Kaizen: Japanse super leermethode!

Het traditionele, klassikale leermodel, waarbij we colleges bijwonen, toetsen maken en cijfers halen, is misschien niet de meest effectieve manier om te leren. De Kaizen-leermethode biedt een frisse kijk op leren, waarbij complexe concepten worden opgesplitst in kleinere, beter hanteerbare stukken. Door dit te doen, kun je je beter concentreren op één klein stukje informatie tegelijk. Het legt de nadruk op kleine, stappen in plaats van plotselinge, drastische veranderingen.

Wat is Kaizen?

Kaizen is een Japans woord dat zoiets als “continue verbetering” betekent. Het idee achter Kaizen is om kleine, stapsgewijze veranderingen door te voeren om in de loop van de tijd grote verbeteringen te bereiken. Het is een concept dat is ontstaan in de industriële industrie, waar het werd gebruikt om de productiviteit en kwaliteit te verbeteren.

Maar inmiddels is het een begrip welke iedereen aanmoedigt om deel te nemen aan het verbeterproces, ongeacht hun positie in de organisatie, school, of op andere plekken in het dagelijks leven en het wordt het ook veel toegepast om te leren.

Hoe werkt de Kaizen leermethode?

De Kaizen leermethode richt zich op het aanbrengen van kleine, stapsgewijze veranderingen. Hierbij breek je grote doelen op in kleinere, beter beheersbare stappen. Door een doel op te splitsen in kleinere onderdelen, kun je je beter concentreren op het stap voor stap boeken van vooruitgang, in plaats van zich te laten afschrikken door de hele taak. Deze benadering van leren is vooral handig als je worstelt met uitstelgedrag of gemakkelijk overweldigd raakt door complexe taken.

Stel dat je Japans wilt leren. Dan splits je dat wellicht als eerst op in het leren van het schrift “hiragana”, dat splits je weer op in rijtjes van vijf en dan leer je per keer één rijtje van vijf. Heb je deze onder de knie, dan ga je verder met het volgende rijtje van vijf. Tot je daadwerkelijk begint met woorden lezen en spreken. Steeds in kleine stapjes.

Juist deze kleine stapjes zijn de sleutel tot succes. Want deze methode wordt ook wel de “one minute technique” genoemd. Hierbij is het de bedoeling dat je elke dag op hetzelfde tijdstip één minuut oefent met wat je ook wilt leren.


Basisprincipes

Slechts één minuut iets doen klinkt misschien een beetje vreemd, want wat kun je nou bereiken in één minuut? Maar het doel hiervan is om consistentie op te bouwen en jezelf te laten wennen aan het continue verbeteren en leren. Het is veel makkelijker om de tijd en mogelijkheid te vinden om één minuut per dag iets te doen, dan jezelf meteen te dwingen elke dag een uur te oefenen.

Het is ook makkelijker vol te houden als je een kleiner doel hebt dat je haalt en voor “beloond” kunt worden, dan elke keer het idee hebben dat je “faalt” wanneer je dat uur tijd op de dag niet kunt vinden. En juist die kleine succesmomenten zijn motiverend.

Heb je eenmaal een consistent ritme gevonden en is het onderdeel van je dagelijkse routine? Dan kun je dit langzaam gaan opbouwen als je daar behoefte aan hebt, maar dat hoeft niet.

Falen is onderdeel van het proces

Ook al wordt leren en verbeteren makkelijker met kleine stapjes, het kan voorkomen dat je toch een dag mist, of dat je voortgang niet zo gaat als je wilt. Dat betekent niet dat de Kaizen methode voor jou gefaald heeft, of dat jij gefaald hebt.

Het is een natuurlijk onderdeel van het proces en juist een extra leermogelijkheid. Want waar zit de ruimte voor verbetering zodat het de volgende keer wel lukt zoals je dat wilt? Dat is dan iets om aan te werken om het beter en makkelijker voor jezelf te maken. Je kunt vanaf dat punt gewoon weer verder gaan met de methode en alsnog je doelen bereiken.

Verschillende toepassingen

Wat we hierboven hebben uitgelegd is vooral de manier waarop Kaizen wordt toepast bij het leren van vaardigheden. Hier komt echter maar een deel van het volledige proces en gedachtegoed achter Kaizen aan bod. Maar de methode is niet alleen van toepassing op leren. Het kan ook gebruikt worden om processen te verbeteren, veranderingen door te voeren, of beter te worden in bepaalde ritmes en routines.

Denk bijvoorbeeld aan je kamer of huis schoonhouden. In plaats van één ruimte in één keer te moeten doen kun je ook elke dag één minuut besteden aan het opruimen van papier, of gebruikt servies. Zo kun je telkens een stapje verder komen en heb je voor je het weet een schone omgeving.

Zakelijke context

Vooral in het zakenleven is Kaizen een geliefde methode voor cultuurveranderingen, reorganisaties en meer en wordt het veelal toegepast in verandermanagement. In de context van het zakenleven, de oorspronkelijke toepassing van deze methode. Zie je dat het proces echter wel iets anders loopt dan bij de Kaizen leermethode.

Bij bedrijfsmatige processen, waarbij er vaak gewerkt wordt met grotere aantallen mensen die samen verantwoordelijk zijn voor een bepaald doel zijn er wat andere zaken om rekening mee te houden.

De basis is nog steeds het opsplitsen in kleinere stappen, deze op vaste momenten uitvoeren en je niet laten demotiveren door falen. Maar hier komen ook nog interne evaluatie en feedback stappen bij. Dit wordt kort en bondig uitgelegd in onderstaande video:

Vooral in de context van LEAN management, waarbij processen zoveel mogelijk geoptimaliseerd moeten worden, is kaizen een geliefde methode. Het is dan ook geen eenmalig project, maar een ongoing onderdeel van de bedrijfscultuur en de manier waarop bedrijven continue proberen te innoveren.

Zo zie je maar weer dat één kleine methode je op tal van vlakken kan helpen! Waar ga jij kaizen voor inzetten?

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie