Kirby and the Forgotten Land (Game Review)

Kirby games hebben allen een paar dingen gemeen: ze zien er schattig uit, zijn zeer kleurrijk en hebben onze bolle, roze vriend Kirby in de hoofdrol in een 2D wereld. Ditmaal speelt de nieuwste Kirby game – Kirby and the Forgotten Land – zich af in een compleet nieuwe wereld. Niet alleen in een nieuwe wereld, maar ook in de derde dimensie! Voor het eerst in de Kirby franchise kan Kirby zich in 3D bewegen. Is deze verandering een succes of kan Kirby zich beter op het 2D-vlak begeven?

De Vergeten Wereld

Het verhaal begint wanneer op de planeet Pop Star plotseling een gat ontstaat in de strakblauwe lucht. Dit gat is een portaal naar een andere dimensie! Veel van Pop Star’s inwoners, waaronder onze roze held Kirby, worden hierin opgezogen. Kirby wordt vervolgens wakker in een compleet nieuwe wereld, waarin hij al snel de mysterieuze Elfilin ontmoet. Elfilin vertelt dat de snode Beast Pack bende alle Waddle Dees heeft ontvoerd en het is aan Kirby om ze te redden en de weg terug naar Pop Star te vinden.

Net zoals de verschillende werelden die Pop Star kent is de Vergeten Wereld ook erg kleurrijk, al dan niet met een licht post-apocalyptisch tintje. De natuur heeft gewonnen van de torenhoge gebouwen die overal in puin liggen. Winkelcentra zijn leeg en verlaten. En het enige wat is overgebleven is een hele bende aan wilde dieren die Kirby en Elfilin in de weg proberen te zitten.

Maar niet alleen wilde dieren proberen Kirby te dwarsbomen, ook wat van Pop Star’s eigen kwade inwoners hebben zich bij de Beast Pack aangesloten, en dus zal je ook wat bekende gezichten tegenkomen tijdens je avontuur.

Tijdens dit nieuwe Kirby-avontuur kan je ditmaal voor de eerste keer ook de diepte in. Toch is de game niet open-world, maar meer gestructureerd zoals Super Mario 3D World. Je loopt dus van het begin van het level naar het eindpunt. Toch zal je goed op ontdekkingstocht moeten gaan om alle geheimen te ontrafelen van deze nieuwe wereld!

Waddle Dees Dorp

Tijdens je reis door de Forgotten Lands moet je Waddle Dees redden uit de klauwen van de Beast Pack. De Waddle Dees wonen in hun eigen dorpje, dat groter wordt naarmate je er steeds meer weet te redden. En des te groter het dorpje wordt, des te meer de Waddle Dees Kirby kunnen helpen! Zo zijn er een aantal ondernemende Waddle Dees die winkeltjes en andere zaakjes bemannen om Kirby een handje op weg te helpen. Dus het is de moeite waard om ze allemaal te vinden!

Elk level heeft een 5-tal missies. Wanneer je een missie voltooid bevrijd je een Waddle Dee. De missies lopen nogal uiteen. Soms moet je een geheime plek ontdekken, of de plantjes water geven of niet geraakt worden tijdens een gevecht. Dit nodigt dus uit om flink op ontdekkingstocht te gaan. Mocht je toch niet alles hebben kunnen vinden, dan krijg je aan het einde van het level te zien welke missie je nog niet hebt volbracht. Handig dus als je alles wil halen, maar niet weet waar je moet zoeken!

Een hele mond vol

Kirby zou Kirby niet zijn als je geen vijanden kon opzuigen om hun krachten te stelen. Vele copy-abilities keren weer terug, en ditmaal zijn ze ook nog eens te upgraden! Maar naast de copy-abilities is er ook een compleet nieuwe game-mechanic: Mouthful Mode. Met Mouthful Mode absorbeert Kirby alledaagse voorwerpen zoals bijvoorbeeld een auto of een trap om deze op unieke wijze te besturen.

Elk Mouthful Mode voorwerp wordt weer op een andere manier gebruikt, en verandert de gameplay vrij drastisch! Mouthful Mode voelt echt als een prima verlengstuk van wat Kirby het beste doet: dingen opzuigen en abilities kopiëren. Het is dus een pretje om ze allemaal uit te proberen.

Feest voor het oog en oor

Grafisch ziet de game er gelikt uit. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de look en feel van de game. Hoewel de game niet plaatsvindt op Pop Star, voelt de nieuwe wereld wel Kirby-achtig met haar felle, kleurrijke omgevingen. Het is alleen een beetje jammer dat hier wel weer gekozen is voor een redelijke “standaard” set werelden. Een gras wereld, een zee wereld, een ijs wereld, etc. Toch mag het de pret niet drukken en heeft elk level een eigen sub-thema, zodat geen enkel level hetzelfde voelt. Ook qua muziek spat de muziek uit de boxen van je scherm. De deuntjes zijn vrolijk en ook bekende Kirby-deuntjes keren terug, al dan niet in een wilder remix-jasje gestoken.

Co-op modus

Ook is deze game met een tweede speler te spelen! In co-op modus kan een tweede speler als Bandana Dee Kirby helpen om de snode plannen van de Beast Pack te stoppen. Het fijne is ook dat dit op elk moment ingesteld kan worden, ook als je al middenin een level zit. Daarnaast zijn er ook een aantal minigames die in co-op modus gespeeld kunnen worden. Een klein irritatiepuntje is wel dat de camera in co-op modus zich centreert op Kirby, dus de tweede speler die Bandana Dee bestuurt kan soms de draad kwijtraken in gebieden waar de camera bijvoorbeeld plots roteert.

Desondanks deze kleine smetjes is Kirby and the Forgotten Land geweldig leuk voor jong en oud. Kirby heeft de transitie naar volledig 3D goed doorstaan, en ik hoop dat Nintendo en HAL voort gaan borduren op deze nieuwe formule. Na het uitspelen van de base-game is er ook nog genoeg post-game content om de wat meer doorgewinterde spelers nog wat langer bezig te houden. Voor Kirby fans een grote aanrader, voor nieuwe Kirby fans een prima introductie voor de Kirby franchise.

Review Box 0
8.8 / 10 Ons cijfer
Story8
Gameplay9
Graphics9
Geluid9

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie