Roppongi Hills vol met kerstverlichting. Foto door Kyle Hasegawa.

Kerst in Japan: Sponge Cake en Nep Dates

Kerst is voor velen van ons een belangrijke periode in het jaar. Zo gauw de sint weer vertrokken is kunnen we onze kerstbomen niet snel genoeg in huis halen! Mensen hebben weer slapeloze nachten om recepten te bedenken voor het kerstdiner, of zijn aanbiedingen aan het vergelijken voor de goedkoopste gourmetschaal. Ook de gekte rondom lichtjes en natuurlijk tal van cadeautjes wordt steeds groter. Maar hoe vieren ze kerstmis in Japan?

Commerciële feestdag

In Japan is kerst meer te vergelijken met een dag zoals Valentijn. Het is geen nationale feestdag en lang niet iedereen doet er aan mee. Dat neemt niet weg dat het steeds populairder aan het worden is. Dit heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer commerciële instellingen het trendy proberen te maken (en dus meer kunnen verkopen), en met allerhande leuke evenementen op de proppen komen.

En dat lukt ze aardig! Zo worden er elk jaar weer meer kerstbomen verkocht, zijn er in meer en meer steden en dorpen allerlei evenementen rond de kerstperiode, en is er een overvloed aan kerstverlichting aanwezig!

Ook al vieren ze in Japan kerst op kerstavond en wij op eerste en/of tweede kerstdag, hoe we het vieren is niet zo heel anders (als we het religieuze deel van kerst even vergeten); namelijk met lekkere eten en de cadeautjes! Zelfs het type cadeautjes dat men graag met kerst krijgt zijn niet heel erg verschillend; elektronica, juwelen, horloges en kleding zijn erg populair. Maar een schattige teddybeer of goed boek wordt ook met open armen ontvangen in beide landen.

Kerstcake en KFC

Alleen waar wij met z’n allen massaal gaan gourmetten gaan ze in Japan aan de strawberry sponge cake. Dit is een soort cake-achtige vanille taart bedekt met lekker veel room en gedecoreerd met aardbeien. Deze wordt vaak gekocht bij de bakker, of zelf gebakken op de ochtend voor kerstavond.

Japanse kerstcake. Foto door Takashi Hososhima via WikiCommons.

De echte ster van het Japanse kerstdiner is echter de KFC. Onder andere door slimme marketing van KFC en het beeld van de Verenigde Staten in Japan zijn de kipbuckets van KFC symbool komen te staan voor een échte kerstmaaltijd. Mensen kunnen soms weken van te voren hun bestelling al plaatsen en gebruik maken van allerhande speciale kerstaanbiedingen bij KFC. Ook is er een aangepast menu beschikbaar rond die tijd met kerstitems en speciaal gedecoreerde buckets. Alles voor een gelukkig kerstfeest.

Romantische verplichtingen

Maar niet iedereen kan lekker relaxen en genieten van de kerst sfeer. Er staat namelijk een enorme druk op (vrijwel alle) jonge vrouwen om met kerstavond niet alleen te zijn (voor mannen is die druk minder groot). Zonder date hoor je er niet bij en ben je het mikpunt van spot onder je vrienden.

En gezellig op de bank tv kijken met je date telt ook niet mee. Nee, het moet een luxe, super romantische date zijn met dure cadeau’s. Het gaat zelfs zo ver dat jongens en meiden zonder date een hele trukendoos leegtrekken om het te doen lijken alsof ze toch een date hebben. Zo kopen ze bijvoorbeeld een hele spongecake (die ze vervolgens vrijwel in z’n geheel weer weggooien), gaan ze stipt om 5 uur weg van het werk (je wilt je vriend of vriendin immers niet laten wachten) en zeggen ze andere afspraken af met het smoesje “sorry, ik heb al plannen met mijn vriend(in)”.

Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze met de spongecake een tweepersoonskamer boeken en daar dan alleen gaan zitten om te voorkomen dat ze een bekende tegenkomen en hun “leugens” uitkomen… Er zijn inmiddels zelfs speciale datingsites die je kunt inschakelen puur-en-alleen om een date te krijgen voor kerstavond.

Kerstverlichting als ultiem kerstsymbool

Als het je wel gelukt is om een date te krijgen met de kerst heb je meer dan genoeg leuke en romantische dingen die je kunt doen en kopen. Zo zijn er vaak hele parken versierd met kerstverlichting, kun je gezellig warme chocolade melk drinken, op sommige plekken kun je schaatsen of samen kerst cadeautjes kopen voor de familie.

Maar uiteindelijk gaat het erom dat je er een goede kerst van maakt op je eigen manier! Of je nou wel of niet op stap gaat, een date hebt, en of je nou in Nederland, Japan of waar ook ter wereld woont er is naar mijn mening niks beters met kerst dan tijd doorbrengen met vrienden en familie!

Dus plan nog een bezoekje in aan je ouders, opa en oma, vrienden en familie en maak er een goede kerst van! メリークリスマス!

Coverfoto: Roppongi Hills vol met kerstverlichting. Foto door Kyle Hasegawa.
Dit artikel – Kerstmis in Japan: Sponge Cake en Nep Dates – verscheen voor het eerst op 19 december 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 19 december 2022.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie