Blog header Kintsugi: Perfecte imperfectie.

Kintsugi: Perfecte imperfectie

Wat heb jij de laatste keer gedaan toen je een bord, kopje, of schaal kapot liet vallen? Grote kans dat je zonder nadenken je stoffer en blik hebt gepakt en het geheel zonder pardon de prullenbak in hebt gegooid. Want wat heb je nou aan een gebroken bord op kopje? Als het gebroken is heb je er niks meer aan, toch?

Ook een kopje waar het oor van afgebroken is en niet langer meer perfect is wordt vaak al afgedaan. Want dat is waar we hier vaak naar kijken: perfectie. Niet alleen als het aankomt op servies maar ook bij alle andere dingen die ons dagelijks bezighouden. Wanneer er dan iets niet goed gaat in het leven, of als er iets “breekt” heb je al snel de neiging om triest naar de “scherven” te kijken en te denken aan hoe waardeloos alles nu is.

Op dat soort momenten is het goed om eens stil te staan bij het Zen boeddhistische principe van Kintsugi (ook wel Kintsukuroi genoemd). Hierbij worden gebroken aardewerken producten gerepareerd met goud. “Kin” betekent “gouden” in het Japans en “tsugi” betekent “samenvoegen” dus letterlijk samenvoegen met goud.

Schoonheid in gebroken stukken

Kintsugi zou zijn ontstaan in de Muromachi periode, toen Shogun Ashikaga Yoshimitsu (1358 – 1508) zijn favoriete thee kop liet vallen. Hij was echter zo gehecht aan deze mok dat hij hem naar China liet sturen om hem te repareren. Bij terugkomst was de Shogun geschokt dat ze een soort lelijke metalen nietjes hadden gebruikt om de gebroken stukken aan elkaar te hechten.

Boos gaf hij zijn lokale vakmensen de opdracht om een manier te bedenken waarop iets dat gebroken was niet alleen op een mooie manier te repareren maar het ook te verheffen tot een kunstvorm.

Hier op voortbordurend hebben Zen meesters door de eeuwen heen een gedachtegang ontwikkeld waarbij servies, potten, schalen en andere aardewerken producten een grote rol spelen. Wanneer deze kapot of beschadigd zijn moet men ze niet zomaar weggooien, ze verdienen nog steeds onze aandacht en respect door ze met grote zorg te repareren.

Een reparatie die symbool staat voor de fouten die we allemaal maken, voor de dingen die niet goed gaan, en een poging doen jezelf te verzoenen met de imperfecties van het leven.

Wabi-sabi

Het hangt nauw samen met het Japanse schoonheidsideaal van wabi-sabi, dat er schoonheid huist in simpele dingen en in imperfectie. Men moet dan ook niet de schade verbergen maar deze juist laten zien en versterken. Het beschadigde aardewerk wordt dan ook gerepareerd met een speciale, extra sterke lijm welke gemengd is met goud poeder.

Afbeelding via Humade.

De gouden “aderen” die je kopje of bord hierdoor krijgt staan dan ook symbool voor de gedachte dat iets wel gebroken kan zijn, maar er niet minder mooi door is. Sterker nog, een gebroken iets kan júist mooi zijn omdat het gebroken is geweest. Een mooie gedachtegang die we niet alleen zouden moeten toepassen op servies maar op vele aspecten van ons leven.

Wil jij zelf kintsugi ook eens proberen? Dan kun je een complete repair kit bestellen bij o.a. Cadeau-Cadeau of via Humade. Hierbij krijg je alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan.

Geen gebroken servies maar vind je het principe van kintsugi wel erg mooi? Er is ook een mobiele app/game waarbij je in de vorm van 3d puzzels zelf gebroken serviezen in elkaar moet zetten. De game heet Kintsukuroi en is op moment van schrijven alleen beschikbaar voor Android.

Bron: 1, 2, 3.
Cover foto via  Humade.
Dit artikel – Kintsugi: Perfecte imperfectie – verscheen voor het eerst op 26 maart 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 26 september 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie