Kersenbloesem: Het begin van de lente

Elk jaar, wanneer de eerste kersenbloesem aan de bomen verschijnen, gaan de Japanners massaal naar de parken toe om het opnieuw ontwaken van de natuur te vieren. Eind maart is het moment weer daar om de kersenbloesem – of zoals ze in het Japans heten; sakura (桜の花) te bewonderen. De sakura is één van de meeste iconische elementen uit de Japanse cultuur, en inmiddels ook een enorme toeristentrekker. 

Van pruimen tot kersen

Traditioneel gezien was dit een viering ter ere van de kami (goden) en om hen te vragen voor een goede oogst. Deze vieringen en gebeden werden vooral gericht aan de goden die in pruimenbomen leven. Er werd toen nog niet gesproken over Hanami maar over Umemi (pruimenbloesem bewonderen). De bloesem van deze bomen bloeit overigens ook net wat eerder dan de kersenbloesem bomen.

Het was pas tijdens de Heian Periode dat Keizer Saga (794 tot 1185) begon met vieringen onder de kersenbomen. Jarenlang waren dit soort feesten alleen weggelegd voor de elite. Gedurende de eeuwen begon ook het gewone volk hieraan deel te nemen. Er werden zelfs extra veel kersenbomen geplant om dit aan te moedigen.

Kersenbloesem als symbool

Inmiddels neemt de hanamiviering en de kersenbloesem een belangrijke plek in het leven van de gemiddelde Japanner in. Het is het symbool van vernieuwing, van hoop, en de eeuwige cycli van leven en dood. Het laat de vluchtigheid en schoonheid van het leven zien en leert je te genieten van kortstondige momenten. Want van de kersenbloesem kan men slechts kort genieten. Met een week of twee zijn ze weer net zo snel verdwenen als ze zijn gekomen,

Daarbij is dit ook het moment dat mensen aan een nieuwe fase in het leven beginnen. Op 1 april beginnen de scholen in Japan aan een nieuw schooljaar, en beginnen afgestudeerde studenten aan hun allereerste baan. Maar vlak voor die tijd is er eerst nog even ruimte voor een feestje.

Tijdens het kersenbloesem seizoen trekt men er massaal op uit om deze te bewonderen en een feestje te vieren. Sommige mensen maken een mooie wandeling of trekken er op uit om het meest spectaculaire uitzicht te vinden. De meeste kiezen er echter voor om te picknicken in één van de vele parken. En dat is niet even een kwestie van s’middags met een kleedje en wat eten naar het park gaan.

Hanami picknick

Een belangrijk onderdeel van de hanami, is een uitgebreide picknick die hele dag en avond duurt. Op populaire plekken zoals bijvoorbeeld Shinjuku Gyoen of Ueno Park in Tokyo zijn mensen soms al om 8 uur in de ochtend aanwezig om een plekje te reserveren. Een (ongelukkige) persoon moet dan de hele dag op het kleedje zitten wachten tot de rest van de feestvierders arriveert. Pas dan kan de picknick echt beginnen.

En waar het vooral om gaat tijdens een picknick is natuurlijk de gezelligheid en al het lekkers. Wijn, saké en natuurlijk een speciale Hanami bento box kunnen niet ontbreken! Hierdoor is een populair gezegde “liever dumplings en noodles, dan bloemen” ((花より団子 hana yori dango). Omdat het volgens de ouderen niet meer om het bewonderen van de bloemen gaat, maar alleen nog om het eten en feesten. En dat is niet zo gek als je al het lekkers zo ziet.

Afbeelding via Rankingshare.
Hanami Bento. Afbeelding via Rankingshare.
Afbeelding via Wikimedia
Sakura Wagashi/Mochi. Foto door Ocdp via Wikimedia

Het regelen van een goede plek en voldoende lekkers is echter niet het enige dat van te voren geregeld wordt. In de weken voor het hanami seizoen begint zal je bij alle weerberichten een speciale Cherry Blossom Forecast voorbij zien komen. Hierbij worden de voorspellingen gedaan wanneer de eerste bloesem per gebied te zien is. Ook wordt het “hoogtepunt” van de bloei voorspelt. Het is tijdens deze dagen dat de gekte op zijn hoogtepunt is en je zult zien dat alle parken bomvol zitten.

Yozakura

En zelfs tot laat in de avond gaan de picknicks gewoon door. Met behulp van speciale lampionnen en wat warme kleedjes tegen de frisse avondtemperaturen verandert de hanami langzaam in een “yozakura”, ofwel nachtelijke kersenbloesem.

Maar na 2/3 weken is het dan toch echt weer afgelopen en dwarrelen de bloesems weer massaal naar beneden. De kleurrijke roze en witte blaadjes maken plaatjes voor knoppen waar al snel de groene bladeren van de bomen uit zullen groeien, voor ook zij weer richting aarde dwarrelen en zich opmaken voor de grauwe winter, alvorens de cirkel weer compleet gemaakt wordt in de aankomende lente.Dit artikel – Kersenbloesem: Het begin van de lente – verscheen voor het eerst op 20 maart 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 10 maart 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

4 Reactie's
 • Angelique
  Geplaatst op 13:36h, 21 maart Beantwoorden

  Cherryblossoms ♥
  En dat eten ziet er héérlijk uit!
  -ohgodsomuchwant- T.T

 • Yvonne Schutte
  Geplaatst op 14:43h, 03 maart Beantwoorden

  Oh,ik heb hier zo’n zin in!! Over 2 weken vliegen wij die kant op,alleen denk ik niet dat wij s’morgens al een plek gaan scoren en de “wacht” gaan houden op een kleedje.Kost wel een hoop tijd. Eens kijken hoe wij dit gaan doen,want zoiets is natuurlijk wel heel erg leuk.

Geef een reactie