Kitsune (Fox) Village: een vossendorp in Japan

Cat café, owl café, rabbit café, er zijn er genoeg van de vinden door heel Japan. Er is zelfs een hertenpark in Nara, wat de eerste echte hoofdstad was van Japan, en dichtbij Kyoto ligt. Maar herten zijn niet de enige dieren waar Japan een park aan hebben gewijd. Ook voor de vossen in het land is een mooie ruimte vrij gemaakt, genaamd: Zao Kitsune Village Japan / Zao Fox Village Miyagi.

 

Vos van boef naar held

Hoewel de vos veel voorkomt in volksverhalen stond het dier niet in een positief daglicht gesteld in de buurlanden China en Korea. Daar stond hij bekend als een plaaggeest en voor zijn gedaanteverwisselingen. Een dier dat het leuk vond om mensen te jennen en op stang te jagen. De mythische vossen weten dan ook maar al te goed hoe ze een mens moeten manipuleren, en als je dat kan, moet je toch wel een slim wezen zijn!

In Japan eren ze de vos dan ook om hun intelligentie, lange levensduur en andere magische krachten. Hun mystieke voorkomen en afkomst zorgt er in de Shinto religie voor dat sommige kitsune zijn benoemd tot kami of soms demon. Een leuk weetje is, dat in de volksverhalen waar kitsune in voorkomen nooit een woord wordt geschreven over de afkomst van het dier of waar het leeft. Kitsune is trouwens geen vast woord voor de spirituele versie van een vos. Ook onze hedendaagse vossen worden kitsune genoemd.

 

Vossendorp

Het Zao Kitsune dorp, wat overigens eigenlijk een groot park is, bevind zich in de Miyagi prefectuur, dichtbij de plaats Shiroishi en bestaat uit meerdere individuele delen waar je tot op een bepaalde hoogte interactief kunt zijn met de vossen. Het eerste gedeelte is een soort boerderij waar je de aanwezige dieren in het park mag aanraken en aaien. Naast vossen vind je hier Shetland pony’s, konijnen en geitjes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de hoofdattractie zijn toch echt de vossen. Het park kent 6 verschillende soorten vossen waarvan de rode vos de soort is die het meeste voorkomt.

Het daar op volgende deel is eigenlijk het echte begin van het park. De omgeving is zo ingericht dat de vossen voldoende ruimte hebben om lekker te kunnen ravotten. Er zijn dan ook  voldoende plekken om heerlijk te luieren en voldoende beschutting aanwezig om zich te verschuilen.

Het is niet de bedoeling dat je de vossen zelf benadert maar dat zij dit bij jou doen. Een persoon die even rustig op zijn plek blijft staan heeft meer kans om een nieuwsgierige vos op zich af te krijgen dan als je er achter een aan gaat lopen. Hou er wel rekening mee dat, ondanks dat ze veel mensen zien, het geen tamme dieren zijn en sommige je (per ongeluk of uit angst!) wel kunnen bijten.

Voor een klein extra bedrag is het mogelijk om de dieren vanaf een bepaalde plek in het park te voeden. Op andere plekken is dit verboden en wordt men geacht de tas goed dicht te houden. Het is de bedoeling dat je dit zelf in de gaten houdt. En tot een bepaalde periode in het jaar (beschreven op hun website staat tot begin juli) is het zelfs mogelijk om voor een paar 100 yen met een vossen pup op de foto te gaan. Er zullen meerdere vossen aanwezig zijn, maar niet allen mogen geaaid worden.

De jonge pups die geboren worden, worden niet meteen in de ruime omgeving geplaatst, maar opgevoed in een ren die door een ruim stuk van het park heen loopt. Hierdoor kunnen ze rustig aan de omgeving wennen en worden ze niet aangevallen worden door eventuele baldadige soortgenoten. Omdat de vossen met elkaar opgroeien zal dit echter maar weinig voorkomen. Misschien een snauw hier en daar, maar dat doen wij mensen ook wel eens tegen elkaar.

 

Wat extra moeite voor een bezoek

Aangezien het in een bergachtige en groene omgeving ligt, maakt een bezoek aan dit park alleen nog maar extra bijzonder. Shiroishi valt met de hoge snelheidstrein prima te bereiken. Vanwege de exacte ligging is het wel nodig om met een taxi of de auto naar de ingang van het park te rijden. Maar als je een zwak hebt voor deze aandoenlijke, pluizige en mysterieuze dieren weet ik zeker dat het de moeite waard zal zijn.

Ik zeg, sla een bezoek, en een persoonlijke ontmoeting met deze bijzondere dieren, die met Japan een eeuwenoude en religieuze verbintenis hebben, niet over!

 

 

Bron: 1,2,3,4,5,6,7

Coverfoto door Cloudvisual. Via Wikimedia Commons.

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Comments

 1. catarina

  augustus 8, 2015 at 2:25 pm

  Leuk artikel en site! Ik denk dat ik binnenkort wel ga doneren 😀

  • Joyce

   augustus 8, 2015 at 2:46 pm

   Aww dankjewel! Helemaal super, wordt echt heel erg op prijs gesteld! <3

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X