Funko Pop van Full Metal Alchemist. Foto via Pixabay.

Een kennismaking met Funko POP

Iedereen die wel eens op een conventie, comicbeurs of iets anders dat een raakvlak heeft met de nerd-cultuur heeft ze vast wel eens gezien; de Funko Pop figuurtjes. Of het nu Batman, Goku of zelfs Mickey Mouse en Elsa zijn, sinds 2010 zijn er al heel wat Funko’s verschenen van de meest uiteenlopende series en karakters. Ze zijn simpel qua stijl, en met hun 10cm niet erg groot. En bovenal te herkennen aan hun grote hoofd en kleine ogen en neus en gebrek aan een mond. Love ‘em or hate ‘em, maar wat is nu het grote succes achter deze figuurtjes?

Voor geeks, door geeks

Funko is een bedrijf dat in 1998 is opgericht door Mike Becker, een fervent speelgoedverzamelaar. Hij was op zoek naar een oude spaarpot van de Big Boy restaurant mascotte, die in die tijd voor enkele honderden dollars van eigenaar wisselde. Hij bedacht dat hij ook vast wel met datzelfde geld een replica ervan kon laten maken in China. Vanuit daar ging het al snel en bracht zijn bedrijfje Funko al bobbleheads, spaarpotten en handpoppen van redelijk nostalgische edoch niche series, zoals Popeye en natuurlijk de Big Boy mascotte uit.

In 2005 raakte Mike steeds meer gedesinteresseerd in zijn bedrijf terwijl de zaken wel redelijk goed gingen. Hij verkocht het uiteindelijk aan Brian Mariotti, een nachtclubeigenaar met een enorme verzamelwoede voor alles dat te maken heeft met pop-culture merchandise. Brian richtte zich op het uitbreiden van de licenties waarover Funko beschikte zodat Funko een breder publiek kon aantrekken.

Geboorte van Funko 2.0

In 2010 kwam Brian met een paar prototypes onder de merknaam ‘Funko Force 2.0.’ naar San Diego Comic Con om het grote publiek te vragen wat ze er van vonden. Funko Force 2.0. zou een lijn van figuurtjes worden die minder gedetailleerd en kleiner zouden zijn dan de originele Funko Force lijn. In eerste instantie was de feedback tamelijk negatief en snapten veel hardcore verzamelaars niet wat er zo leuk aan moest zijn. Maar er zaten ook wel mensen tussen die het wel leuk vonden, gek genoeg was het overgrote deel van die mensen vrouw en hadden deze mensen nog nooit een Funko product gekocht, waardoor Brian toch gemotiveerd werd om een succes van de Funko Force 2.0. figuurtjes te maken.


Alle grote namen

Met figuurtjes van enkele grote series zoals Star Wars, DC en Marvel werden de eerste Funko Pop! figuurtjes op de markt gebracht. Deze trokken al snel de aandacht van diens fans waardoor Funko nog eens 25 licenties wist te bemachtigen om om te zetten naar Funko Pop! figuurtjes. Maar pas toen de Game of Thrones cast met de figuurtjes van hun GoT karakters gingen poseren barstten niet alleen de verkoopcijfers uit hun voegen, maar waren er veel mediabedrijven die maar wat graag zagen dat hun IP’s werden vereeuwigd in een Funko figuurtje.

Dat de Funko figuurtjes een succes zijn geworden is ook niet zo verbazend. Ze zijn tussen de 10 en 15 euro per stuk, wat ze in vergelijking met de figures van Japanse makelij die al snel een kleine 50-100 euro kosten een heel stuk betaalbaarder maakt. Brian zegt dan ook zelf dat ze een prima instapper zijn voor de verzamelhobbyist. Daarnaast zijn er van elke populaire game, serie, film of strip wel Funko figuurtjes. Disney, Game of Thrones, Dragonball Z, Marvel, DC, World of Warcraft, Star Wars, Star Trek, Street Fighter, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt er wel figuurtjes van Funko van. Voor elke fan is er wel wat wils!


Budget verzamelwaar

Zelfs als verzamelaar van grotere pvc figures en statues moet ik bekennen dat de verzameldrang van Funko’s enorm hoog is. Een gunstige marktprijs maakt ze ook uitermate geschikt als cadeautje. Maar de Funko’s doen wel concessies op andere vlakken. Zo worden alle karakters in hetzelfde Funko jasje gegoten, wat er voor zorgt dat ze allemaal op elkaar lijken en dus meer van hetzelfde zijn.

Voor de verzamelaar op budget zijn Funko’s zeker een goede aankoop. Ook voor verzamelaars die graag dingen verzamelen van obscuurdere series kan je bij Funko vaak wel terecht. Maar voor de verzamelaars die een ruimer budget te besteden hebben en voor echte kwaliteit en vakmanschap willen gaan zijn er veel betere en duurdere alternatieven.

Dan heb ik het niet alleen over figures van Phat Company, Alter of Megahouse, maar ook over de statues van First4Figures en Pop Culture Shock. Maar voor de gemiddelde nerd zal een figuurtje van Funko meer dan genoeg zijn, en zeker een mooie start voor een grootse verzameling!

Zelf aan je verzameling beginnen? Funko Pop figuurtjes kun je o.a. kopen op vrijwel alle conventies maar ook bij Archonia, bol.com, Nedgame, Large, en velen anderen!

Bronnen: 1, 2
Dit artikel – Een kennismaking met Funko POP – verscheen voor het eerst op 16 december 2016 en is voor het laatst bijgewerkt op 16 december 2019.

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie