Verschillende soorten kendama. Foto door Ingo Hoffmann D. Via WikiMedia.

Kendama: van jachttraining tot drankspel tot speelgoed

Een Kendama is een traditioneel houten speeltje dat al jaren razend populair is in Japan maar nu ook de rest van de wereld lijkt te veroveren! De bedoeling is, om op een zo creatief mogelijke manier, de bal op een van de zijkanten (de cups), of op de punt te krijgen.

Lange geschiedenis

Al eeuwen lang wordt dit stuk speelgoed met veel plezier gebruikt en kent het een bijzondere geschiedenis. Waar het precies vandaan is gekomen weet niemand, maar de kedama zou zijn oorsprong hebben als hulpstuk om de hand-oog-coördinatie te verbeteren tijdens het jagen.

Het is echter vooral bekend geworden nadat het in 1777 via de Silk Road (een bekende handelsroute door het oosten) naar Japan kwam als een soort drankspelletje. De kendama zag er toen nog wel iets anders uit maar het principe was hetzelfde: zorgen dat de bal op de juiste plek terecht komt. Lukte dit niet dan moest de verliezer drinken.

Moderne Kendama

De kendama zoals we hem nu kennen werd in 1919 bedacht door de Japanse Hamaji Egusa, welke in 1920 officieel het patent ervoor kreeg. Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen in sneltrein vaart en veranderde de kendama, en vooral het gebruik behoorlijk.

Zo werd ook de Japan Kendama Association opgericht ter promotie en standaardisatie van het speelgoed. hiermee wordt bedoelt dat alle kendama aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen voordat ze echt als kendama bestempelt mogen worden.

kendama
Afbeelding via wikipedia.

Tegenwoordig wordt de kendama nog maar zelden als onderdeel van drankspelletjes gespeeld. Maar is het vooral populair als cadeautje aan kinderen om het ruimtelijk inzicht en concentratievermogen te vergroten. Het gaat echter nog verder!

Duizelingwekkende kendama trucs

Binnen de kendama sport zijn er verschillende ranken die je kunt behalen. Hoe moeilijker de trucs die je kunt voltooien des te hoger je rank is. Dit is echter niet alleen maar handig tijdens toernooien.

Wanneer je de zogenaamde ‘dan’ rank hebt behaald kun je dit namelijk op je cv zetten. Omdat dit een teken is dat je als potentiële werknemer geduldig en volhardend zou zijn. Al is niet iedereen overtuigd dat dit de moeite waard is te vermelden.

Niet alleen in Japan is dit speelgoed populair, er  zijn tegenwoordig zelfs wereldwijde competities gewijd aan kendama-kunsten en worden er de tofste trucs mee uitgehaald! Ook worden deze veel gebruikt bij het testen van robots, bijvoorbeeld om te bepalen in hoeverre ze bewegelijk en snel zijn.

De basis

Kijken hoe anderen doen is natuurlijk lang niet zo leuk als zelf proberen en met behulp van wat youtube tutorials en flink wat oefenen kan ook jij in no-time een kendama ninja worden!

Volgens een boek, uitgebracht door de Japan Kendama Association, zijn er 101 officiële trucs die men kan leren verdeelt over 10 moeilijkheidsgraden. De allermakkelijkste, en de eerste truc die alle beginners moeten kunnen is de 10-kyu truc waarbij je de bal moet opvangen in het grootste “kuipje”. de big cup.

Vanaf daar kun je langzaamaan steeds ingewikkeldere trucs gaan proberen en steeds een stapje verder gaan. Hiervoor zul je echter wel veel geduld moeten hebben en je niet uit het veld laten slaan als het niet meteen lukt. Sterker nog je hebt veel doorzettingsvermogen nodig om écht alles te kunnen behalen en het is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd.

Aan de slag

Mocht je de uitdaging aan willen gaan dan kun je ook hier in Nederland (en België!) erg makkelijk aan kendama komen door deze te bestellen bij o.a. NovaKendama. Niet alleen hebben ze en uitgebreid aanbod aan kendama ze hebben ook handige instructie video’s (zoals degene hierboven).



Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto: Verschillende soorten kendama. Foto door Ingo Hoffmann D. Via WikiMedia.
Dit artikel – Kendama: van jachttraining tot drankspel tot speelgoed – verscheen voor het eerst op 15 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 15 januari 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie