Kyoto: Tradities en Toeristen

Kyoto is de stad van het mysterieuze oude Japan en uiteraard de iconische geisha zoals we die allemaal hebben kunnen zien in Memoirs of a Geisha. Maar maakt deze populaire stad de verwachtingen waar?

Op weg naar Kyoto

De reis naar Kyoto zal voor de meeste van ons beginnen door in Tokyo op de shinkansen, de hogesnelheidslijn, te stappen. Een weinig bijzondere reis behalve dat men toch altijd hoopt een glimps te kunnen opvangen van de beroemde Fuji-san, ofwel Mt. Fuji!

IMG_3473

De berg met haar witte top is wereldwijd bekend maar of je hem ook daadwerkelijk goed kunt zien is nog maar de vraag. Door de bewolking komt het vaak voor dat je hem niet ziet. Dat we de onderstaande foto dan ook hebben kunnen maken was een kwestie van veel geluk. Maar een goede voorbode voor ons bezoek aan Kyoto dachten we zo.

Oud Japan

Er is ontzettend veel cultuur en geschiedenis te vinden in Kyoto en het “oude Japan” is zeker aanwezig. Wanneer je echter de meest bekende plekken zoals de Golden Pavillion of de Gion district gaat bezoeken krijg je te maken met de keiharde realiteit: één grote toeristenbende.

Hoe mooi het gouden paviljoen ook mag zijn en hoe rijk de geschiedenis van het Gion district ook is, het feit je omgeven wordt door duizenden toeristen en honderden selfiesticks verpest de boel toch wel behoorlijk. De serene, historische stad die ik voor ogen had is dan ook niet altijd makkelijk te vinden. De bussen zitten propvol, je wordt overspoelt door toeristische souvenirwinkels en overal betaal je de volle mep voor (€10,- of meer gemiddeld voor entree van een tempel, tegenover €2/€3,- of niks voor de minder bekende).

Wanneer je je echter over de drukte heen kunt zetten (wat mij heel erg veel moeite koste) zul je maar al te goed kunnen zien waarom Kyoto zo populair is en kun je er je dagenlang vermaken en je ogen uit kijken.

IMG_4120
Paar toeristen maar….
Met een flinke portie en geduld (en wat ellenbogen werk) toch nog dit mooie shot kunnen maken.
Met een flinke portie en geduld (en wat ellenbogen werk) toch nog dit mooie shot kunnen maken.

Er is echter zo ontzettend veel te doen en zien in Kyoto dat we het onmogelijk in één artikel kunnen plaatsen. Daarom onderstaand enkele hoogtepunten met verwijzingen naar andere artikelen waarin we uitgebreid vertellen over alles wat je kunt zien en meemaken!

Philosopher’s Path

Een bezoek aan Kyoto is niet compleet zonder het bezoeken van enkele tempels en schrijnen en wat dat betreft heb je meer dan genoeg keuze! Overal vind je wel bijzondere heiligdommen, eeuwenoude plekken, of bijzondere locaties. Wil je zoveel mogelijk zien maar de drukke bussen van Kyoto zo veel mogelijk vermijden? Loop dan het Philosopher’s Path af en bezoek de tempels en schrijnen die je daar tegen komt. Niet alleen kun je veel plekken bezoeken, het is ook nog eens een super mooie en relaxte wandelroute waarbij je allerlei bijzondere locaties tegen komt.

IMG_3943
IMG_3907

Je kunt aan twee kanten beginnen met het Philosopher’s Path, “onderaan” de route of “bovenaan” bij het Ginkakuji (Zilveren Paviljoen). Zelf ben ik bovenaan begonnen om zo te proberen s’ochtends vroeg de grote drukte bij deze populaire toeristenattractie wat voor te zijn maar verder maakt het niet zoveel uit. Wel raad ik je sterk aan wat van de lokale delicatessen te proberen die je vindt in de straat naar het Zilveren Paviljoen. En wees ook vooral niet bang om af en toe wat van het pad af te wijken, je komt dan namelijk soms de mooiste plekken tegen!

Meer lezen over het Philospher’s Path en de vele tempels en schrijnen van Kyoto? Lees dan hier verder.

Fushimi Inari Taisha

Een tempel die ik apart wil noemen is de Fushimi Inari Schrijn. Deze bijzondere schrijn is erg geliefd en bij buitenlandse toeristen vooral bekend door enkele memorabele scenes uit de film Memoirs of a Geisha waar de kleine Sayuri langs tientallen oranje/rode torii (poorten) rent. Deze poorten zijn kenmerkend voor de schrijn en je vindt er letterlijk duizenden.

IMG_4213
IMG_4286

Het is echter al eeuwenlang één van de meest belangrijke schrijnen van de kami Inari (vossengod) en trekt het heiligdom de meeste bezoekers van alle shinto-heiligdommen in Japan. Zoals te verwachten is het er dan ook behoorlijk druk, zeker wanneer je alleen “beneden” blijft.

Beneden? Het klinkt misschien wat vreemd maar de Fushimi Inari Schrijn is ontzettend groot en beslaat vrijwel de gehele berg waar deze aan ligt. Wil je echt alles zien dan ga je een behoorlijk pittige wandeling tegemoet van zo’n 2-3 uur met veel, heel veel, trappen die soms stijl de berg op gaan. Bereid je hier dus goed op voor!

IMG_4379

Wanneer je echter vastbesloten aan de klim begint zul je beloont worden met een bijzondere ervaring! Het is ontzettend mooi om daar te lopen en alle poorten te bewonderen. Ook kom je er mini schrijnen tegen, een meertje, diverse stops waar je kunt eten en drinken, en wanneer je avontuurlijk genoeg bent kun je zelfs een bamboo bos ontdekken.

Al is deze laatste écht alleen voor fitte mensen en is het een vrij gevaarlijke pad waar je lelijk vanaf kunt vallen. Geen aanrader voor iedereen dus. Ikzelf heb het aan me voorbij laten gaan maar mijn reispartner heeft de ontdekkingstocht naar het bamboo bos wel gemaakt.

Eenmaal bovenaan de berg heb je weer even een rustpunt en kun je een offer brengen aan Inari (kost wel een aardige duit), alvorens je weer aan de weg naar beneden begint. Dit is niet dezelfde route als de heen weg dus ook hier ontdek je weer vanalles en kun je ondanks de vermoeide benen toch terugkijken op een mooie wandeling.

Manga Museum

Even cultuur moe? Een andere plek die een bezoekje waard kan zijn is het Manga Museum dat je op loop afstand vindt van de Nishiki Food Market (daar vertellen we zo meer over). Dit is echter niet alleen een museum maar ook een soort plek om te ontspannen én manga te lezen. Vrijwel alle manga en tijdschriften die je daar vind kun je ter plekke gaan lezen in één van de leescorners, op een random bank, stoel, of lekker buiten op het gras.

IMG_4048
IMG_4052

Het overgrote deel van de manga is in het Japans maar ze hebben ook een behoorlijke collectie manga in allerlei andere talen, waaronder zelfs enkele Nederlandstalige! Ook is er een kleine merchandise winkel met enkele bijzondere dingetjes en is er ook een klein café voor als je trek hebt gekregen van al dat lezen!

Nishiki Food Market

Voor de echte trek moet je echter niet in het café van het Manga Museum zijn maar kun je beter een bezoek brengen aan de Nishiki Food Market! Deze markt is niet alleen een genot voor het oog maar ook erg plezierig voor de maag, mits je een beetje avontuurlijk bent.

IMG_3964
IMG_3970

Je vindt er namelijk allerlei lokale delicatessen waaronder baby octopus met een kwartelei erin (zie hierboven), allerei soorten mochi en wagashi, de leukste snoepwinkeltjes en lekkerste yakitori!

Gion District

En last but not least… the Gion District! Een bezoek aan het Gion District staat bij vele Japan-fans hoog op de must-see lijst. Deze traditionele Japanse wijk is het thuis van enkele van de laatste échte Geisha scholen, theehuizen en theaters en spreekt dan ook enorm tot de verbeelding. Ook wij brachten hier natuurlijk een bezoekje aan maar daarover schreven wij een apart verslag dat je hier kunt lezen!

Meer kyoto

Nog op zoek naar meer informatie over deze bijzondere stad en heb je dat liever in de vorm van een echt boek? Probeer dan eens één van de onderstaande reisgidsen. En wil je meer weten over reizen naar Japan? Lees dan onze Reizen naar F.A.Q.!

Dit artikel – Kyoto: Tradities en Toeristen- verscheen voor het eerst op 24 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 24 november 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

8 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 20:37h, 24 november Beantwoorden

  Wel een heel eind mee eens. Gezien al het moois wat de stad te bieden heeft is het begrijpelijk dat Kyoto zo populair is, maar de stad dreigt daar toch een beetje aan ten onder te gaan. Het is inderdaad ook een van de weinige plaatsen in Japan waar dat ook echt tot een hoger prijsniveau voor zowat alles leidt, inderdaad voor de tempels, maar ook voor hotels, als je al iets kan krijgen.

  De grote uitzondering is wat mij betreft Arashiyama: weliswaar ook toeristisch, maar nog niet helemaal overlopen door de massa. Daar heb je nog het mooie, rustieke Kyoto wat aansluit op het beeld dat door reisgidsen en TV-programma’s vaak geschept wordt.

  Uiteraard zijn er nog wel andere bezienswaardigheden die nog niet platgelopen worden. Sanjusangendo is een unieke tempel die door de meeste toeristen vergeten lijkt te worden. Niet ver van Ryoanji ligt Ninnaji, daar komt ook geen kip. En zo zijn er nog veel meer. Maar ik ben nu 4 keer in Kyoto geweest, en voor mij is de lol er toch wel een beetje vanaf. Heel veel schitterende bezienswaardigheden, maar geen leuke stad.

  • Joyce
   Geplaatst op 00:01h, 26 november Beantwoorden

   Dit was voor mij de eerste keer en was er jammer genoeg maar een beperkt aantal dagen dus wilde, net als alle andere toeristen, toch even de hoogtepunten mee pakken. De volgende keer ben ik zeker van plan de wat minder bekende plekken te bezoeken.

   Kan me overigens goed voorstellen dat je er na 4x wel een beetje klaar mee bent. Wat dat betreft zeg je het goed: heel veel mooie bezienswaardigheden maar de stad in zijn geheel heeft voor mij niet de aantrekkingskracht van andere plekken waar ik ben geweest.

 • WizardOfOss
  Geplaatst op 21:16h, 26 november Beantwoorden

  Dat is toch ook wel een beetje het verschil met leuke steden: ik ben verdeeld over 8 reizen inmiddels 40 dagen in Tokyo geweest, maar zou zo weer terug gaan. Oké, tijdens m’n laatste reis pas merkte ik ook wel dat ik een beetje door de bezienswaardigheden heen was en buiten de Tokyo Motor Show ook niks voorbereid had, en heb toen maar dagtrips naar Nagano en Kawagoe geïmproviseerd. Maar ook als je gewoon wat door bepaalde wijken rond gaat dwalen blijft Tokyo leuk, dat gaat nooit vervelen, er is altijd wat te ontdekken. De stad heeft karakter.

  Datzelfde gevoel heb ik bijvoorbeeld ook bij bijvoorbeeld Osaka of Sapporo: steden met eigenlijk maar vrij weinig bezienswaardigheden, maar de stad zelf “leeft”. Misschien geen must voor een eerste bezoek aan Japan, maar wel steden waar ik steeds weer met plezier terugkom.

  Desondanks moet ik misschien toch ook weer niet te negatief zijn over Kyoto, het is toch zeker een stad waar je een keer geweest moet zijn. Maar verkeerde verwachtingen liggen op de loer, en dan kan het toch op een tegenvaller uitlopen.

  • Joyce
   Geplaatst op 21:21h, 26 november Beantwoorden

   Oh Kyoto is zeker geen verkeerde stad maar je moet er inderdaad met de juiste verwachtingen heen gaan. Ik had me echt een soort traditionele oase van rust voorgesteld, en dat was het dus echt niet haha. Tokyo ben ik nu 2x geweest, de eerste keer 20 dagen en afgelopen keer 10 dagen en kan niet wachten tot ik er weer ben, nog lang niet uitgekeken! Osaka staat ook nog het lijstje en Sapporo lijkt me ook erg tof als ik ooit die kant op ga. Wat maakte Sapporo voor jou zo tof?

 • WizardOfOss
  Geplaatst op 01:16h, 29 november Beantwoorden

  Sapporo is in basis gewoon een grote stad met alle drukte die daarbij hoort, maar op de een of andere manier voelt het toch meer relaxed dan andere grote steden. Iets wat heel Hokkaido eigenlijk wel heeft, het is toch een relatief jong stuk Japan, waar men heeft moeten leren omgaan met barre omstandigheden. Veel bezienswaardigheden wijzen ook direct naar de vroegere historie van de Hokkaido, waardoor je echt voelt dat het nauwelijks anderhalve eeuw geleden niet meer was dan een nederzetting midden in de wildernis.

  Daarnaast is Hokkaido echt een food lovers paradise, en Sapporo is dan de onbetwiste hoofdstad. Dit merk je vooral in Susukino, naar het schijnt het grootste uitgaansgebied ten noorden van Kabukicho, maar toch een andere, aangenamere sfeer. Rauw, maar niet onguur. En met een hoeveelheid en variatie aan eetgelegenheden, dat is echt ongekend.

  Zoals gezegd kent de stad niet eens zo gek veel echte bezienswaardigheden, en voor eeuwenoude tempels en dergelijke ben je er sowieso aan het verkeerde adres. Maar als ik een stad in Japan zou moeten uitkiezen om te wonen, dan zou Sapporo zeer hoog scoren.

  • Joyce
   Geplaatst op 21:55h, 29 november Beantwoorden

   Klinkt een beetje als de Noordse variant van Fukuoka, grote stad op het eiland van Kyushu. Ook een grote stad maar juist een hele relaxte en tropische sfeer met fantastische ramen 🙂

 • WizardOfOss
  Geplaatst op 18:44h, 01 december Beantwoorden

  Die twee doen qua karakter inderdaad wel wat aan elkaar denken. Alleen hebben ze wel een knap verschillend klimaat. Zoveel sneeuw als ik afgelopen winter in Sapporo heb gezien valt er in Fukuoka nog niet in 1000 jaar 🙂

  • Joyce
   Geplaatst op 18:31h, 03 december Beantwoorden

   Haha het klimaat is inderdaad heel anders! Heb er in augustus/september (2011) 5 weken gezeten en heb me toen helemaal kapot gezweet :’)

Geef een reactie