Love Pillow vs. Dakimakura

Iedereen die wel eens naar een conventie is geweest heeft er vast wel eens eentje gezien; een ‘love pillow’. Dit zijn grote langwerpige kussens waar personages uit anime en manga series op afgebeeld zijn en waarmee je gezellig knusjes kunt knuffelen in bed.

Dutch Wifes

In het westen kennen we deze als dakimakura (抱き枕) maar dat klopt niet helemaal. Een dakimakura heeft van oorsprong wel dezelfde vorm als een love pillow maar heeft geen specifieke opdruk. En om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken worden deze dakimakura ook vaak verward met Dutch Wifes.

Maar een Dutch Wife is geen langwerpig kussen maar, een soort chikufujin (竹夫人). Dit zijn bamboo constructies die ongeveer de grootte van een mens hebben. Deze werden vroeger (voornamelijk) door Nederlandse mannen in de Indonesische kolonies gebruikt om zichzelf koel mee te houden tijdens de warme nachten.

Deze constructies waren namelijk geheel luchtdoorlatend en waren dan ook een stuk koeler om mee ‘te knuffelen’ dan dekens. Vandaar de bijnaam ‘Dutch Wifes’.

Maar hoe kom je dan van een bamboo constructie in Indonesië naar de Japanse love pillows die wij kennen? Daar hebben we het bedrijf Cospa (コスパ) aan te danken. Door de jaren heen werd de bamboo-constructie vervangen door een volledig langwerpig kussen wat je in meer landen dan Japan vindt maar daar net wat meer bekendheid genieten.

Gat in de markt voor otaku

Cospa, een producten van cosplay kostuums en andere otaku merchandise zag rond 1990 echter dollar (of nou ja, yen tekens) in het maken van speciale dakimakura hoezen met daarop alle bekende (en aantrekkelijke) anime en manga personages zowel met en zonder kleding aan.

Volgens dit bedrijf was het de perfecte manier voor fans om een stapje dichterbij hun favoriete personages te komen en zelfs op een onschuldige manier het bed met ze te delen. Want welke fan droomde er nou niet stiekem van om met zijn/haar waifu of husbando te knuffelen? Zo gaf het bedrijf ze de nickname Love Pillows, om je liefde mee te uiten.

En het bedrijf had gelijk! In no time waren deze anime dakimakura’s niet alleen binnen Japan een grote hit maar sloeg het ook in het buitenland erg aan. Hier vonden velen het echter een stuk exotischer (en dus beter voor de verkoop) klinken als ze niet Love Pillows genoemd zouden worden maar dakimakura, en zo zijn de verschillende namen de wereld over gegaan.

Love Pillow of Dakimakura kopen

Inmiddels kun je deze bijzonder kussens bij vrijwel alle bekende anime merchandise dealers halen, maar met name J-List heeft een enorm groot aanbod beschikbaar. Hier in Nederland zijn er maar weinig (online) verkooppunten. Je beste kans om er eentje te vinden is op één van de diverse (anime) conventies.

Bron: 1, 2, 34.
Coverfoto door Dick Thomas Johnson. Via WikiCommons.
Dit artikel – Love Pillow vs. Dakimakura – verscheen voor het eerst op 27 maart 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 27 maart 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • Kitty Ocean
  Geplaatst op 17:41h, 27 maart Beantwoorden

  En ik maar denken dat ze gebaseerd waren op zwangerschapskussens en zijlig-kussens. Bij de Lidl een paar maanden terug kon je zo’n kussen kopen, maar dan zonder anime opdruk. En geloof me, zo’n ding ligt heerlijk! En nee, ik hoef geen kussen met zo’n opdruk.

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 15:26h, 28 maart Beantwoorden

   Haha nja de “echte” dakimakura’s worden in Japan ook inderdaad voor dat soort dingen gebruikt hoor ^^

Geef een reactie

X