Konbini foto door mxmstryo. Via WikiMedia.

Konbini: Gemak op elke straathoek

Wanneer je een half uurtje door een stad zoals Tokyo loopt zal het je opvallen dat je overal kleine supermarkten tegenkomt. De zogenaamde konbini (コンビニ). Deze verbergen meer dan je op het eerste gezicht verwacht, en zijn (zeker voor) toeristen kleine wondertjes! Ze bieden alles wat je maar nodig hebt. Van snacks tot een goedkoop ontbijt, of zelfs een volledige warme maaltijd die ter plekke voor je opgewarmd wordt. Maar ook een toetje, snack, of borreltje om mee in slaap te komen zijn er ten overvloede te vinden.

Meer dan een supermarkt

De Japanse konbini zijn echter niet te vergelijken met gemakswinkels en convenience stores die je hier in het westen soms tegenkomt. Ze zijn veel meer dan alleen “maar” een supermarkt. Je kunt er pakketjes laten bezorgen, ze bieden je een plek om geld te pinnen, je kaartjes te regelen voor bijvoorbeeld het Ghibli Museum (en andere evenementen), of om simpelweg je afval weg te kunnen gooien. Een luxe die je maar al te vaak moet missen op straat in Japan. Daarnaast beschikken veel winkels over gratis toiletten, WiFi en eetruimtes. Perfect dus als je even goedkoop wilt lunchen of dineren.

Niet alle konbini’s bieden echter dezelfde diensten. Zo vind je niet overal een aparte eethoek, maar kun je er wel van op aan dat je je eten kunt laten opwarmen. Handig als je het mee wilt nemen naar je hotel.

Ook vind je in elk konbini wel soortgelijke producten. Denk aan warme en koude (alcoholische) dranken, tal van soort gerechten (van curry tot pasta en brood tot onigiri), snacks, tijdschriften, en een soort drogisterij voor make-up, hygiëne producten, of medicijnen.

Dagelijks vers

De grote kracht van de konbini zit hem vooral in het grote aanbod aan vers eten dat ze bieden. De Japanners hechten over het algemeen veel waarde aan “versheid” en konbini geven hier graag gehoor aan. Alle onigiri, bento, of curry’s worden vers voor je klaargemaakt in de nacht daarvoor en dezelfde dag nog geleverd aan de konbini. Vaak in relatief kleine nummers, speciaal afgestemd op de locatie. Hierdoor is de kwaliteit van het eten ontzettend goed en kun je elke dag de keuze uit een grote selectie maken.

Daarbij komt ook dat – zeker in in steden zoals Tokyo – mensen gewend zijn om “on the go” eten en drinken te halen. Ook buitenshuis eten is veel gangbaarder dan hier. Daardoor is het mogelijk om voorraden snel te laten doorlopen. Vandaar dat, als je heel laat naar een konbini gaat om nog een even lekkere Onigiri te scoren, je vaak achter het net vist. Ze kopen dagelijks voor maar een beperkte hoeveelheid in. Op is echt op.

De enkele (verse) dingen die dan wel overblijven, worden vanaf een uur of 20.00 in de avond met een hoge korting alsnog aangeboden. Dit is dan ook hét moment om goedkoop een bento box of onigiri voor de volgende dag te scoren.

Dan nog kan het gebeuren dat er wat overblijft aan het einde van de dag. Dit wordt doorgegeven aan de inkopers die al voor de daarop volgende dagen de voorraad hierop verlagen. Of bijvoorbeeld verhogen bij items die heel snel waren uitverkocht. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk eten hoeft te worden weggegooid.

Ultiem gemak

Het lijkt misschien een beetje vreemd om helemaal lyrisch te zijn over een concept zoals de konbini. Maar wanneer je een poosje in Japan hebt gezeten zul je zien dat je in één keer helemaal gek bent van het gemak dat deze konbini je bieden. Je zal ze wellicht niet missen als je in Japan zelf bent. Maar geloof me, als je weer op Nederlandse gronden bent teruggekeerd, dan zeker des te meer!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Coverfoto door mxmstryo. Via WikiMedia.
Dit artikel – Konbini: Gemak Op Elke Straathoek – verscheen voor het eerst op 20 augustus 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 29 maart 2021.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie