Kewpie Mayonaise blog header. Foto door Takeaway. Via WikiMedia.

Kewpie: De Japanse Mayonaise Koning!

Dat ze in Japan gek zijn op mayonaise moge duidelijk zijn. Niet alleen gooit zo’n 14% het over vrijwel alles wat ze eten, er zijn tal van producten voor mayonaise liefhebbers. Van chips met mayonaise smaak tot restaurants die alleen maar gerechten met mayonaise serveren. Er is zelfs een speciaal woord voor mensen met een ongezonde liefde voor mayonaise: mayora.

Je zou dan ook denken dat er een hevige concurrentie is op de mayonaise markt maar niks is minder waar. Er is al jaren een onbetwiste koning der mayonaise: Kewpie! Dit vindt je in vrijwel elk huishouden wel terug. En hoewel er wel degelijke andere merken zijn is het marktaandeel voor Kewpie op geen enkele manier in gevaar.

Eenzaam aan de top

Zo rond 1925 werd mayonaise voor het eerst geïntroduceerd in Japan en vrijwel meteen werd het opgepikt door (toen nog) Shokuhin Kogyo Co.. Zij brachten een Japanse variant op de markt onder de naam Kewpie met als mascotte de op dat moment razend populaire Kewpie pop. 

De beroemde Kewpie Pop mét een fles kewpie mayo ernaast ;) Foto door Anna Hanks.
De beroemde Kewpie Pop mét een fles kewpie mayo ernaast. Foto door Anna Hanks.

Dit was geen mascotte ontworpen voor de mayonaise maar een pop/character ontworpen door Rose O’Neill in 1909. De pop was een internationaal succes en werd overal ingezet ter promotie van producten. De Kewpie mayonaise  is echter de enige waarmee de pop onlosmakelijk verbonden is geraakt. Je ziet deze vrijwel nergens meer terug, behalve op de Kewpie mayonaise en vandaar dat iedereen er vanuit gaat dat de Kewpie mascotte 100% Japans is.

Bijzondere levensweg

Mede door de razend populaire mascotte en de goede kwaliteit van de mayo zelf werd het al snel één van de best verkochte producten van Shokuhin Kogyo. De Tweede Wereldoorlog gooide echter roet in het eten waardoor ingrediënten voor de mayonaise niet meer (makkelijk) verkregen konden worden. Kosten rezen de pan uit en de productie kwam helemaal stil te liggen.

Na de oorlog trok de situatie weer aan en in 1948 begon men weer met de verkoop van kewpie mayonaise en andere producten. Toen werd ook besloten om de naam van het bedrijf te veranderen naar naar Kewpie Corporation. Vele andere sauzen – van salade dressing tot pasta saus – volgden in de jaren daarna, maar geen enkel product kon (en kan) wedijveren met de populariteit van Kewpie mayonaise.

2015-01-06_165214

Deze Japanse mayonaise is echter wel anders dan de mayonaise zoals we die hier kennen. Sowieso is deze dunner en heeft het een romige, friszure smaak die soms wel even wennen is. Dit verschil komt o.a. doordat ze geen gewone azijn maar rijstazijn gebruiken, Japanse mosterd en alleen de eierdooier in plaats van het hele ei. 

Dit maakt de mayo echter perfect om te verwerken in sushi (ook al doen ze dit in Japan zelden) maar ook als salade dressing, of als topping op allerhande Japanse gerechten. Zo is een lekkere scheut kewpie mayonaise niet te missen bij gerechten zoals okonomiyaki en takoyaki. Maar ook op pizza’s, bij aardappelsalades, en zelfs bij de rijst is het een prima toevoeging. 

Eigen museum

Kewpie is inmiddels zo populair geworden dat het een eigen museum heeft, het MayoTerrace. Hier leer je niet alleen van alles over de geschiedenis van de mayonaise maar kun je ook zien hoe deze gemaakt wordt. Je kunt er zelfs je eigen mayo-sauzen maken in de Mayo Kitchen. Na afloop mag je deze meenemen en krijg je nog een goodiebag met samples mee naar huis. Wat wil een mens nou nog meer? 

b5d5754bc7e58ea50bed64245bd92caa
img_4

Het museum was zo’n groot succes dat deze na opening al direct voor twee maanden volgeboekt zat! Ook nu kan het soms te druk zijn om gewoon naar binnen te wandelen. Dus mocht je een bezoekje willen plannen kun je beter reserveren of een plan-B achter de hand houden.

Zelf Kewpie proberen

Nieuwsgierig geworden naar de kewpie mayonaise en wat er nou zo bijzonder aan is? Dan hoef je echt niet helemaal naar Japan af te reizen! Niet alleen in Japan is Kewpie Mayonaise een waar icoon geworden, ook buiten de grenzen begint deze sterk aan populariteit te winnen. Zo heeft de gemiddelde toko het sowieso wel in het assortiment zitten maar ook bij de AH kun je het vinden!

Kewpie “insiders info”

Nog een “geheimpje”: Kewpie heeft 2-doppen inéén waarmee je op twee manieren de mayonaise uit de fles kunt krijgen. Manier één is via het klepje waarbij je een klein spuitgaatje hebt, maar wanneer je de dop eraf haalt zul je zien dat je een groter, ster-vormig spuitgat hebt. Perfect dus voor allerhande gerechten!

Coverfoto: Kewpie Mayonaise blog header. Foto door Takeaway. Via WikiMedia.
Dit artikel – Kewpie: De Japanse Mayonaise Koning! – verscheen voor het eerst op 26 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 22 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie