Karuta: Een gloednieuwe versie van een eeuwenoud spel

Karuta traditioneel Japans kaartspel. Foto via persbericht.

Karuta: Een gloednieuwe versie van een eeuwenoud spel

Deze winter introduceert EdoSanpu2020 een hernieuwde versie van het eeuwenoude Japanse kaartspel “Karuta” in Nederland en Japan. Karuta is een traditioneel Japans kaartspel dat zowel een educatief spel als een competitieve sport is. Het spel bestaat uit een set kaarten waar verschillende gedichten op staan afgebeeld.

In het kort speel je het spel als volgt: een voordrager leest een zin van een van de gedichten voor en vervolgens moeten twee spelers proberen zo snel mogelijk de kaart aan te raken waarnaar wordt gerefereerd in het gedicht.

Hernieuwd

Vier kunstenaars zijn de uitdaging aangegaan om een intercultureel dialoog te beginnen door dit traditionele spel te hernieuwen. In samenwerking met het AGA Lab en het Grafisch Werkcentrum Amsterdam hebben ze een Karuta spel gemaakt met gezegden die gebaseerd zijn op woorden die zowel in het Nederlands als Japans ongeveer dezelfde uitspraak en betekenis hebben.

Vanwege hun lange geschiedenis hebben Nederland en Japan namelijk woorden van elkaars taal overgenomen. Denk aan woorden als “bīru” (bier) of “dansu” (dans) uit het Nederlands naar het Japans en woorden als “tsunami” of “judo” uit het Japans in het Nederlands.

De kaarten worden gevisualiseerd door unieke illustraties gemaakt door middel van traditionele Japanse houtsnijkunst en de teksten worden met klassieke westerse druktechnieken vervaardigd.


Play the Game!

Deze speciale versie van het Karuta zal worden tentoongesteld en gespeeld op diverse locaties in Nederland en Japan. Van 19 december t/m 17 februari zullen de originele materialen en het kaartspel zelf worden tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok.

Hier wordt ook een workshop voor kinderen gegeven en rond nieuwjaar zal er op de Japan Day een echt Karuta toernooi worden georganiseerd. Verder zal het Karuta gespeeld worden bij de BouwPut Gallery op 20 december, in het Tropenmuseum Amsterdam op 22 en 29 december en in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden op 6 januari.

Blijf op de hoogte door EdoSanpu2020 te volgen op Facebook: https://www.facebook.com/EdoSanpu2020

EdoSanpu2020

Karuta is onderdeel van het EdoSanpu2020 project. Een initiatief van Nederlandse kunstenaars Hannie van den Bergh & Jan van den Berg en Japanse kunstenaars Yasuyoshi Botan & Hirokiri. Tot op de dag van vandaag hebben Nederland en Japan een bijzondere en sterke band.

EdoSanpu2020 ambieert dit dialoog voort te zetten en te revitaliseren in het licht van hedendaagse vraagstukken. Kijk voor meer informatie op de officiële website: http://edosanpu2020.com/

We invite you to Learn, Create and Play the game!

Bron: Persbericht Stichting Berg & van Dalen d.d. 29 november 201

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie

X