Meerdere generaties op één foto. De tekst op de achtergrond leest 'arigatou' (bedankt!). Foto via Pitomin25.

Keiro no hi: Respect voor de Ouderen Dag

Elke derde maandag in september is het in Japan ‘Keiro-no-hi’ (敬老の日) is. Ofwel, respect voor de ouderen dag. Waar wij hier in het western er een handje van hebben om de ouderen als “lastig” of “nutteloos” te bestempelen hebben ze in het oosten veel meer respect voor hun ouderen (en terecht!).

Zij erkennen de wijze levenslessen en stukjes geschiedenis die deze mensen met zich meedragen en worden gezien als de bouwers van de gemeenschap zoals deze nu is. Zij zijn het immers die de jongeren van nu hebben opgevoed en onderwezen.

Respect voor de ouderen

Op Keiro-no-Hi worden de senioren in het zonnetje gezet en tonen vrienden en familie hun respect. Zo worden ouders, en opa’s en oma’s, opgezocht (als die al niet bij hen in huis wonen) door hun (klein)kinderen of meegenomen voor dagjes uit. Ook heeft de overheid verschillende evenementen georganiseerd, en worden senioren ouder dan 100 ook nog eens extra in het zonnetje gezet.

Vaak worden er cadeautjes uitgewisseld, worden opa’s en oma’s mee uit eten genomen, of wordt er lekker voor ze gekookt. Ook scholen doen mee aan de vieringen. Zo mogen kinderen knutselwerkjes maken, of organiseren sommige scholen een gezamenlijke lunch! Dan mogen de opa’s en oma’s naar school komen een een gezellig lunch met hun kleinkinderen delen.

Foto door Yamada Kazuyuki.

Het tonen van respect en liefde beperkt zich niet alleen tot de levenden. Ook graven worden bezocht, weer op orde gebracht, en gebeden worden uitgesproken voor de ouderen die hen al verlaten hebben.

Persoonlijke viering

Hoe het ook gevierd wordt uiteindelijk komt het er op neer dat de jongeren laten zien hoe zeer zij de ouderen waarderen en alles wat zij gedaan hebben voor ze. Het laat zien dat deze oudere generaties nog een plek hebben in de wereld en dat hun leeftijd geen hindernis is maar juist een mogelijkheden biedt om van te leren en dat je het leven moet leven zolang het nog kan.

Ook in Nederland

Wat ons betreft is dit een viering die ze hier ook mogen gaan invoeren. Maar al te vaak worden de ouderen aan hun lot overgelaten of vergeten mensen de tijd te nemen voor een bezoekje. Dus wat dacht je er van dat veel te lang uitgestelde bezoek aan je opa of oma eindelijk eens te doen? Of even een belletje te plegen? Vandaag is er een uitstekend moment voor!

Daarnaast kun je ook op andere manieren de ouderen hier in Nederland steunen, doneer bijvoorbeeld aan het Ouderen Fonds. Met name richting de kerstperiode zijn zij extra hard op zoek naar donoren en steun.

Coverfoto: Meerdere generaties op één foto. De tekst op de achtergrond leest ‘arigatou’ (bedankt!). Foto via Pitomin25.
Dit artikel – Keiro no hi: Respect voor de Ouderen Dag – verscheen voor het eerst op 16 september 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 3 oktober 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie