Line: Het Japanse alternatief voor Whatsapp

Hoewel wij hier massaal gebruik maken van WhatsApp en Messenger worden er in de rest van de wereld nog andere varianten gebruikt. Zo ook in Japan waar niet WhatsApp de grootste berichten applicatie is maar: LINE.

Nummer één in Japan

Line is nog relatief nieuw. Opgericht in 2011 is het begonnen als een dienst voor noodgevallen in het geval het telefoonnetwerk plat komt te liggen. Dit naar aanleiding van de grote aardbeving en daar op volgende rampen in 2011. Het was een daverend succes en wist in nog geen jaar tijd tientallen miljoenen gebruikers te vergaren. Met inmiddels meer dan 700 miljoen gebruikers wereldwijd.

Het is in Aziatische landen zoals Japan veruit de meest gebruikte messenger app. En heeft de app op nummer 1 gestaan in meer dan 41 landen (waaronder Japan, Thailand, Turkije, Zwitserland, en Spanje).

Veel uitgebreider dan WhatsApp

De app (verkrijgbaar voor Iphone en Android, en een aangepaste versie voor de windows phone) is niet alleen een fantastische handige messenger app (met super schattige stickers om naar elkaar te sturen) maar biedt nog veel meer functies.

Zo zit er een soort facebook timeline bij in gebouwd, inclusief een soort instagram. Maar daarnaast nog vele andere tools via een aparte app genaamd ‘Line Tools’. Hierin zitten bijvoorbeeld een zaklamp, matenconversietabel, en hoeveel pasta je nodig hebt voor een aantal personen. Verder onderscheid Line zich ook nog eens met tal van leuke spelletjes die je kunt spelen, en je soms zelfs credits mee kunt verdienen om weer te gebruiken om stickers van te kopen.

Tegenwoordig kan ook Whatsapp dat, maar het is Line die deze functionaliteit al jaren aanbiedt. Zo was Line ook één van de eerst met een aparte desktop versie. Daarbij is deze app ook op vele andere fronten een voorloper, en probeert het een zo volledig mogelijk ervaring te bieden.

Integraties

De populariteit van Line heeft er ook nog eens voor gezorgd dat de app met tal van andere diensten geïntegreerd kan worden. Zo kun je je Line account koppelen aan de purikura automaten om daar foto’s op te bekijken, gebruiken om je te registreren bij diensten zoals Nico Nico TV (grote online tv dienst in Japan), en nog veel meer.

Groot voordeel hiervan is ook dat je niet per se een telefoonnummer nodig hebt maar je kunt registeren met een e-mail en username. Een telefoonnummer is wel aan te raden, maar is dus niet verplicht.

Aanrader

Spijtig genoeg – want wij zijn stiekem erg fan van deze app – lijkt Line in Europa maar beperkt aan te slaan. En dat vinden we best zonde! Want hoewel ook Line niet perfect is, is het wel een hele complete app die het op veel vlakken beter aanpakt dan Whatsapp. Zo zijn we met name gecharmeerd van de timeline functies, en het gemak waarmee je foto’s kunt delen. Leukste vinden we echter de optie om de gehele app te personaliseren met de kawaii thema’s en stickers.

Maar ook gezien de geschiedenis van Line, hun uitgebreide opties, en het feit dat ze op vele fronten nog altijd voorop lopen qua innovaties en gebruiksgemak maken het wat ons betreft een echte aanrader.

Bron: 1, 2, 3.

Dit artikel – Line: Het Japanse alternatief voor Whatsapp – verscheen voor het eerst op 24 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 24 februari 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

1 Comment

  1. Paul

    maart 8, 2014 at 6:06 pm

    Ik gebruik het ook al een tijdje, helaas ken ik niet veel andere die het ook gebruiken 🙁

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X