als in Kaga en van over de hele wereld kopen designers stoffen in bij de vele traditionele bedrijven.

De laatste jaren werden kimono echter minder populair en werd ook Kaga een beetje vergeten. Dus bedachten ze (samen met enkele beroemde lolita merken) een wedstrijd: de Kagaloli competition. Hierin konden deelnemers een kleding ontwerp insturen voor een eigen lolita outfit met kimono elementen. En dan in het bijzonder de designs en ontwerpen waar Kaga zo bekend mee is geworden.

Aan de hand van deze designs werden drie winnaars gekozen die hun outfits in het echt geproduceerd kregen. Een zeer waardevolle prijs want de outfits werden op de traditionele wijze gemaakt en kregen dezelfde stoffen en behandelingen als echte kimon’s. Hierdoor kan zo’n outfit al snel duizenden euro’s kosten.

design1

Gelukkig zijn de meeste outfits niet zo duur. Deze wedstrijd heeft namelijk diverse kledingontwerpers geïnspireerd om ook kagaloli outfits op de markt te brengen en zo is de bal aan het rollen gegaan. Tegenwoordig is het nog steeds geen razend populaire stijl, en is er sinds 2015 geen nieuws meer geweest rondom dit evenement, maar dat betekent niet dat het geen aandacht verdient!

Wat is Kagaloli?

Zoals gezegd is kagaloli een combinatie tussen lolita en kimono. Zowel in de lolita mode als in de wereld van de kimono gelden (traditioneel gezien) vaak zeer strenge regels over het combineren van items, en het gebruiken van bepaalde kleuren en patronen. Bij kagaloli worden deze echter veel meer losgelaten en is men vrijer om zelf te experimenteren. Wel wordt het op prijs gesteld als er toch moeite wordt gedaan om traditionele elementen en patronen die voorkomen kimono op de juiste manier toe te passen (bijvoorbeeld geen herfst en lente patronen in één outfit).

Buiten de wedstrijden om zie je echter niet zo heel erg veel kagaloli’s. Zo nu en dan zie je ze door harajuku lopen en ook op conventies in het westen zie je nog regelmatig een kagaloli rondlopen. Eind 2014/begin 2015 werd de stijl weer kortstondig wat populairder (zeker binnen de cosplay scene) door een aantal vocaloid outfits maar verder blijft de stijl redelijk op de achtergrond.

Een stijl die er veel op lijkt, en door velen wordt gezien als de voorloper en inspiratie van de kagaloli is wa-lolita. Een stijl die net als bij kagaloli de kenmerkende lange mouwen van kimono en furisode als belangrijkste elementen hebben. Het grote verschil is echter dat bij wa-lolita er veelal geen echte kimono stof of patronen worden gebruikt maar katoen of synthetische stoffen. Hierdoor zijn ze een stuk goedkoper maar dus ook minder authentiek als kagaloli. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om kagaloli een substijl van wa-lolita te noemen.

Waar kun je Kagaloli kleding kopen?

Er is jammer genoeg geen echt merk of vaste site die specifiek kagaloli outfits verkopen. Vanuit de kagaloli wedstrijd is er één officieel design wel te koop (sinds 2015) deze wordt echter maar in één maat, op bestelling gemaakt en gaat je net geen €400,- kosten (bij Belsel). Ze versturen ook niet internationaal dus zul je een shopping service moeten gebruiken om aan de jurk te komen.

Mascot jurk

Gelukkig zijn er ook nog goedkopere alternatieven! Wanneer je zoekt op lolita kimono op bijvoorbeeld eBay kom je bijvoorbeeld al snel allerhande toffe variaties tegen. Van zwarte outfits met kersenbloesem, tot gothic, en zelfs Alice in Wonderland variaties!

Voor overige accessoires kun je goed terecht bij “standaard” lolita winkels of winkels die accessoires verkopen voor kimono en yukata. Voor traditionele haar accessoires kun je het beste zoeken op ‘kanzashi’ of ‘japanese hair accessory’ op bijvoorbeeld eBay of Etsy.

Bron: 1, 2, 3.
Coverfoto via MyFatPocket.

Dit artikel – Kagaloli: lolita meets kimono in deze unieke j-fashion stijl! – verscheen voor het eerst op 22 augustus 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 22 juli 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • pastelchan
    Geplaatst op 12:05h, 27 augustus Beantwoorden

    Kaga lolita lijkt een beetje de modernere versie van wa lolita

Geef een reactie