Kitsune Village: een vossendorp in Japan

Cat café, owl café, rabbit café, er zijn er genoeg van de vinden door heel Japan. Er is zelfs een hertenpark in Nara, dichtbij Kyoto. Ook voor de vossen in het land is een mooie ruimte vrij gemaakt. En niet zomaar wat! Namelijk een heus vossenpark met de naam Zao Kitsune Village Japan in Miyagi.

Vos van boef naar held

Hoewel de vos veel voorkomt in volksverhalen werd er niet altijd positief gedacht over het beestje. Zo stond stond hij bekend als een plaaggeest en voor zijn gedaanteverwisselingen. Een dier dat het leuk vond om mensen te jennen en op stang te jagen. De mythische vossen weten dan ook maar al te goed hoe ze een mens moeten manipuleren, en als je dat kan, moet je toch wel een slim wezen zijn!

In Japan eren ze de vos dan ook om hun intelligentie, lange levensduur en andere magische krachten. Hun mystieke voorkomen en afkomst zorgt er in de Shinto religie voor dat sommige kitsune zijn benoemd tot kami.

Een leuk weetje is, dat in de volksverhalen waar kitsune in voorkomen nooit een woord wordt geschreven over de afkomst van het dier of waar het leeft. Kitsune is trouwens geen vast woord voor de spirituele versie van een vos. Ook onze hedendaagse vossen worden kitsune genoemd.

Vossendorp

Het Zao Kitsune dorp, wat overigens eigenlijk een groot park is, bevind zich in de Miyagi prefectuur, dichtbij de plaats Shiroishi. Het bestaat uit meerdere individuele delen waar je tot op een bepaalde hoogte interactief kunt zijn met de vossen.

Het eerste gedeelte is een soort boerderij waar je de aanwezige dieren in het park mag aanraken en aaien. Naast vossen vind je hier Shetland pony’s, konijnen en geitjes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de hoofdattractie zijn toch echt de vossen. Het park kent 6 verschillende soorten vossen waarvan de rode vos de soort is die het meeste voorkomt.

Bescherming

Het daar op volgende deel is eigenlijk het echte begin van het park. De omgeving is zo ingericht dat de vossen voldoende ruimte hebben om lekker te kunnen ravotten. Er zijn dan ook voldoende plekken om heerlijk te luieren en voldoende beschutting aanwezig om zich te verschuilen.

Ook wordt er goed gelet op de gesteldheid van de dieren. Met name voor de jongere en ouderen vossen. De jonge pups die geboren worden, worden niet meteen in de ruime omgeving geplaatst, maar opgevoed in een ren die door een ruim stuk van het park heen loopt. Hierdoor kunnen ze rustig aan de omgeving wennen.

Het is ook niet de bedoeling dat je de vossen zelf benadert maar dat zij dit bij jou doen. Een persoon die even rustig op zijn plek blijft staan heeft meer kans om een nieuwsgierige vos op zich af te krijgen dan als je er achter een aan gaat lopen. Hou er wel rekening mee dat, ondanks dat ze veel mensen zien, het geen tamme dieren zijn en sommige je (per ongeluk of uit angst!) wel kunnen bijten.

Interactie met de vossen

Voor een klein extra bedrag is het mogelijk om de dieren vanaf een bepaalde plek in het park te voeden. Op andere plekken is dit verboden en wordt men geacht de tas goed dicht te houden. Het is de bedoeling dat je dit zelf in de gaten houdt.

En tot een bepaalde periode in het jaar (beschreven op hun website staat tot begin juli) is het zelfs mogelijk om voor een paar 100 yen met een vossen pup op de foto te gaan. Er zullen meerdere vossen aanwezig zijn, maar niet allen mogen geaaid worden.

Wat extra moeite voor een bezoek

Aangezien het in een bergachtige en groene omgeving ligt, maakt een bezoek aan dit park alleen nog maar extra bijzonder. Shiroishi valt met de hoge snelheidstrein prima te bereiken. Vanwege de exacte ligging is het wel nodig om met een taxi of de auto naar de ingang van het park te rijden. Maar als je een zwak hebt voor deze aandoenlijke, pluizige en mysterieuze dieren weet ik zeker dat het de moeite waard zal zijn.

Ik zeg, sla een bezoek, en een persoonlijke ontmoeting met deze bijzondere dieren, die met Japan een eeuwenoude en religieuze verbintenis hebben, niet over!

Coverfoto door Cloudvisual. Via Wikimedia Commons.
Dit artikel – Kitsune (Fox) Village: een vossendorp in Japan – verscheen voor het eerst op 29 januari 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 29 januari 2020.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Reactie's
  • catarina
    Geplaatst op 14:25h, 08 augustus Beantwoorden

    Leuk artikel en site! Ik denk dat ik binnenkort wel ga doneren 😀

    • Joyce
      Geplaatst op 14:46h, 08 augustus Beantwoorden

      Aww dankjewel! Helemaal super, wordt echt heel erg op prijs gesteld! <3

Geef een reactie