Maak kennis met Gunpla!

Gundam is niet alleen één van de meest langlopende anime ooit maar is wellicht ook één van de meest geliefde anime series. Al meer dan 35 jaar lang weet deze serie miljoenen fans over de hele wereld telkens weer mee te nemen in hun avonturen en doen ze je verbazen met hun toffe designs, goede actie, en meeslepende verhalen.

Maar het blijft niet alleen bij het kijken van Gundam. Een grote hobby en passie van velen is het zelf bouwen van de Mobile Suits (en andere personages) uit Gundam in de vorm van gunpla kits.

 

Wat is Gunpla?

Gunpla komt van “Gundam plastic model”  en zijn speciale bouwpakketen waarmee je volledig op schaal je favoriete Gundams na kunt bouwen. Al sinds de jaren ’80 brengt Bandai deze kits op de markt en heb je ze in allerlei soorten en maten, zowel duur als goedkoop, makkelijk als ontzettend ingewikkeld en ga zo maar door.

Post-3-Img-1-1024x591

Afbeelding via FromJapan.

Over het algemeen worden ze echter geclassificeerd op twee manieren: Scale (grootte) en grades. De scales zijn eigenlijk altijd beperkt tot 1/60, 1/100, 1/144 en no scale voor sommige versies. De scale geeft aan hoe groot de “verkleining” is op basis van het echte exemplaar. Als je bijvoorbeeld het High Grade (HG) model uit onderstaande voorbeeld neemt zie je dat deze een scale van 1/60 heeft. Mocht je deze nou 60x vergroten is deze op “levensechte” grootte.

Afbeelding via Anime News Network.

Afbeelding via Anime News Network.

Naast de scale zijn de gunpla kits opgedeeld op basis van grade. Deze grade is een indicatie van de kwaliteit (en deels moeilijkheid) van een bepaalde gunpla kit. De meest bekende zijn: Perfect Grade (PG), Master Grade (MG), Real Grade (RG), Reborn-One Hundred (RE/100), High Grade (HG), en andere speciale series zoals Super Deformed (SD), No Grade (NG), en de eerste edities van vroeger de First Grade (FG) kits. 

 

Kits voor beginner en meester

Elk van deze kits wordt gekenmerkt door andere bijzonderheden maar vooral door de schaal en kwaliteit van de modellen. Hoe groter betekend echter niet altijd moeilijker, dit kan maar net aan de hoeveelheid onderdelen liggen. Zo kan een Master Grade moeilijker zijn dan een Perfect Grade als deze meer kleine onderdelen e.d. heeft.

grades

Van links naar rechts het zelfde model in verschillende grades: Perfect Grade, Master Grade, Real Grade, High Grade, Super Deformed.

Je moet je echter niet tegen laten houden door het feit dat sommige kits misschien wat moeilijker of ingewikkelder zijn. Zolang jij het character dat je gaat bouwen maar tof vind komt de motivatie vanzelf!

 

Stap-voor-stap hulp

Daarbij hoef je gelukkig niet zelf uit te puzzelen hoe je alles in elkaar moet zetten. In elke kit zitten namelijk plastic “trays” waar alle onderdelen in zitten, overige accessoires zoals stickers, én een uitgebreide handleiding waarin stap-voor-stap staat hoe je de gunpla moet bouwen. Door handige afbeeldingen, symbolen en uitleg wordt je dus helemaal begeleid hoe jij het zelf kan doen.

MG_MSA-0011-Ext-_Ex-S_Gundam

Stap een is dan ook altijd om de handleiding erg grondig door te lezen vóór je begint. Daarna is het een kwestie van aan de slag gaan! Je zult merken dat het over het algemeen heel ontspannen en leuk werk is. Natuurlijk heb je soms wat frustratie over bepaalde onderdelen of klusjes maar wanneer je model uiteindelijk helemaal klaar is weet je waar je het voor gedaan hebt: een super epic figure!

 

Toegankelijk voor iedereen

Het fijne van gunpla kits bouwen is dan je geen hele gereedschapskist of moeilijke dingen voor nodig. Met een paar kniptangetjes, pincet, stanley-mes, en eventueel een vijltje en markers kun jij het overgrote deel van alle gunpla kits volledig in elkaar zetten. Mocht het toch nog ergens fout gaan? Dan is een druppeltje superlijm vaak alweer voldoende om het oplossen. 

arg

Alles voor je starter kit kun je o.a. bestellen via amazon

Zolang je maar geduldig bent, de boel niet forceert en plezier hebt in het maken zal het altijd goed komen! En gaat het toch verkeerd? Geen ramp dan kun je met een volgende kit altijd je skills nog even fine-tunen.

 

Waar kun je Gunpla kopen?

Het kan even zoeken zijn voor je gevonden hebt waar je Gunpla kunt kopen. Het ligt hier niet standaard in de speelgoed- of hobbywinkel. Je zult hiervoor vaak je heil online moeten zoeken bij verkopers zoals:

En mocht je een bezoek brengen aan anime/cosplay conventies? Houd dan ook zeker je ogen open wanneer je de dealerroom betreedt. Hier vind je ook regelmatig verkopers met Gunpla kits waaronder de webshop Side7. Ook bij Archonia kun je terecht voor Gunpla.

 

 

Dit artikel – Maak kennis met Gunpla! – verscheen voor het eerst op 12 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 12 januari 2019.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

4 Comments

  1. Stephan Eggink

    januari 13, 2016 at 4:53 pm

    Ooooh heb hier zeker interesse in! Mij lijkt me de Barbatos wel wat!

  2. mangavalk

    januari 24, 2016 at 10:06 pm

    oh super cool, ik heb gewonnen! 😀

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X