Kanamara Matsuri: Het Penis Festival!

Kanamara Matsuri, ofwel het Penis Festival is een bijzonder evenement dat elk jaar gevierd wordt op de eerste zondag van april. Hierbij trekken massaal naar de Kanayama shinto schrijn op ongeveer een half uurtje vanaf Tokyo. Al eeuwenlang gaat men naar de Kanayama-schrijn om de lokale kami daar te aanbidden en offers te brengen. Vooral bij plaatselijke prostituees was de schrijn erg populair omdat deze bescherming zou bieden tegen geslachtsziekten. Maar het aanbidden van de kami zou ook zorgen voor meer welvaart, een “blije” partner, en een vruchtbaar huwelijk.

In 2015 brachten wij zelf een bezoek aan dit bijzondere festival waar (zoals de naam al doet vermoeden) de penis de hoofdrol in speelt, en deze vind je dan ook in allerlei maten en kleuren terug!

Bijzondere legende

De oorsprong hiervan ligt bij een niet al te smakelijke legende. Volgens de verhalen zou een yokai (demon) met erg scherpe tanden zich verstopt hebben in de vagina van een jonge vrouw. Zij had hier geen idee van, tot het moment van haar huwelijksnacht! Tot de grote schrik van het kersverse echtpaar werd de echtgenoot gecastreerd door de yokai (een vagina dentata).

Dit ging de relatie uiteraard niet ten goede en zorgde voor veel verdriet en frustratie voor de jonge vrouw. Wanhopig schakelde ze de hulp in van de lokale smid die voor haar een ijzeren penis maakte. Tot haar grote vreugde beet de yokai zijn tanden hier volledig op stek en verliet per direct zijn verstopplaats. Hierop werd de ijzeren penis heilig verklaard en in de plaatselijke schrijn geplaatst.

Vanaf dat moment werd de Kanayama-schrijn een steeds belangrijkere plek voor met name prostituees die bescherming zochten tegen ziektes. Maar ook mannen die wensten voor een eigen penis zo knap en stevig als de ijzeren variant. Allemaal om hun partner tevreden te houden uiteraard.

Vrij jong festival

Het festival in zijn huidige vorm bestaat sinds 1977 en was altijd een relatief klein evenement. Het doel was met name om geld op te halen voor de preventie en genezing van geslachtsziekten. De afgelopen 10 jaar is de interesse ervoor echter enorm gestegen en wordt het festival alsmaar groter. Vooral steeds meer toeristen trekken een dagje naar de Kanayama schrijn en haar omgeving om het festival mee te kunnen maken. Hierdoor is het er extreem druk en zul je er vroeg bij moeten zijn om een souvenir te bemachtigen!

DSC08921

Het zijn juist deze souvenirs, verkocht voor het goede doel, die het festival tot zo’n opzienbarend evenement maken. Zo is er ontzettend veel snoepgoed te koop (vooral heel veel lolly’s) in de vorm van piemels en vagina’s, staan ze op posters, spandoeken, en t-shirts, worden ze gesneden uit grote daikon (soort wortel), en worden ze op de schouders meegedragen door middel van een mikoshi (draagbare schrijn) parade.

DSC08972

Je kunt die dag je kont er echt niet keren of je ziet wel ergens iemand voorbij komen met een penis t-shirt of piemel-lolly in de mond. Vooral dit laatste zorgt voor de nodige hilarische plaatjes en situaties!

Vooral voor de lolly’s is het écht dringen geblazen en zul je maar weinig merken van de beleefdheid van het Japanse volk!  Iedereen doet namelijk zijn uiterste best door de massa en voor de kassa te komen. Gelukkig kun je je karma weer een beetje opvijzelen door flink te kopen, een deel van de opbrengst gaat namelijk o.a. naar HIV-onderzoek.

Soortgelijk festival

Er is overigens nog een soortgelijk festival dat elk jaar op 15 maart in Japan gevierd wordt; de Honen Matsuri in Komaki (iets te noorden ligt van Nagoya). Hierbij speelt wederom de penis de hoofdrol maar is het festival zelf vooral bedoelt om de goede oogst en de vruchtbaarheid te vieren.

Onderstaand nog enkele plaatjes van ons bezoek aan dit festival! Zou jij hier ook graag een bezoekje aan willen brengen? Pak dan (in Tokyo) vanaf Shinagawa de Kekyu Main line naar keikyu Kawasaki. Daar stap je over naar de Keikyu Daishi Line. En vanaf daar volg je gewoon de mensenmassa!

DSC08990
DSC08927
DSC08986
DSC08981
DSC08923
DSC09002


Penis Festival op de radio

Ook in Nederland komt dit spraakmakende festival steeds meer in de aandacht te staan. Zo werd The Sushi Times in 2017 nog door radio NPO1 geïnterviewd over dit bijzondere festival! Het fragment kun je hier terugluisteren.

Dit artikel – Kanamara Matsuri: Het Penis Festival! – verscheen voor het eerst op 30 maart 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 9 maart 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie