Blog header Kanda Myojin Shrine anime ema. Foto door Tokyo Excess.

Kanda Myojin: Voor al je anime gebeden, dromen en wensen!

Zoals kerken bij het standaard straatbeeld horen in Nederland, zo zijn dat de shrines (schrijnen) in Japan. Een groot verschil is echter dat je in Nederland (meestal) niet naar een kerk gaat als niet-gelovig bent. In Japan zit dat weer anders. De meest voorkomende levensovertuiging in Japan is het Shintoïsme. Waar er bij het Christendom (het meest voorkomende geloof  in Nederland) wordt geloofd dat er één God is, is dat bij het Shintoïsme heel anders.

Wat is shintoïsme?

Bij Shintoïsme (神道), dat voor “de weg der goden” staat, zijn er dus meerdere goden, of in het Japans gezegd, Kami (神). Je moet hierbij niet denken aan duizenden goden die allemaal super bovennatuurlijke krachten hebben, maar meer aan spirits/geesten en energie die gekoppeld zijn met de natuur of een bepaalde plek waar iets gebeurd is.

Een ander belangrijk verschil is tussen het Christendom en het Shintoïsme is dat het om een heel ander soort “geloven” gaat bij beide. Veel Japanners zien Shintoïsme echter meer als een “way of life” dan een religie in Japan. Veel Japanners zullen dan ook zeggen dat ze niet-gelovig zijn, maar wel regelmatig een schrijn bezoeken en daar bidden voor de gezondheid van een familie lid of voor wat extra steun bij het halen van een belangrijk examen.

Voor nu wil ik het echter niet met je hebben over het Shintoïsme in het algemeen maar over één, wel hele bijzondere schrijn: de Kanda Schrijn. Wil je meer weten over Shintoïsme, wat het is, welke rol het speelt in het dagelijks leven in Japan, en hoe het is ontstaan? Lees dan onze reeks artikel over dit onderwerp. Je vindt ze hier.

Unieke schrijn

De meeste schrijnen zijn vrij serieuze plekken maar de Kanda Myojin Schrijn(神田神社) in Chiyoda, Tokyo is een behoorlijke vreemde eend in de bijt! Hoewel de originele tempel, die 730 v.C gebouwd is, er al eeuwen niet meer staat, is het prachtige plek waar inmiddels weer een trotse schrijn pronkt, die vandaag de dag erg druk bezocht wordt. Vroeger werd de schrijn vaak bezocht door de krijgers klasse (de samurai) van Japan. Tegenwoordig zijn het vooral de zakenmannen die voor een gebed langskomen.

Kanda Myojin (schrijn). Foto door Kakidai. Via WikiMedia.

Dat komt door twee goden waar deze schrijn aan is toegewijd; Daikokuten (大黒天), de god van rijkdom en handel, en Ebisu (恵比須), de god van de vissers en geluk.,De laatste jaren zie je echter nog een andere groep steeds vaker naar deze plek komen: anime fans! Deze komen in zulke groten getallen dat de Kanda Myojin Shrine inmiddels bekend staat als de Anime Wish Shrine. Maar hoe is dit zo plotseling gekomen? Hiervoor moeten we toch echt even kijken naar Love Live! Een anime serie die de laatste jaren ontzettend populair is geworden.

Love Live! Zet de boel op stelten

Love Live! School Idol Project is een anime waarin een groep meiden hun school, Otonokizaka High School, willen redden. Deze staat namelijk op het punt te moeten sluiten door een te kort aan nieuwe leerlingen. Met school idols als een razend populaire trend in Japan, bedenkt één van de meiden, Honoka, om ook een school idol groep te starten om zo de school meer in de spotlights te zetten.

Dit is echter niet makkelijk. Het vinden van meiden die de groep willen joinen is geen eitje en daarbij is er ook nog de student council president die het idee van school idols helemaal niks vindt. Toch lukt het Honoka met haar twee vriendinnen Umi en Kotori om nog 6 andere te vinden en zelfs deel te nemen aan de landelijke wedstrijd voor school idols; Love Live! School Idol Project.

ogp_img

Het succes van deze anime is ongekend groot en is direct van invloed geweest op de populariteit van Kanda als anime schrijn. Deze schrijn en haar kenmerkende trap maken namelijk een belangrijk onderdeel uit van de anime. Niet alleen wordt deze regelmatig gebruikt als plek waar de meiden samen komen om te oefenen, het wordt ook het symbool van een “klim naar de top op de trap van het sterrendom”.

Hierdoor gingen grote groepen fans van de anime steeds vaker ook echt naar deze schrijn toe. Niet alleen om support te tonen aan de serie maar ook aan de mensen eromheen. Zo ging het een tijdje niet goed met de gezondheid van één van de stemacteurs van de serie. Vele fans zijn toen naar de schrijn gegaan en hebben ema’s (絵馬) opgehangen met tekeningen van de meiden en beterschapwensen.

Otaku Ema

Deze ema’s zijn een soort houten plaatjes die je bij de schrijn kunt kopen. Normaal gesproken schrijf je er een wens op en laat je hem achter bij de schrijn. In dit geval werden er dus ook bijzondere tekeningen gemaakt en kun je zelfs kant-en-klare ema’s kopen met een print van je favoriete (Love Live) character!

alex hirsch at shrine
Afbeelding via Alex Hirsch’s twitter.

Tel daarbij op dat de schrijn erg dichtbij het otaku paradijs Akihabara ligt en het is ineens niet zo vreemd meer om in te denken dat deze plek zo populair werd. Langzaam verspreidde de bekendheid van de Kanda Schrijn zich dan ook naar fans van andere series en kregen steeds meer mensen lucht van deze “Anime Wish Schrijn”.

Er komen nu dan ook fans van allerlei anime en westerse cartoons. Mensen komen er om voor hun favoriete voice actor te bidden, de andere wenst voor een nieuw seizoen van hun favoriete anime. Alle wensen zijn welkom. Ook buiten de grenzen wordt deze schrijn inmiddels steeds populairder. Zo is de schrijver van de Amerikaanse cartoon Gravity Falls, Alex Hirsch, zelf ook een keer langs gegaan bij de Kanda shrine en heeft een ema achtergelaten (zie bovenstaande foto)!

Breng jij ook een bezoek?

Ben je een keer in Tokyo en vlakbij Akihabara? Neem dan even de tijd om langs te gaan. Of je nou een wens hebt voor je favoriete anime (characer) of niet, de schrijn zelf is prachtig om te zien en al die ema’s met tekeningen zijn natuurlijk ook super om naar te kijken! Misschien kun je op weg naar huis nog een omamori (good luck charm) halen voor je telefoon of laptop, want die verkopen ze daar ook!

Adres Kanda Shrine (schrijn): 2-16-2, Sotokanda, Chiyoda-ku, Tokyo 101-0021

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5,
Cover foto via Tokyo Excess.
Dit artikel – Kanda Myojin: Voor al je anime gebeden, dromen en wensen! – verscheen voor het eerst op 8 september 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 8 januari 2020.

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie