Maak je eigen kersenbloesem furoshiki!

Japanse knoopdoeken, furoshiki, zijn niet alleen prachtig, maar ook nog eens reuze handig. Je vouwt en knoopt er tassen van, of gebruikt ze in plaats van cadeaupapier. Zo pak je ook moeilijke vormen heel handig in, maar je knoopt er ook een handig bento-tasje van, om je lunchtrommel te beschermen in je tas.

De furoshiki is in Japan al eeuwenoud. Furo betekent bad en shiki betekent stof, het is dan ook een doek die ze meenamen naar het badhuis om hun kleding in op te bergen. En je ziet hem steeds meer in het Japanse straatbeeld, mede omdat de Japanse regering een furoshiki-promotie-campagne is gestart om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Hij is dus ook nog eens beter voor het milieu!

De prachtige patronen die je op de doeken ziet, zijn, zoals heel gebruikelijk in Japan, gerelateerd aan de seizoenen. In de lente gebruiken ze furoshiki met kersenbloesems (sakura), in de zomer met bamboe en irissen, in de herfst met esdoorn blaadjes en met camelia´s in de winter.

Nu in Japan de kersenbloesems op het punt van bloeien staan, laten wij je zien hoe je zelf een furoshiki met sakura (zo heet de kersenbloesem in Japan) maakt.

Benodigdheden

Dit heb je nodig om een furoshiki te stempelen:

Dit zijn een aardappel, een groente uitsteker in de vorm van een bloesem, een vierkante doek van tenminste 45x45cm (het liefst katoen in een lichte kleur), textielverf in lichtroze, een penseeltje, en een zwarte watervaste (of textiel) stift.

Beginnen maar

Snij de aardappel door het midden en steek er een bloemetje uit, met een aardappelschilmesje kun je de aardappel eromheen voorzichtig los snijden.

Spreid het doek uit over de tafel (let op dat je voor zekerheid een matje of iets dergelijks onder het doek legt om je tafel te beschermen) en bedenk hoe je het patroon op de doek wil stempelen, wij hebben er een diagonale baan van gemaakt.

Doop de stempel in de verf, haal de overtollige verf er met het penseel af en je kunt beginnen met stempelen. Nadat de verf goed gedroogd is strijk je de doek nog even aan de ongeverfde kant, vervolgens maak je met de zwarte watervaste stift streepjes in het midden van de bloesems.Furoshiki knopen

Zorg dat alles helemaal mooi droog is (optioneel eventjes lichtjes strijken) en dan kun je de furoshiki gebruiken om bijvoorbeeld een cadeautje of je hanami-bento mee in te pakken! Dit doe je als volgt:

Dit artikel – Maak je eigen kersenbloesem furoshiki! – verscheen voor het eerst op 2 april 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 2 april 2020.

Tags:
,
Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie