Mahjong Soul: Mahjong met een anime twist!

Ron, Tsumo, Yaku! Als je niet bekent bent met mahjong, dan zullen deze woorden je waarschijnlijk niks zeggen, maar het spel op zich ken je misschien wel. Mahjong is een traditioneel spel uit de 19e eeuw dat ook vandaag nog gespeeld wordt. En Mahjong Soul geeft hier een nieuwe twist aan!

Het is een free-to-play mahjong game welke je kan spelen op je computer (in-browser) of via de app op je telefoon/tablet. Mahjong Soul kwam voor het eerst uit in 2018 in China, en het jaar erop voor Japan en de rest van de wereld. Sindsdien timmert de game gestaag aan de weg en raken steeds meer mensen gecharmeerd van de magische mix tussen mahjong en anime (pop) cutluur!

Wat is Mahjong?

Mahjong is ontstaan tijdens de 19e eeuw in China en heeft zich verspreid over de rest van Azië (vooral Japan en Zuid Korea), en later de rest van de wereld. Het spel wordt met 4 personen gespeeld en maakt gebruik van diverse soorten speelstenen met daarop verschillende soorten symbolen.

Mahjong wordt ook vaak ‘Aziatisch Poker’ genoemd, en als je naar de regels/winnende handen kijkt, dan is dat ook niet raar. De manier waarop bepaalde combinaties gemaakt kunnen worden en hun effecten zijn vergelijkbaar als met het bekende kaartspel. Zo is een “chii” een oplopende reeks van drie stenen, een “pon” een combinatie van drie dezelfde stenen, en wanneer je “richii” roept ben je nog slechts één steen verwijderd van de winst!

Hopelijk heb je nu een beetje een idee wat (Japans) mahjong is., zo niet kun je hier nog meer lezen over Mahjong, of gewoon gaan starten met Mahjong Souls want er staan genoeg anime waifus en husbandos op je te wachten en je op weg te helpen in Mahjong Soul!

Bekende anime characters

Waar deze game voornamelijk op werkt zijn de characters waarmee je kan spelen. Er zijn free-to-use characters, maar de meeste wagen zich uiteindelijk aan de Summon (aka gacha) aspect van het spel. Het spel kent op moment van schrijven 26 orginele vrouwelijk characters, 14 mannelijke en groot aantal speciale characters van events en collabs! Zo was er in 2021 een collab met de anime serie Kakegurui, een gok-gebaseerde anime.

Maar de originele characters van het spel zijn net zo leuk en geliefd! Er is veel variatie in uiterlijk, interesses en personality. Ja zeker, deze characters zijn helemaal uitgedacht,(en gevoiced bij wel bekende Japanse voice-actors) dus voor ieders wil is er wat! Er worden ook regelmatig nieuwe characters toegevoegd aan de roster. Ooh je arme portemonnee.

Gatcha Heaven

Behalve de characters die moet ‘summonen’ zijn er verder nog andere cosmetics and items die je kan verzamelen. Zo zijn er speciale effecten voor je speelveld (bijvoorbeeld voor wanneer je een riichi called), speciale items die je aan je characters kan geven om je ‘bond’ met ze te versterken (en daarbij voicelines unlocked) en ga zo maar door. Weet wel dat het Summon (gacha) aspect van het spel puur en alleen maar cosmetisch is. De characters hebben verder geen speciale abilities of stats die je helpen in het spel.

Toegankelijk voor elke type speler

De game is voor beginners, casual players en de hardcore ranked speler. De game heeft niet alleen een tutorial voor je, maar helpt tijdens het spelen met suggesties om bepaalde handen te ‘callen’ (ron/chii/riichi). Dus wees niet bang om het te proberen! Ik moet wel eerlijk zijn, ik vond de tutorial zelf niet heel duidelijk. Wat mij erg geholpen heeft is gewoon beginnen spelen en ‘aldoende leert men’. Je leert steeds beter wat goede handen zijn, welke steen je beter kan bewaren/wegdoen. Kijk wat andere doen als winnende hand. Als het een grote win is, probeer dat dan na te doen etc. Zo bouw je beetje bij beetje je eigen speelstijl.

Verder heeft de game ook speciale game opties die weer allemaal hun eigen regel(s) hebben. Dit wordt echter in het begin duidelijk uitgelegd. Zo is er bijvoorbeeld een speciale game versie waar je aan het begin van het spel 3 stenen moet aanwijzen die je weg wil doen, en die worden dan aan een andere speler gegeven. Easy toch? Je kan hierbij de recommend stenen weg doen, maar als jij een andere tactiek in gedachten hebt, kun je er altijd voor kiezen om wat anders te doen.

Meer dan een game

Het zal je wel niet verbazen dat Mahjong Soul wat verder gaat dan alleen maar een browser game. De game heeft zijn eigen merch-line, webcomic met de characters van het spel en een originele anime serie is ook aangekondigd voor april dit jaar! Dus ben je klaar om je ziel (en geld) te verliezen aan Mahjong Soul? Begin dan nu met spelen hier in je browser of check je AppStore / PlayStore !

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie