Kawaii bento door Gamene.

Kyaraben Bento: Kawaii lunches voor jong en oud

Een bento box is een traditionele Japanse lunch die honderden jaren geleden zijn oorsprong heeft gevonden. Zoals de naam al doet vermoeden zit de lunch in een doos(je) en is deze volledig volgepakt met heerlijk en bovenal gezond eten. Deze lunchboxes worden ook buiten Japan alsmaar populairder en er zijn online inmiddels hele community’s ontstaan van mensen die hun liefde voor deze Japanse lunches delen.

Een bento voor iedereen

Ze zijn er in namelijk in allerlei soorten en maten én voor alle leeftijden. Eén van de “beroemdste” versies van de bento is echter de Kyaraben (キャラ弁), ofwel character bento. Dit is de versie waar hele competities voor zijn en waar het draait om creativiteit, originaliteit en bovenal de relatie tussen ouder en kind.

Moeders (en vaders) staan s’ochtends om vijf uur op om vervolgens soms wel twee of drie uur te werken aan de lunch van zoon- of dochterlief. En dat doen ze niet zonder goede reden! Deze kyaraben bento zijn voornamelijk in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat kinderen gezonder zouden lunchen. Door groente en fruit zo om te toveren dat het geweldige kunstwerkjes worden vergeten de kinderen (bijna) dat het gewone groente is die ze eten.

De ouders zijn blij omdat de kinderen gezond eten, en de kids zijn blij met een super toffe lunch. Wil je een panda? Een paar rijstballen met zeewier doen de truc. Liever een Pikachu? Wat dacht je van wat kaas? Bedenk een thema en deze Japanse ouders kunnen het maken. En zeg nou zelf, ziet het er niet geweldig uit?

Mario Kyaraben Bento. Afbeelding via Puni Puni Japan.
Mario Kyaraben Bento. Afbeelding via Puni Puni Japan.
My Meldoy Kyaraben Bento. Door Ochirokon.
My Meldoy Kyaraben Bento. Door Ochirokon.
Rilakkuma Kyaraben Bento. Afbeelding via AsianFoodRecipe.
Rilakkuma Kyaraben Bento. Afbeelding via AsianFoodRecipe.

Deze lunchboxes worden alleen niet op dagelijkse basis meegegeven aan de kinderen. Niet alleen omdat het zoveel tijd kost om ze te maken, maar ook omdat basisscholen vaak een eigen lunch regelen.

Op sommige scholen is het zelfs verboden on (kyaraben) bento mee te geven aan de kinderen om te voorkomen dat jaloezie de sfeer in de klas in gevaar brengt. Niet alle ouders zijn namelijk in de gelegenheid zo’n mooie lunch te regelen voor hun kinderen, en men wil iedereen graag gelijk houden. De kyaraben zijn dan met name ook voor speciale gelegenheden, dagjes uit, of vieringen zoals een verjaardag.

Bento community

De populariteit van de kyaraben bento is echter ongekend groot en weet inmiddels ook ver buiten de grenzen van Japan mensen in beweging te krijgen voor het creëren van een gezonde lunch. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat er honderden soorten merchandise, toolings, en leuke hebbedingetjes zijn ontstaan voor het maken van een bento. Kijk bijvoorbeeld eens bij Roppongi waar je tal van leuke accessoires kunt vinden:

Maar het heeft er bovenal voor gezorgd dat er inmiddels een grote, internationale, community is ontstaan van bento liefhebbers. Zowel voor hen die kyaraben, als voor liefhebbers die meer traditionele bento maken.

Ook in Nederland zie je hier steedse grotere groepen mensen bezig gaan met bento. Met name de moeders en vaders van jonge kinderen die bezig zijn met bewust en gezond leven spelen steeds vaker in op de bento lunch. En dat gebeurd niet alleen met rijst of Japanse ingrediënten maar kan ook heel simpel met een oer-Hollands ‘bammetje met kaas. Deze community’s delen tips met elkaar, inspiratie, en moedigen elkaar aan om ook anderen te enthousiasmeren voor deze gezonde, en leuke lunches.

Bento basis

Wil jij zelf ook aan de slag met het maken van een bento? Dat is lang niet zo moeilijk als het wellicht lijkt. Het enige wat je nodig hebt is een bento box en smakelijk ingrediënten. Hierbij zijn er wel een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken bij het vullen van je bento.

Over het algemeen is een Japanse bento opgebouwd uit de helft koolhydraten, een kwart proteïne, en een kwart groente en fruit. Westerse bento leggen de focus juist meer op proteïne en minder koolhydraten. Waarbij de helft proteïne is, een kwart koolhydraten en een kwart groente/fruit. Maar je bent vrij hier van af te wijken mits je wel aan alle onderdelen denkt. Dit om te zorgen dat het een gebalanceerde en gezonde bento wordt. Populair ingrediënten om een bento mee te vullen zijn bijvoorbeeld:

Koolhydraten: Rijst, pasta, tortilla, etc. Deze zijn voornamelijk makkelijk en snel als je de avond ervoor bijvoorbeeld wat extra rijst of pasta al maakt.

Proteïne: vlees, vis,(soja)bonen, eieren, etc. Hiervoor geldt hetzelfde, probeer wat extra kip te bakken of een eitje te koken voor je bento.

Groente:  tomaat, komkommer, worteltjes, paprika, etc. Met name snoeptomaatjes en komkommer zijn snelle vullers.

Fruit: appels, bananen, aardbeien, bosbessen, druiven, etc. Vooral bessen en druiven doen het goed omdat je ze niet hoeft te snijden en ze niet verkleuren.

Ook het bewaren van restjes van je avondeten. Heb je bijvoorbeeld de avond ervoor rijst gegeten? Zorg dan dat je wat bewaard voor de volgende dag. Of kook wat extra pasta die je kunt verwerken tot een pasta salade voor de volgende dag. Zo gaat het in de ochtend nog veel sneller.

Kyaraben Bento maken

Ongeacht wat je kiest wil je, zeker op school- of werkdagen, niet al te veel tijd kwijt zijn aan je bento. Wanneer je een Kyaraben bento wilt maken zul je echter vaak wel wat extra tijd en energie in moeten steken. Het creëren van de schattige figuurtjes of herkenbare personages kost immers wat extra tijd en energie. Naarmate je dit vaker doet wordt het echter steeds makkelijker en zal het je sneller afgaan.

Daarbij zijn er een aantal elementen die je heel makkelijk in “batches” kan maken die heel goed te gebruiken zijn in het opvallen van een bento. Denk bijvoorbeeld aan sterretjes van wortelen, hartjes van tomaat, eitjes met leuke kartelrandjes, of octopusjes gemaakt van knakworstjes.

Een belangrijke tip is echter wel om goed “gereedschap” te gebruiken. Dit betekent niet dat je een enorme verzameling aan keukengadgets in huis moet halen vanuit Japan. Het is wel verstandig om te investeren in een paar basismiddelen zoals groentesnijders, leuke prikkertjes en meer.

Helemaal geïnspireerd maar weet je niet zo goed waar je spullen kunt halen? Ook dan hoef je helemaal niet ver te kijken want er zijn een groot aantal Nederlandse webshops waar je heel makkelijk alles kunt halen wat je nodig hebt. Kijk dan ook eens op: Roppongi, Seikatsu, MostCutest, en TheOrientalShop.

Meer weten over het maken van je bento? Lees dan onze Bento-serie in samenwerking met Roppongi, en vergeet niet bij onze recepten te kijken. Ook hier vind je diverse bento recepten.

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Coverfoto via door Gamene via Flickr.
Dit artikel – Kyaraben Bento: Kawaii lunches voor jong en oud – verscheen voor het eerst op 19 september 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 14 augustus 2020. Een leuk weetje: dit was het allereerste artikel ooit op The Sushi Times!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie