KFC eten met kerst in Japan.

Waarom eten ze in Japan KFC tijdens de kerst?

Terwijl wij rond de kerstdagen ons alweer druk maken over de samenstelling van het kerstdiner, de vraag of het gourmetstel nog wel alle spateltjes heeft, of wanneer het gourmetvlees weer in de aanbieding komt, hebben ze in Japan andere zorgen! Daar gaat er namelijk geen gourmetstel op tafel, of wordt er sushi gegeten. Nee, met kerst gaat het hele land aan de KFC.

Jazeker, de enige echte Kentucky Fried Chicken. Dit is inmiddels al tientallen jaren hét iconische kerstdiner voor een hoop Japanse gezinnen. Maar waarom eten ze in Japan toch KFC tijdens de kerst?

Internationale invloed

Net als met een hoop andere ‘westerse’ feestdagen zoals Halloween en Valentijn is ook Kerstmis een relatief nieuwe feestdag in Japan. Een trend ingezet door o.a. de invloed van de Verenigde Staten. Alles wat uit die regio kwam werd (en wordt) over het algemeen beschouwd als iets cools, iets om zelf ook over te nemen. Maar dat overnemen gebeurd in Japan vaak wel met een twist. Zo geven op Valentijnsdag alleen de dames chocolade weg en is Halloween met name een excuus om heel hard te feesten.

Ook kerst is wat anders overgenomen. Zo wordt kerst als dé ultieme romantische periode gezien waarbij je met name eropuit moet om de bijzondere kerstverlichting te bewonderen. Het hoogtepunt van de kerstperiode is kerstavond. Dan worden er cadeautjes uitgedeeld en komen KFC buckets op tafel te staan.

De kracht van marketing

Deze KFC bucket is inmiddels een vast onderdeel van de kersttraditie en dat alles vanwege één hele slimme marketing campagne uit 1974. Geïnspireerd door een nieuwe internationale impuls (o.a. aangewakkerd door de World Exposo van 1970 in Osaka) dachten de marketing bobo’s bij KFC dat het wel eens slim kon zijn om het ultieme Amerikaanse feest te koppelen aan de bekende Kentucky Fried Chicken.

Zo bedachten zij een campagne met de slogan ‘Kentucky for Christmas’ waarbij ze inspeelden op het hippe imago van alles dat westers was. Via deze campagne wilden ze proberen KFC en Kerstmis onlosmakelijk met elkaar te verbinden. En met enorm succes! Inmiddels zijn er nog jaarlijks speciale campagnes met allerhande beroemdheden om dit beeld maar te blijven versterken.

De campagne beelden uit 1974 konden we jammer genoeg niet meer vinden. Wel deze commercial uit 1981!

Nu was het niet alleen een kwestie van deze éne campagne. Het had met name te maken met de timing; mensen waren op zoek naar een manier om invulling te geven aan Kerstmis. Want ondanks dat deze traditie overgewaaid was uit Amerika was er maar weinig echte verbintenis met iets dat de Japanners verder kende. Maar door het net populair wordende (Amerikaanse) KFC te koppelen aan de bekendste Amerikaanse viering was dit ineens heel makkelijk.

Enorme drukte

Deze populariteit zorgt ervoor dat mensen soms weken van te voren hun bestellingen al door moeten geven om er verzekerd van te zijn dat ze een bucket mee naar huis kunnen nemen.

Dit wordt nog eens extra geholpen door diverse speciale aanbiedingen en aangepaste kerstmenu’s beschikbaar te stellen tijdens de kerstperiode. De buckets worden speciaal aangepast op de wensen en verwachtingen van het Japanse gezin. Dit gaat van luxe kipstukken met salades, tot zelfs hele gebraden kippen en flessen champagne!

De enorme drukte tijdens deze periode is soms zelfs zo erg dat (volgens hun website) ook kantoorpersoneel – tot aan de CEO aan toe – tijdens deze dag de keukens en restaurants van KFC in duiken om te helpen met alle orders. Alles uiteraard voor een gelukkig kerstfeest!

Een passend dessert

En mocht je je wellicht afvragen of er dan ook nog een speciaal toetje bij hoort? Jazeker! Eigenlijk zijn er dan twee opties: de chocolade taart die KFC vaak combineert met hun buckets, of de iconische strawberry sponge cake.

Deze laatste is een soort slagroomtaart met aardbeien en extra veel room. Ook deze taart (die tevens als verjaardagstaart wordt gezien) is onmisbaar bij een echt Japans kerstdiner. Bij voorkeur zelfgebakken op de ochtend van kerstavond, of net als de KFC bucket weken van te voren gereserveerd bij de bakker of een warenhuis.

Traditie voor jou?

En lijkt deze traditie jou ook wel wat? Of geef je toch de voorkeur aan een traditioneel kerstdiner of lekker gourmetten met de familie? En wat zou jouw keuze zijn van het KFC kerstmenu? Laat het weten in de comments!

Dit artikel – Waarom eten ze in Japan KFC tijdens de kerst? – verscheen voor het eerst op 11 juni 2020 en is voor het laatst geüpdatet op 21 december 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie