Kancho: Duizend jaar pijn

Kancho!! Als je Japanse kinderen dit hoort roepen dan kun je maar beter zorgen dat je billen beschermd zijn, want voor je het weet heb je een paar vingers op een plek waar de zon niet schijnt! Kancho ( カンチョー ) is een nogal brutaal en ondeugend basisschoolspelletje waarbij je met twee handen een “pistool” vormt en met je vingers iemand tussen de billen probeert te prikken!.

Wat is kancho?

Kancho, geschreven in katakana, is een verbastering het Japanse woord voor klysma (浣腸, kanchō). Wanneer je het hebt over een kancho in medische zin, de klysma dus, is deze altijd geschreven in kanji. Staat het er in katakana vorm? Dan hebben we het dus over kancho als “spelletje”.

Je kunt het misschien een beetje vergelijken met iemand een “wedgy’ geven, waarbij je iemand zijn onderbroek zo ver mogelijk omhoog trekt. Vrijwel iedereen in Japan kent het begrip en zeker op scholen komt het veel voor. Daarbuiten echter zelden, of alleen als kinderachtige grap.

Waar komt kancho vandaan?

De oorsprong van het spel is niet helemaal duidelijk, maar volgens sommigen begon het als een karatestijl genaamd Shourinji Kenpo, die verkeerd werd gedocumenteerd door martial arts meester Masutatsu Oyama, in de jaren ’40 van de vorige eeuw.

Deze stijl is ook wel bekend als Shaolin Tempel Boksen, een vechtkunststijl ontwikkeld door Sou Doshin, een Japanse vechtsporter en voormalig militair inlichtingenagent. Deze vechtkunst is sterk gebaseerd op Shaolin Kung Fu technieken, en bevat een aanval die bekend staat als sannen goroshi, wat letterlijk vertaald “driejarige moordenaar” betekent.

Deze beweging gebruikt de wijs- en middelvinger om het perineum van de vijand te raken, en is bedoeld om grote pijn te veroorzaken die volgens de bedenker tot drie jaar zou kunnen duren.

Dr. Toilet

Of dit helemaal waar is en of het de echte reden achter kancho is weet niemand. Maar wat we wél weten is dat de kancho zoals we die nu kennen voor het eerst verscheen in een manga van Shonen Jump, in 1970. In de manga Dr. Toilet (door mangaka Torii Kazuyoshi) zien we de kancho regelmatig voorbij komen.

De manga was een grote hit onder jongens op de basis- en middelbare school. Al snel werd het overgenomen uit de manga naar het echte leven en was niemand op het schoolplein meer veilig. Binnen no-time wist iedereen wel hoe het was om een kancho te geven, of ontvangen.

Korte hype

Begin 2000 was het zelfs een nog even een kortstondige rage in diverse delen van Azië. Zo ontwikkelde een Zuid-Koreaanse ontwikkelaar een arcadespel genaamd Boong-Ga Boong-Ga met kancho in de hoofdrol. Het spel toonde een paar benen en een bijna ontbloot achtereind waarin de speler zijn vingers stak. Op het scherm werd het gezicht getoond van degene die de speler aan het kanchoën was, met als doel het gezicht zo vreemd mogelijk te laten vervormen.

Ook zag je het in de jaren daarna veelal terug in anime (in de serie Naruto zit bijvoorbeeld een iconische kancho scene), of in comedy shows en films. Zo is er zelfs een een show op tv geweest waar een bekende Japanner willekeurige voorbijgangers op straat kanchōt!


Onschuldig of niet?

Hoewel het ogenschijnlijk als relatief onschuldig kinderspelletje wordt neergezet is het geheel niet zonder controversie. Zo is er al sinds jaar en dag discussies over hoe gepast dit “spelletje” überhaupt is.

Waar het wellicht vroeger nog als redelijk onschuldig en oke werd gezien als volwassenen een kancho deden is dat vandaag de dag anders. Het wordt vooral als kinderachtig en ongepast gezien. Vooral als een een volwassenen dit bij een kind of tiener doet.

Ook wanneer een kancho aan vrouwen wordt gegeven is er inmiddels steeds meer aandacht voor seksueel wangedrag en grensoverschrijdend gedrag. Sterker nog, als je niet oppast kun je tegenwoordig een serieuze claim voor seksueel wangedrag of aanranding krijgen als je dit als volwassene bij een ander doet.

De algemene consensus lijkt tegenwoordig dan ook te zijn dat kancho uitsluitend iets is dat kinderen bij elkaar doen en een enkele keer een kind bij een volwassenen. En dan ook nog vaak alleen jongens onderling.


Is kancho gevaarlijk?

Buiten de discussies over seksueel misbruik is dit onschuldig ogende spelletje nog best gevaarlijk! Zeker wanneer mensen er objecten bij gebruiken. Eén van de meest recente incidenten had zelfs een dodelijke afloop. Hierbij werden echter geen vingers gebruikt maar een compressor, de luchtdruk zorgde voor veel interne schade met dus overlijden tot gevolg.

Ook minder extreme situaties zijn er genoeg, waarbij er bloedingen of andere verwondingen ontstaan. Deze incidenten komen meer voor dan wordt gedacht, dus zo onschuldig is kancho niet!

Bronnen: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto uit de anime Chio-chan no Tsuugakuro.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie