Verschillende soorten Kigurumi Japanse Onesies

Kigurumi: Van trend tot cosplay

Je zult ze vast wel eens gezien hebben op een feestje, festival, of cosplay conventie: de onesies. Volledige outfits die lijken op uitgezakte jumpsuits met grote capuchons. Vaak felgekleurd en met diverse thema’s. Eenhoorns, pinguïns, of Pokémon en Chewbacca, allerhande soorten komen erbij. En waar je ze voorheen met moeite online kon vinden, vind je ze tegenwoordig in tal van winkels. Zelfs bij de Primark zie je ze voor een prikkie hangen. Deze onesies hebben echter hun oorsprong in Japan. Daar staan ze ook wel bekend als kigurumi’s en zijn ze ooit begonnen als straatmode.

Japanse oorsprong

De liefde voor kigurumi’s begon zo rond 2003 toen een aantal Gal’s (Japans meiden met een “Gal” kledingstijl) een aantal rare maar comfortabele dierenpakken in de winkel vonden. Zonder enige schaamte begonnen ze deze pakken 24/7 op straat te dragen. De oudere generatie was geschokt (zeker toen ze hoorden dat er vaak alleen wat schamel ondergoed onder de kostuums zat) en de jonge, modebewuste generatie vond het prachtig.

Al snel sprong de media er bovenop en verschenen overal waar je keek meiden, en later ook de jongens, die vrolijk in hun kigurumi’s over straat slenterden, op de bank hingen, en uiteindelijk zelfs op de covers van tijdschriften en op tv verschenen.

De rage was kort maar krachtig en nog geen jaar later zag je al bijna geen kigu’s meer over straat lopen, en hadden de trendsetters allang weer een nieuwe look gevonden. Ondanks dit is de rage wel degelijk blijven hangen en ook over de grens erg populair geworden. Maar dan niet als straatmode maar meer als lekker pak voor thuis of op conventies.

Echte Kigurumi’s

Er is echter een “maar” bij de naam kigurumi… Hoewel wij ze hier alleen associëren met de onesies, staat de kigurumi in Japan ook voor een apart soort cosplay. Het woord kigurumi stamt af van het Japanse kiru (着る dragen) en nuigurumi (ぬいぐるみ knuffel/speelgoed) en wordt al tientallen jaren gebruikt voor allerlei soorten full body kostuums.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de yuru kyara mascotte pakken of gekostumeerde werknemers van Disney World. Zo is Mickey Mouse in feite ook een kigurumi! Ook Animegao, cosplay waarbij je ook een masker/volledig hoofd van het personage op zet, is een vorm van kigurumi.

Twee soorten Kigurumi’s. Afbeelding via Animegao Tumblr.

Deze vorm van cosplay kom je hier echter maar zelden tegen, en nog minder mensen weten de “echte” naam van dit type cosplay. Hier staat de kigurumi vooral synoniem met de super comfortabele onesie.

Je eigen kigurumi

Lijkt het jou ook heerlijk om in je eigen kigurumi rond te hangen in huis, of heerlijk comfortabel in rond te lopen op een cosplay conventie? Dan is het super makkelijk om er eentje te krijgen, ongeacht je budget. Zoals gezegd kun je ze al voor twee tientjes bij de Primark vinden, maar ook online via bijvoorbeeld Amazon, Kigurumi Party, en bol.com!

En kun je niet helemaal vinden wat je zoekt? Op sites zoals Etsy kun je vaak ook custom-made varianten vinden of laten maken. Let wel op dat deze vaak wat duurder zijn maar dan krijg je ook echt kigurumi’s van hoogwaardige kwaliteit, en uiteraard helemaal naar jouw wens gemaakt!

Coverfoto via Pixabay.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie