Dame in Kimono. Foto via Pikrepo.

Kimono’s verenigen de wereld

De kimono van Qatar komt langs; wolkenkrabbers smelten samen in een woestijnhemel vol sterren. Daar doorheen lopen rode draden die de olie-bronnen van het land voorstellen. Mijn ogen schieten door naar de bruine en rode kleuren van een wildebeest uit Kameroen, dat is omgeven met tribal prints en weelderige groene bladeren, geprint op de fijnste zijde. Ik reis over de wereld via het Imagine One World Kimono Project.

Imagine OneWorld

Het Imagine One World Kimono Project is onderdeel van de Tokio Kimono-week en toont een verbijsterende combinatie van beelden, kleuren, materialen en technieken die Japan en de rest van de wereld samenbrengt.

h66Wxwsn

Op een dinsdagmiddag in een koffiebar vlakbij zijn kantoor in Tokio ontmoet ik de heer Takakura, gekleed in een donkere kimono en een bril met zwart montuur. Hij is de drijvende kracht achter het kimono project ‘Imagine Oneworld’. Het project heeft als doel 196 unieke kimono’s te creëren; een voor ieder land dat deelneemt aan de Olympische spelen in Tokio in 2020.

Takakura’s kimono-genen

Mr. Takakura.
Mr. Takakura.

Nadat hij economie had gestudeerd en jarenlang voor een grote nationale Japanse bank had gewerkt ontdekte hij dat de financiële sector hem geen voldoening gaf. Zijn vader die de kimono winkel runde werd ziek en bovendien stoorde hij zich hevig aan het individualisme dat volgens hem de Japanse cultuur binnendrong. Hij gaf zijn baan op en werd zelf kimono retailer.

“Misschien ben ik een ouderwetse man, maar ik wil de Japanners herinneren aan de enorme kracht van de traditionele kimono. Het is niet alleen een kledingstuk maar een onderdeel van onze cultuur. Een kimono werd doorgegeven van moeder aan dochter en zo verder. Het creëerde een relatie tussen hun zielen. Dat is zo prachtig, dat moeten we koesteren”.

Minder interesse

De kimono is nog steeds aanwezig in de hedendaagse Japanse maatschappij. Traditionele kimono’s worden gedragen tijdens trouwerijen, tempelbezoeken en festivals. Veel tweedehands (online) winkels verkopen kimono’s die worden gecombineerd met trendy accessoires en moderne varianten van kimono’s gemaakt door jonge ontwerpers zijn een gewild mode item.

Toch maakt Takakura zich zorgen. ”Er worden steeds minder traditionele kimono’s verkocht, waardoor we een groot risico lopen het originele Japanse vakmanschap kwijt te raken. Ik had sterk het gevoel dat ik iets moest doen om onze kimono-cultuur te beschermen.”

Waarom 196 kimono’s?

Het idee voor de landen-kimono’s kreeg Takakura in 2013. In het luxe warenhuis Le Printemps in Parijs werd de kimono collectie uit het museum van Takakura’s vader ten toon gesteld. Tijdens dit evenement liet men een kimono zien waarop prints van een beroemde Japanse schilder uit de Edo periode en Franse Art Nouveau prints samen kwamen. De mix van twee culturen op deze ene kimono was een enorm succes.

“Ik realiseerde me dat we onze Japanse omotenashi (gastvrijheid) richting anderen konden laten zien tijdens de Olympische spelen door iedere buitenlandse cultuur uit te nodigen om vertegenwoordigd te worden in een Japanse kimono.”

IMG_6899
Afbeelding via OtakuMode.
Afbeelding via OtakuMode.

Volgens Takakura belichaamt de kimono de geest van wa (harmonie). “Harmonie is de basis van vriendschap en goede wil tussen mensen. Daarnaast is de kimono een communicatiemiddel; het ontwerp, de vorm, materialen en technieken hebben allemaal een betekenis. Ik geloof dat we de Olympische gedachte van ‘vereniging van volkeren’ kunnen uitstralen met deze kimono’s.” Het is dit geloof dat heeft geleid tot het ambitieuze kimono project.

Veiligstellen van het vakmanschap

Om het traditionele Japanse vakmanschap te kunnen behouden moest Takakura naar de toekomst kijken. Hij stond voor de uitdaging om eeuwenoude verftechnieken, borduurwerk en het beschilderen van kimono’s aantrekkelijk te maken voor de nieuwe generatie.

Jonge talenten gaf hij de kans deze technieken toe te passen en ermee te experimenteren. Hij liet ze nieuwe ontwerpen gebruiken, geïnspireerd door zowel Japanse als niet Japanse culturen. “Zij doen nu mee met ons project en werken met de beste vakmensen die we hebben.” zegt Takakura met gepaste trots.

Unieke kunstwerken

De kimono’s voor het project worden gecreëerd door verschillende prominente Japanse kimono makers. Iedere kimono is een afspiegeling van de unieke cultuur en karakteristieken van een land. Zowel als hij wordt tentoongesteld als wanneer hij daadwerkelijk wordt gedragen hoort deze perfect ontworpen te zijn.

cbd26430-067e-44b8-8f2d-cc9b7b992bb6
Aan het werk voor Imagine One World Kimono Project. Afbeelding via JapanGiving.

Takakura legt uit dat er niet slechts een manier is om dit te bereiken. “Vanwege mijn achtergrond heb ik een enorm netwerk van kimono makers in Japan. Afhankelijk van het land probeer ik de maker te selecteren met het profiel en de kundigheid die het beste bij het land passen. Het land geeft ons input, bijvoorbeeld via de ambassade en met die informatie bepalen we de richting van het ontwerp. Het komt regelmatig voor dat de maker en ik aardig wat discussie hebben voordat we het met elkaar eens zijn.”

De Amerikaanse kimono

De verhalen achter veel van de kimono’s die worden gemaakt voor het Imagine One World Kimono Project zijn zeer inspirerend. Neem bijvoorbeeld de kimono voor de USA. Alle vijftig staten worden gerepresenteerd door hun desbetreffende bloemen, die allemaal te zien zijn op de kimono. Een Amerikaanse adelaar symboliseert de president. De achtergrond is het Amerikaanse continent, met een veelheid aan motieven in Amerikaans thema zoals honkbal, films en het ruimteschip Apollo.

De obi is geïnspireerd op de Amerikaanse vlag. Olijf bladeren, die de vrede symboliseren, zijn erin verweven om uitdrukking te geven aan de wens van de kimonomaker voor de Verenigde staten om de wereld naar vrede te leiden.

Hoe loopt het project?

Het is een ambitieus doel om er 196 te halen in 2019. Takakura: “We moeten een sponsor zien te vinden voor iedere kimono. Dat is hard werken en onze grootste uitdaging. We streven ernaar een project te worden dat men officieel associeert met de Tokyo Olympic Games.”

Op dit moment houden we shows door heel Japan en daarbuiten, om het project te promoten. Voor wat betreft de Nederlandse kimono heeft Takakura goed nieuws. Er is zojuist een sponsor gevonden en er zal spoedig worden gestart met het ontwerpen van de kimono.

Na 2020

Wat gaan jullie doen met de kimono na 2020? Takakura: “Aanvankelijk wilde ik een veiling doen van de collectie en het geld gebruiken om de toekomst van de kimono-industrie te financieren. Nu ik zie wat we aan het creëren zijn twijfel ik of ik dit moet doen. Het wordt zo’n unieke collectie, dat hij misschien wel bij elkaar moet blijven. Het is een symbool voor onze internationale relaties. Voor nu probeer ik me vooral het volgende voor te stellen: 196 vrouwen, hand in hand, verenigd als een geheel op de openingsceremonie van de Olympische spelen in 2020. Dat zou een droom zijn die uitkomt.”

Wil je meer weten over het ‘Imagine One World Kimono Project’ bekijk het filmpje of vind informatie op: www.piow.jp en www.facebook.com/imagineoneworldkimonoproject


Coverfoto via Pikrepo.
Dit artikel – Kimono’s verenigen de wereld – verscheen voor het eerst op 1 juni 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 1 juni 2019.

Rozemarije
rrzijlmans@hotmail.com
Geen reactie's

Geef een reactie