Blog header verschil tussen Maiko en Geisha.

Maiko Make-over in Kyoto!

Het Gion District is wellicht één van de meeste besproken plekken uit Kyoto, en een bezoek er aan staat bij vele Japan-fans hoog op de must-see lijst. Deze traditionele Japanse wijk is het thuis van enkele van de laatste échte Geisha-scholen, theehuizen en theaters, en spreekt dan ook enorm tot de verbeelding. Want wie hoopt er nou niet een glimp op te vangen van deze mysterieuze dames?

Hoewel je hier kunt lezen dat Kyoto en Gion soms meer als een toeristisch pretpark aanvoelen als een authentieke ervaring zijn er een aantal hoogtepunten geweest van mijn bezoek aan de stad. En één daarvan was mijn bezoek aan de Yumekoubou Maiko.

Traditionele make-overs

Dit is een professionele studio die zich specialiseert in het geven van volledige maiko, geiko (geisha), oiran, en shinsengumi make-overs! Hierbij word je in een uur omgetoverd tot een maiko en kun je afhankelijk van het pakket dat je kiest een studio photoshoot doen en/of een wandeling door het Gion District maken, waarbij er op diverse locaties een foto van je wordt gemaakt. Voor de buitenshoot moet je echter wel je eigen camera meenemen die een medewerker van de studio zal gebruiken.

En voor wie denkt dat dit een toeristen ding is heeft het mis: 95% van alle bezoekers zijn Japans. Een bezoek wordt vaak gedaan door vriendinnen, moeders en dochters, of modellen op zoek naar unieke portfolio shots. Hierdoor heb je een echte authentieke ervaring maar spreekt men niet altijd even goed Engels. Houdt er dus rekening mee dat het soms wat stuntelen is en dat ze, als je geen Japans spreekt, je weinig details kunnen vertellen over het hele proces.

Het perfecte souvenir

Het is een hele bijzondere ervaring en je waant jezelf echt eventjes in een andere wereld wanneer er met drie man sterk aan je getrokken, gekleed, en geknutseld wordt. Van het aanbrengen van de make-up, tot het zelf kiezen van je kimono en obi (man, wat was dat moeilijk) of het door de straten proberen te lopen terwijl je super strak ingesnoerd zit en op geta probeert te blijven staan, het is echt een one-of-a-kind ervaring en ik denk dat de foto’s die daar gemaakt zijn voor de rest van mijn leven een bijzondere plek zullen innemen.

Foto van mijn Maiko Make-over in Kyoto. Met vriend als shinsengumi.
Foto van mijn Maiko Make-over in Kyoto.
Foto van mijn Maiko Make-over in Kyoto.

Na afloop kun je uiteraard de foto’s mee naar huis nemen. Je krijgt zowel ter plekke afgedrukte versies als een cd mee en je hebt ook nog de optie om sleutelhangers met je foto’s etc. te kopen.

Het is niet bepaald goedkoop met prijzen van zo’n €100 – €200 (afhankelijk van wat je kiest) maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug. Ikzelf heb een maiko make-over gedaan met binnen én buiten shoot, foto’s en een sleutelhanger en was zo’n €150,- kwijt. Maar als ik zo naar de foto’s kijk heb ik daar geen greintje spijt van!

Plan je bezoek

Lijkt het je leuk dit ook te ervaren? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert! Dit kan heel gemakkelijk via hun (Engelstalige site). Hier heb je de keuze uit diverse soorten shoots zoals:

  • Shinsengumi (Oude Japanse “politie”)
  • Maiko (leerling geisha, veel kleurrijker dan geisha)
  • Geisha
  • Oiran (lijkt op maiko en geisha, maar veel uitbundiger en is eigenlijk een prostituee, maar wel schitterende outfits)
  • Kimono-style shoot voor mannen

Ook doen ze nog “gewone” kimono en yukata verhuur. Je kunt dan een dag lang in de kimono over straat lopen. Dit is ongeveer de helft goedkoper dan een volledige shoot.

Tip: Zorg dat je van te voren CONTANT geld hebt geregeld, pinnen of met creditcard betalen is niet mogelijk.

Dit artikel – Maiko Make-over in Kyoto! – verscheen voor het eerst op 14 maart 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 14 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie