Kaitenzushi: Sushi op de lopende band!

Sushi restaurants vind je overal, en waar hier de all-you-can-eat restaurants razend populair zijn om goedkope sushi te scoren hebben ze daar in Japan een andere variant voor: kaitenzushi. Dit betekent letterlijk “ronddraaiende sushi” of zoals wij het noemen: sushi op de lopende band!

 

Puur gemak

Dit is een sushi restaurant waar de borden met de sushi op een draaiende transportband worden geplaatst. Deze band gaat vaak rond de plek waar de chef werkt, of volgt een andere baan door het restaurant waarbij alle tafels bedient worden door deze band. Als klant neem je plaats en kunt gewoon van de band pakken waar je zin in hebt. Sommige restaurants werken met bestelling waarbij je bestelling wordt “bezorgd” via de band.

De prijs is hierbij vaak afhankelijk van het bordje dat je kiest. De kleur geeft een prijs aan en aan het einde reken je het totaal aantal gepakte bordjes af. Vaak begint de prijs al bij 100 yen per bordje en loopt maximaal op tot 500 yen. Al hebben sommige gewoon een standaard tarief van 100 yen per bordje, ongeacht wat je pakt. Hiermee is dit een zeer goedkoop alternatief voor de relatief dure “echte” sushi restaurants, de sushi-ya.

 

Beroemde ketens

In Shibuya, vlakbij het beroemde oversteekpunt, vind je bijvoorbeeld zo’n beroemde 100 yen kaitenzushi keten: Uobei (van Genki Sushi). Deze kaitenzushi is echter wel iets anders. Zo blijft de sushi geen rondjes draaien maar kun je via een tablet specifieke gerechten bestellen. Deze komen dan razend snel via de lopende band naar je toe.

Fijne is overigens ook nog dat je de sushi ook mee mag nemen in een plastic bakje. Super handig als je er luncht en nog wat wilt bewaren voor later op de dag. Of uiteraard als smakelijke snack diep in de nacht.

Andere beroemde kaitenzushi ketens in Japan zijn o.a. Hama Sushi (はま寿司), Sushiro (スシロー), en Kurasushi (くら寿司). Deze vind je door heel Japan, dus als je op zoek bent naar goede, maar goedkope sushi kun je elk van deze zaken binnenlopen. Zelfs deze goedkope sushi is namelijk vaak vele malen beter dan wat je hier kunt vinden.

 

Technologisch hoogstandje

Ook in het westen heb je inmiddels enkele kaitenzushi restaurants zoals Yo-Sushi, en hoewel wij vaak met verbazing naar dit ogenschijnlijk technologische hoogstandje kijken bestaat dit soort restaurants al sinds eind jaren ’50.

Het eerste kaitenzushi restaurant werd bedacht door Yoshiaki Shiraishi. Hij had een klein sushi restaurant maar kon niet voldoende personeel vinden. Nadat hij in de Asahi-fabriek de flesjes bier over de lopende band zag gaan bedacht hij om dit ook toe te passen voor zijn restaurant. Na enkele jaren onderzoek en ontwikkeling opende hij in 1958 Mawaru Genroku Sushi.

Het was een daverend succes en in de jaren daarop groeide zijn zaken explosief met op het hoogtepunt maar liefst 250 restaurants. Door de jaren heen kromp dit echter ook weer sterk, met slechts 11 overgebleven restaurants in 2001. Maar de toon was gezet voor de komst van kaitenzushi. Met name in de jaren ’70 en later in de jaren ’90 kwamen er enorme boosts qua populariteit door economische ontwikkelingen en de groeiende wens van mensen om buitenshuis te eten.

 

Eten in een kaitenzushi

Inmiddels zijn kaitenzushi niet meer weg te denken uit het Japanse straatbeeld en is het ook voor de hongerige toerist een laagdrempelige manier om sushi te eten in Japan. Je hoeft immers niet moeilijk te doen met automaten om je eten mee te bestellen of lastige menukaarten te ontcijferen. Je kunt simpelweg een plekje zoeken en van de band pakken wat je er lekker uit vindt zien. Daarnaast hoef je je minder druk te maken over de etiquette regels rondom sushi. Perfect dus voor een snelle sushi fix!

 

Coverfoto door Edward Faulkner from Tokyo

Dit artikel – Kaitenzushi: Sushi op de lopende band! – verscheen voor het eerst op 20 juni 2016 en is voor het laatst geupdatet op 20 juni 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

1 Comment

  1. Xemia

    juni 24, 2018 at 10:44 am

    Rotterdam heeft een Kaitenzushi net als Eindhoven.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X