Blog header Kizuna Ai. Virtuele Youtuber.

Kizuna Ai: Virtuele YouTube superster!

Move-over Hatsune Miku! Japan’s nieuwste superster is de virtuele YouTube sensatie Kizuna Ai. Deze computer gestuurde ster heeft haar eigen YouTube kanaal waarop ze tal van video’s deelt in allerhande genres. En ondanks dat ze dus niet “echt” is, heeft ze miljoenen volgers verzameld en groeit haar fanbase met de dag.

Wie is Kizuna Ai?

Kizuna Ai, of zoals ze door haar fans liefkozend wordt genoemd; “Ai-chan” is de nieuwste rage in Japan. Zoals ze zichzelf introduceert is ze een zogenaamde “self-aware articifial intelligence”. Dat wil zeggen dat het moet lijken alsof ze een zelfdenkend en acterend computerprogramma is, dat écht kan communiceren met mensen. En dus zelf bedenkt wat ze zegt en doet in haar video’s en live-streams.

Dit doet ze door YouTube video’s te produceren en online te plaatsen.  Zo probeert ze Engels te leren, doet ze trainingsvideo’s na, probeert ze (met behulp van “echte” mensen) te koken, en volgt ze eigenlijk alle formatten die andere bekende YouTubers ook proberen. Memes komen er voorbij, en op haar tweede kanaal kun je alles zien dat de maken heeft met gaming.

Haar persoonlijkheid is die van een een blije, onbezorgde meid. Ze is niet bijster intelligent en heeft een goed gevoel voor humor. Maar is bovenal schattig, energiek, en een beetje klunzig. Dit zorgt ervoor dat haar video’s vaak bomvol aandoenlijke en grappige moment zitten. En dat is precies waarom ze zo’n grote fanbase aan het verzamelen is.

Wie of wat zit er achter Kizuna Ai?

Maar wie Kizuna Ai is – of eigenlijk – wie er precies achter zitten is niet geheel duidelijk. In de loop der tijd is inmiddels wel al meer naar buiten gekomen. Zo lijkt een bedrijf uit Tokyo met de naam Activ8 achter de productie te zitten. Met diverse mensen die werken aan het 3D model, de illustraties, de teksten, en de video’s zelf.

Ook kenmerkend is de aanwezigheid van een echte MikuMikuDance expert binnen het team wat doet vermoeden dat Kizuna Ai is opgebouwd op dezelfde manier als beroemde virtuele sterren zoals Hatsune Miku dat zijn. Volgens anderen is de techniek echter geavanceerder en zou er gebruik gemaakt worden van real-life motion capture en diverse overlays waardoor Kizuna Ai ook in haar live-streams nog daadwerkelijke interacties kan hebben met haar fans.

Het is zelfs niet bekend wie de actrice en/of voice-acteur is die stem levert voor Kizuna Ai, en voor haar alternatieve stemmen is dat evenmin bekend. Ook lijken er vooralsnog geen plannen te zijn dit bekend te maken. Dit alles om maar te blijven bijdragen aan de illusie dat Kizuna Ai écht een AI (artificial intelligence) is.

De toekomst van YouTube?

En hoewel Hatsune Miku vooralsnog de onbetwiste virtuele koningin is, zal ze hard moeten gaan vechten om haar plekje op de troon te behouden. Want Ai-chan, is sinds 2018 explosief gegroeid in populariteit. Van een klein YouTube kanaal met Q&A en Let’s Plays heeft ze inmiddels een tweede kanaal exclusief voor gaming, een uitgebreid repertoire aan nummers om te zingen en miljoenen volgers online. Dat niet alleen, er is een waar imperium aan het ontstaan met merchandise, tours, meet-and-greets, live-streams, en samenwerkingen met allerhande merken en beroemdheden.

Volgens diverse expert is dit dan ook de ware toekomst van YouTube en soortgelijke platformen. Eentje waarbij echte mensen steeds meer samenwerken met (of vervangen worden door) virtuele characters. Het grootschalige succes van Hatsune Miku, die zelfs échte concerten geeft onder begeleidingen van voltallige orkesten, lijkt de deur open te hebben gezet naar meer en andere mogelijkheden voor virtuele personages om door te breken in de “echte” wereld.

Of dit echt de toekomst is, is natuurlijk nog maar even afwachten maar het grote bereik van Ai-chan en haar impact op de entertainment industrie zowel online als offline is enorm en gaat alleen nog maar verder groeien.

Wij zijn in elk geval reuze benieuwd naar deze ontwikkelingen, maar hoe denk jij hierover? Laat het ons weten in de comments!

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie