Kersenbloesem in Nederland

De kersenbloesem is een ontzettend geliefd fenomeen in Japan. Tijdens het kersenbloesem seizoen – zo eind maart/begin april – trekt men er massaal op uit om deze te bewonderen en een feestje te vieren. Met duizenden tegelijk strijkt men neer in de parken voor een hanami. Ofwel een kersenbloesem picknick.

Ook toeristen van over de hele wereld trekken naar Japan om dit zelf mee te kunnen maken. Dit jaar jammer genoeg allemaal niet mogelijk, maar je kunt het ook wat dichter bij huis zoeken! Want hoewel we hier niet de enorme aantallen kersenbloesembomen hebben als in Japan zijn er wel degelijk enkele bijzondere kersenbloesem hotspots in Nederland. Hiermee kan ook jij het begin van de lente vieren.

Gebruik hierbij natuurlijk wel je gezond verstand en houdt de geldende maatregelen in gedachten. Vermijd drukke plekken, houd afstand, draag mondkapjes waar vereist, en houd rekening met je medemens.

Bloesempark in het Amsterdamse Bos

De kersenbloesem in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos zijn al sinds jaar en dag dé bestemming als het gaat om het vieren van de kersenbloesem en hanami feestjes. De 400 bomen die er staan zijn een geschenk van de Japan Women’s Club (JWC) aan Amstelveen. En elke boom draagt de naam van een Japanse of Nederlandse vrouw.

De heerlijke grasvelden en tientallen bomen zorgen voor een dak van wit/roze bloesem waar mensen maar al te gretig onder wandelen, picknicken en natuurlijk heel veel foto’s maken. Het is er altijd wel vrij druk dus bereid je voor op flink wat mensen, met name in de weekenden. Normaal gesproken wordt hier ook de jaarlijkse Hanami Matsuri gehouden. Dit is een klein Japans festival ter ere van de bloesems. Dit jaar gaat deze helaas niet door.

Almere buiten

Naast Amsterdam is er de laatste jaren nog een kersenbloesem hotspot in Nederland aan populariteit aan het winnen. Namelijk Almere buiten! Pal naast een woonwijk vind je hier een lange laan met maar liefst 850 kersenbloesembomen. Zij zorgen elk jaar voor een schitterend plaatje wanneer ze tot bloei komen.

De bomen bevinden zich rond de Terracottastraat/Sepiastraat en Siennastraat/Zwavelgeelstraat in Almere in de zogenaamde Regenboogbuurt. De laatste jaren wordt deze lange laan met schitterende bomen steeds geliefder er wordt er nationaal aandacht aan besteed. Er is zelfs een heuse bloesem alert ingesteld waarmee je op de hoogte gehouden kunt worden wanneer de bloesem tot bloei komt.

Ze verwijzen naar het verblijf in Japan van architect Bruno Taut, de grootste inspiratiebron voor de Regenboogbuurt. Ook in de Siedlungen die hij ca. 100 jaar geleden in Berlijn ontwierp, vind je deze bomen.

Let wel dat deze locatie (zoals je in de video kunt zien) pal voor een woonwijk ligt. Wil je hier dan ook picknicken zorg er dan voor dat je geen overlast veroorzaakt en je al je troep met je mee naar huis neemt!

Om tegemoet te komen aan de interesse die er is voor de kersenbloesem was er in 2019 voor het eerst ook een heus Kersenbloesem Evenement georganiseerd om overlast te beperken. Wederom gaat dit jaar alles wat anders. Meer daar over kun je hier vinden.

Japanse Tuin Den Haag

We hebben eerlijk gezegd getwijfeld of we deze locatie moesten vermelden. Want hoewel deze tuin beeldschoon is, is hij niet erg toegankelijk. De Japanse Tuin in Den Haag is een bijzondere locatie die slechts 8 weken per jaar geopend is voor het publiek. Elk jaar is dit vier weken in het voorjaar en vier weken in het najaar.

Ook in deze tuin vind je enkel bijzondere kersenbloesembomen maar je moet flink wat geluk hebben om ze ook daadwerkelijk in bloei te kunnen zien! De tuin is meestal pas eind april geopend en dan is het gros van de bloesem al verdwenen. Het blijft echter een schitterende locatie, met of zonder bloesem.

Round & Round

Dit keer geen buitenlocatie maar een bijzonder café in Rotterdam: Round & Round. Zij specialiseren zich in allerhande overheerlijke baksels zoals klassieke rollcake en heel veel lekkers met matcha. Ook hebben zij elk voorjaar een speciale Sakura High Tea. Deze barst van smakelijke zoetigheid en hartige snacks die allen in het teken staan van de kersenbloesem.

Zo hadden ze in de lente van 2019 een Sakura High Tea met o.a. kersenbloesem cheesecake, pudding, koekjes, en een alcholvrije cocktail met kersenbloesem. Pure verwennerij was dat! Vandaar dat we Round & Round ook echt aanmerken als kersenbloesem hotspot. Want met zoveel lekkers kregen wij ook echt even een heerlijk lente gevoel.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om in het café te genieten van dit lekkers, maar afhalen kan gelukkig wel! Ook organiseren ze regelmatig pop-ups of pick-up momenten in andere plaatsen dus houdt hun socials goed in de gaten. Zo kun je dus ook – ongeacht het weer – gaan genieten van kersenbloesem in Nederland!

Betuwe Bloesemtocht

We rekken met deze locatie het begrip kersenbloesem hotspot wel een beetje op. Want de Bloesemtochten door de Betuwe bestaan uit meer dan alleen het bewonderen van de kersenbloesem.

Langs diverse – speciaal uitgestippelde – fietsroutes (van 35 tot 50 km) kun je tal van bloesems gaan bewonderen. Dat niet alleen, de route brengt je langs tal van fruittelers die graag hun verse waren voor je uitstallen. De meeste bloesems staan in bloei rond april en mei. Maar voor meer informatie en de routes kun je o.a. even hier kijken.

Japanse Tuin Hasselt

En last but not least: de Japanse Tuin Hasselt in… België! Hoewel je voor deze hotspot dus wat verder zal moeten reizen is het de moeite waard. Niet alleen is het een schitterende Japanse tuin en koi vijver, ze hebben er ook veel activiteiten. Zo zijn er theeceremonies en demonstraties en is er elke lente ook een speciaal kersenbloesemevenement.

En in tegenstelling tot de Japanse Tuin in Den Haag is deze wel vrijwel het gehele jaar geopend. De tuin zelf is alleen niet zo heel erg groot dus zorg wel dat je voor jezelf een leuk dagje ervan maakt. Met name dus door goed te kijken welk evenementen er op dat moment plaatsvinden.

Jullie tips?

Hopelijk kunnen jullie met deze tips ook gaan genieten van de prachtige kersenbloesem in Nederland. En hebben we nog een locatie gemist? Of weet jij nog een verborgen pareltje te vinden die je graag wilt delen? Laat het ons weten in de comments!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie