Rijstveld kunst uit 2012. Foto door 掬茶 via WikiMedia.

Kunstige rijstvelden in Japan

De Japanse cultuur kent tal van bijzondere kunstvormen. Of het nou gaat om ikebana (het schitterende bloemschikken), temari speelgoedballen, of de waanzinnige mooie wakasa eetstokjes. Maar ook voor kunst in rijstvelden draaien ze in Japan hun hand niet om!

Hierbij worden schitterden afbeeldingen gemaakt door verschillende soorten rijst te gebruiken. Deze laten ze groeien in bepaalde patronen, waardoor er grote afbeeldingen ontstaan in rijstvelden, naarmate de rijst verder groeit en bloeit. Deze kunstvorm, ook wel tambo āto (田んぼアート) genoemd, is nog relatief jong maar is inmiddels echt een begrip geworden.

Toeristen lokken

Begin jaren ’90 was er een Japans dorpje – Inakadate, in Aomori – dat een manier zocht om de boel wat levendiger te maken. En bovenal een manier om toeristen te trekken en weer wat geld in het laatje te brengen.

Er was echter niet veel in de buurt dat ze konden omtoveren tot iets spectaculairs. In de omgeving waren eigenlijk alleen boeren en rijstvelden. Maar juist dat bleek de sleutel tot succes te zijn. Want de rijke geschiedenis van meer dan 2000 jaar rijst verbouwen zorgde voor veel kennis van allerlei soorten rijst. Waaronder rijst met unieke kleuren, en dat konden ze prima gebruiken! Te samen besloten ze om deze gekleurde rijst te gaan gebruiken om bijzondere kunst in rijstvelden te maken.

Om te zorgen dat mensen het kunstwerk in volle glorie konden bewonderen, werd er een speciale observatietoren gebouwd, spronkelden ze wat budget bijeen voor de marketing, en zo ontstond de eerste kunst in een rijstveld.

Het plan werkte beter dan gedacht! Want binnen no time werden de kunstige rijstvelden van Inakadata een beroemd en geliefd jaarlijks evenement. Met tegenwoordig meer dan 200,000 bezoekers gedurende het seizoen.

Inmiddels is Inakadata al lang niet meer het enige dorp waar je deze bijzondere kunstwerkjes kunt bewonderen, maar is het nog altijd wel één van de meest geliefde en extravagante locaties.

Planten in april

Elk jaar in april wordt er een speciale verkiezing gehouden in het dorp om na te denken over het ontwerp (voor het daarop volgende jaar). Er wordt dan gestemd op een thema en vervolgens maakt men gedetailleerde, digitale, voorbeelden.

Hierbij worden zeven verschillende kleuren rijst gebruikt: natuurlijk witte rijst, maar ook diepgroen, geelgroen, geel, heel donker paars, oranje en rood.

Soorten rijst voor de kunst in rijstvelden.
Soorten rijst voor de kunst in rijstvelden. (C) Aomori Prefectural Industrial Technology Research Center.

Wanneer men het eens is over het uiteindelijk ontwerp worden de rijstvelden klaargemaakt. Er worden dan markeringen in de velden geplaatst, om aan te duiden waar welke rijst moet komen. Dit gehele proces kan makkelijk drie maanden duren, en dan moet er nog geplant worden!

Bewonderen in juli en augustus

Nadat alles volgens planning is geplant (met behulp van honderden vrijwilligers) en de velden klaar zijn, kan het wachten beginnen. Want pas eind juli/begin augustus zijn de rijstvelden op hun allermooiste. In deze periode is de rijst in volle bloei en kun je de kunstwerken in al haar glorie bekijken.

Vaak kun je nog wel wat meekrijgen van de kunstwerken in september, en zelfs begin oktober nog. Maar een deel van het kleureffect is tegen die tijd alweer verdwenen.

Plan je bezoek

Wil jij de uitgebreide kunst in rijstvelden zelf bewonderen? Dan is het dus aan te raden om eind juli / begin augustus je bezoek te plannen. Houdt echter wel rekening met flink hoge temperaturen, en heel veel drukte. Er komen jaarlijks honderdduizenden mensen af op deze kunstwerken, dus bereid je voor op de mensenmassa.

In het midden van de stad Inakadate vind je bij de City Hall een observatie toren voor één van de velden. Nog een tweede observatietoren vind je in een gebied genaamd ‘Michi no Eki Inakadate’, een prehistorisch stadje met veel moois om te bewonderen. In juli en augustus rijdt er een speciale bus tussen beide locaties. Het is aan te raden hier gebruik van te maken.

Meer informatie kun je vinden op de website van Inakadate, al zul je wel wat gebruik moeten maken van Google Translate!

Meer weten over het plannen van je reis naar Japan? Lees dan hier onze tips voor het plannen van je reis, of bekijk onze Reizen naar Japan FAQ.

Coverfoto: Rijstveld kunst uit 2012. Foto door 掬茶 via WikiMedia.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie