Doki Doki Bullet Journals. Foto door HaveAPrettyPlan

Kawaii trend: Bullet Journal (met DokiBooks)

Een creatieve trend die je de laatste tijd steeds vaker ziet zijn DokiBooks. Deze zijn dan wel niet Japans maar wel super kawaii! Oorspronkelijk komt het idee uit Hong Kong en speelt het heel erg in op de trends random “planning” en “bullet journal”. Hierbij hebben mensen een (zelfgemaakte) agenda maar kleden deze schitterend aan met illustraties, stempels, stickers, washi tape en ga zo maar door.

Hiermee krijg je de mooiste DIY creaties die je niet alleen helpen bij het plannen van je leven maar je ook nog een soort dagboek geven. Je hebt immers een schitterend handgemaakt aandenken aan wat je hebt meegemaakt.

Wat zijn DokiBooks

Een DokiBook is in feite niks anders dan een organiser/planner in een mooie hoes. Vaak een soort mini-ringband mapje maar dan gemaakt van leer en met een rits of andere sluiting. Je kunt hier dan aparte vulling voor kopen en deze gebruiken om je afspraken overzichtelijk te houden e.d. Gewoon een agenda dus.

DokiBooks gaan echter een stapje verder door heel erg op de styling en layout te letten en bieden tal van soorten, kleuren en patronen aan. Dat niet alleen de vulling heb je ook in tal van variaties. Zo kun je kiezen voor maandelijkse, wekelijkse, of dagelijkse overzichten (of alle drie), lege bladen, schitterende decor bladen en ga zo maar door.

Wat je echter steeds meer ziet is dat mensen de DokiBooks als een soort basis gebruiken om hun agenda’s nog veel verdere te “pimpen”. Zo worden pagina’s gedecoreerd met allerhande versiersels en stickers, of wordt er gekozen voor volledig lege pagina’s die zelf ingevuld worden.

Wat is bullet journaling

Met dit laatste gaan we dan ook richting de trend van “bullet journaling”. Dit is van oorsprong bedoelt om zo minimalistisch mogelijk een analoge agenda en dagboek bij te houden als tegenhanger van de drukke digitale omgeving. Hierbij wordt er met bullet points een agenda opgebouwd en belangrijke dingen bijgehouden.

Tegenwoordig zie je echter dat bullet journaling veel vrijer en creatiever is geworden en trekken mensen vanalles uit de kast om de mooiste en creatiefste bullet journals in elkaar te zetten. De kern is echter nog wel hetzelfde: bijhouden en organiseren van wat er gebeurd in je leven.Wat heb je nodig?

Je kunt dit zo uitgebreid aanpakken als je wilt, met uitgebreide DokiBook kits, of gewoon een standaard notitieboek van de Action. Zolang je maar een notitieboek en een pen hebt kom je al een heel eind.

Maar wil je een bullet journal opbouwen zoals je ze bijvoorbeeld op YouTube e.d. tegenkomt? Dan zijn er bepaalde benodigdheden die je toch wel erg vaak tegenkomt, zoals:

 • Een mooie agenda, organiser (DokiBook), of notitieboek
 • Diverse gekleurde pennen, markers, en stiften (copic markers of kalligrafie stiften zijn helemaal perfect)
 • Washi tape
 • Allerhande stickers
 • Liniaal
 • Optionele andere versiering

De echte dokibooks kunnen snel aan de prijs worden, maar gelukkig kun je ook op andere manieren heel goed aan de spullen komen die je nodig hebt. Zelfs bij de lokale Hema en Action kun je al veel van de benodigdheden vinden. Doordat je zelf kunt mixen en mengen kun je een super persoonlijk cadeau maken voor de creatieve kawaii-fans in de familie of vriendenkring.

Onderstaand enkele voorbeelden van spulletjes die je heel makkelijk kunt vinden in Nederlandse (web)winkels.

Untitled-12

Afgebeeld : Agenda en vulling van de Hema. Pen van de Hema. Doos glitters om te plakken van de Action. Washi tape van de Hema. Stempels van de Action (afbeelding via Lisanne Leeft), Ninja markeerstiften, Rilakkuma stickers, Kattenpennen, en sticker notes van Most Cutest.

Uiteraard zijn de mogelijkheden wanneer je verder online kijkt nog groter en kun je het zo gek niet verzinnen of er is een toffe dokibook/bullet journal accessoire van te vinden. Of het nou gaat om maandstickers, speciale icoontjes, of zogenaamde planner charms om de buitenkant mee te versieren.

Niet alleen op de DokiBook website en diverse shop online vind je veel, maar biedt ook Etsy weer een stortvloed aan mogelijkheden.

Untitled design (6)

Afgebeeld rij 1: Planner charm van KawaiiStudios. Cleaning planner stickers van Bunnylionstory. Planner kit van HelloPetitePaper.

Afgebeeld rij 2: Gaming planner stickers van HappyCutieStudio. Flamingo Planner charm via PetitePinkBoutique. Cactus sticker set via StationeryaddictCo.

Afgebeeld rij 3: PayDay Planner stickers via JuicyPlanner. Adulting Planner stickers via OhHelloStationeryCo. Donut planner charm via Macrani.

Beginnen met je bullet journal

Met deze spullen in de buurt kun je gaan beginnen met het opbouwen van je bullet journal. Dit kan op verschillende manieren. Sommige mensen maken per maand een overzicht, andere voor een heel jaar. Maar als het je eerste bullet journal is raden we je aan het per maand aan te pakken, dan kun je per keer nog even kijken of je iets wilt aanpassen en wat experimenteren.

De opbouw is geheel afhankelijk van je eigen wensen maar enkele vaste elementen die je vaak terug ziet komen zijn:

 • Een maand overzicht in blokjes vorm
 • Wekelijksoverzicht
 • Pagina voor bijhouden van je uitgaven (Expense tracker)
 • Pagina voor het bijhouden voor het aan- of afleren van bepaalde gewoontes zoals water drinken, sporten, e.d. (Habit Tracker)
 • Ruimte voor notities
 • Herinneringen pagina
 • Lange termijn doelen
 • Schoonmaakschema etc.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook pagina’s toevoegen voor je lesrooster, belangrijke projecten waar je mee bezig bent, en nog vele anderen. Het is maar net wat jij precies nodig denkt te hebben.

Heb je eenmaal besloten wat je wilt gaan doen is het simpelweg een kwestie van gaan uittekenen en maken wat je op de pagina wilt hebben staan. Dit kan soms wat oefening vergen, dus bij twijfel kun je ook altijd eerst nog op een gewoon papiertje oefenen. En heb je een kant-en-klare agenda dan kun je deze alsnog mooi “pimpen” en aanpassen naar wens. Met name de DokiBook achtige agenda’s werken hier goed voor omdat je naar wens allerhande pagina’s kunt toevoegen of verwijderen.

Welke weg je ook kiest, het is gewoon een kwestie van experimenteren en kijken wat het beste bij jouw past!

Bullet Journal templates en tutorials

Heb je wat extra inspiratie en/of hulp nodig voor je aan de slag gaat? Geen probleem want er zijn honderden verschillende tutorials en templates online te vinden die je kunt gebruiken om inspiratie op te doen voor je begint.Cover foto via HaveAPrettyPlan.

Tags:
, ,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie