Image via zoomingjapan

Katteneiland Tashirojima

Aan de noordoostkust van Japan vlakbij de stad Ishinomaki, ligt een klein eiland. Het is een simpel visserseilandje, Tashirojima, waar het aantal bewoners al een lange tijd behoorlijk terugloopt. Maar er is nog hoop, in de vorm van 4 poten en een staart, en ze miauwen ook nog leuk! Jazeker, ik heb het hier over katten. Tashirojima staat tegenwoordig beter bekend als het katteneiland. Want van de ongeveer 100 overgebleven bewoners die nu nog op het eiland wonen, leven er zeker 10 keer zoveel katten per persoon!

Katten in dienst als jagers

De katten op het eiland begonnen zich goed te settelen toen ze door de mensen in dienst werden genomen om voor hen op de muizen te jagen. De vroegere eilandbewoners kweekte namelijk zijderupsen en de muizen bleken een destructieve werking te hebben op de verbouwing ervan.

Toen er later werd overgegaan naar het vissen, geloofde de vissers dat de katten hints konden geven voor de weersvoorspelling en of het veilig was om de zee op te gaan. Ook waren ze er van overtuigd dat de katten kunnen aangeven wat de vangst van de dag zal zijn. Daarbij komt ook dat katten in Japan al eeuwenlang  symbool staan voor goed geluk. Hierdoor waren de inwoners maar al te blij met de katten en kregen ze meer dan voldoende eten en heel veel liefde van de lokale bewoners.

Dit heeft er inmiddels voor gezorgd dat er een heuse explosie aan katten heeft plaatsgevonden die zich door de loop der jaren flink met elkaar hebben kunnen vermeerderen.

Katten als redders

Tashirojima ligt in het gebied waar de verwoestende aardebeving en tsunami Japan in 2011 flink heeft huisgehouden. Maar op wonderbaarlijke wijze bleef het gehele eiland vrijwel ongedeerd. Op een paar overstromingen en vernielde gebouwen na heeft iedereen het er goed vanaf weten te brengen.

Volgens diverse mensen zou dit ook te wijten zijn geweest aan het feit dat er zoveel gelukbrengende katten aanwezig zijn op het eiland. Hierdoor werden de katten nog geliefder en groeide hun populariteit nog harder.

Vergrijzing

De laatste jaren heeft de vergrijzing echter sterk toegeslagen op het eiland. Een hoop jonge mensen zijn naar grotere steden op het vaste land getrokken en van de achterblijvers is inmiddels meer dan de helft ruim boven de 65 jaar. Hierdoor is het niet alleen ontzettend rustig geworden, het eiland is er ook financieel door in gevaar gekomen.

Maar het lijkt er op dat de katten wederom een helpende hand uitsteken naar de bewoners. Dit keer door het eiland te profileren als een heus katteneiland. Na een bijzondere documentaire van een aantal jaar geleden bloeide het toerisme enorm op.

Hierdoor zijn er niet alleen allerlei voorzieningen bijgekomen, de toeristen brengen ook weer wat geld in het laatje, en zelfs nieuwe inwoners! Tegenwoordig wordt er een uitgebreid scala aan katten-souvenirs aangeboden voor de liefhebbers. Er zijn talismannen in de vorm katten en is er zelfs een heuse katten-tempel.

Een andere bijnaam die het eiland heeft gekregen is “manga-eiland”. Dit komt dankzij ontwerpen van manga en anime- meester Shotaro Ishinomori (onder andere bekend van de Kamen Rider series) die een aantal gebouwen op het eiland heeft ontworpen in de vorm van katten (zie de coverfoto). Deze zijn inmiddels ook een trekpleister van groot formaat geworden en dragen des te sterker bij aan de aanwezigheid van katten in allerlei vormen op het eiland.

Plan je trip naar Tashirojima

Kattenliefhebbers vanuit heel Japan zijn inmiddels benieuwd naar de knuffelbare viervoeters die over het eiland regeren en brengen dan ook maar wat graag een bezoekje aan deze bijzonder plek!

Wil jij ook met eigen ogen meemaken hoe het er aan toe gaat op zo’n katteneiland? Zorg dan dat je naar Ishinomaki gaat. Deze stad ligt vlakbij Sendai en op ongeveer anderhalf uur van Tokyo af. Vanaf daar kun je een veerboot pakken bij de Ajishima Line ferry terminal. Een boottocht van zo’n 45-60 brengt je dan naar het eiland. Deze vertrekt vier keer per dag dus plan wel goed!

Verder zijn er nog diverse partijen die ook georganiseerde trips naar het eiland regelen. Eén zo’n partij waar we persoonlijk goede ervaringen mee hebben is “Rakuten Travel (voorheen Voyagin)“. Zij hebben vaak strakke aanbiedingen en daarnaast gewoon een heel groot aanbod aan uitjes. Zo ook een gecombineerde trip met het Katteneiland en Matsushima.

Wil je meer weten over reizen naar Japan? Lees dan ook eens onze ‘Reizen naar Japan FAQ‘.

Bron: 1,2,3,4
Coverfoto via zoomingjapan. Hier vind je ook een zeer uitgebreid verslag met nog meer foto’s van een bezoek aan het eiland.
Dit artikel – Katten-eiland Tashirojima – verscheen eerder op 20 maart 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 8 september 2020.

Tags:
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie