Schappen vol manga in een winkel. Foto door Luis Villa del Campo via WikiCommons.

Leerzame Manga: Manga die meer dan alleen leuk zijn

Manga zijn voor ons geen geheim meer en velen van ons volgen dan ook vaak een behoorlijk aantal verschillende series. Meestal lezen we een manga omdat we de serie leuk vinden, de personages ons aantrekken, maar vooral omdat we zin hebben in wat vermaak. Maar er zijn ook nog tientallen leerzame manga die niet alleen voor het vermaak zijn. Deze brengen een speciale gedachte, verhaal of belevenis over en willen de lezer écht iets leren. Sterker nog, er worden soms zelfs manga gebruikt tijdens schoollessen, cursussen, of trainingen.

The Showa Manga’s

De Japanse geschiedenis is hartstikke interessant maar sommige geschiedenis boeken weten dat niet altijd even mooi te vertellen. In een serie manga wordt de Showa periode (1926-1989) behandelt maar dan zonder stoffige feiten en saaie verhalen! Vooral de periodes voor en na de Tweede Wereldoorlog worden indrukwekkend neergezet. Maar ook de Great Depression tijdens de jaren 20′ en ’30 en juist de economische groei in de jaren ’80 komen aan bod en geven je een bijzondere blik in de recente geschiedenis van Japan.

showa-manga-cover-image

Op dit moment verkrijgbaar:

A History of Japan: Showa 1926-1939 via Bol.comAmazon | The Book Depository | Archonia

A History of Japan: Showa 1939-1944 via Bol.com Amazon | The Book Depository | Archonia

A History of Japan: Showa 1944-1953 via Bol.comAmazon | The Book Depository | Archonia

A History of Japan: Showa 1953-1989 via Bol.comAmazon | The Book Depository | Archonia

Hadashi no Gen / Barefoot Gen

Ook Hadashi no Gen is een historische manga en eentje die bijzonder populair en geliefd is in Japan. In deze manga vertelt Keiji Nakazawa namelijk zijn persoonlijke verhaal over het meemaken van de aanval met de atoombom “Little Boy” op Hiroshima. Op een behoorlijk direct en grafische manier wordt er weergeven en uitgelegd wat er is gebeurd en wat voor impact het heeft gehad op niet alleen de mensen die het ter plekke meemaakten maar ook wat er in heel Japan gebeurde, en jaren later nog steeds gebeurd.

barefoot-gen-manga-banned-1

Verkrijgbaar via: Amazon. Archonia heeft overigens ook een dvd van deze manga.

Curry naru Shokutaku / Addicted to Curry

Curry is één van Japan’s favoriete gerechten, niet zo gek dus dat er ook manga over te vinden zijn. Curry naru Shokutaku gaat echter een stapje verder en leertje werkelijk waar alles wat je maar wilt weten over dit heerlijke goedje. In Japan is deze serie ontzettend populair en wordt veel gebruikt om ook “echte” curry te promoten of menukaarten van curry restaurants mee te decoreren!

a9a77_259_curryn8
Afbeelding via LiveDoor.

Jammer genoeg is deze echter niet als Engelse manga te koop, maar wel hier te lezen.

Yakitate!! Japan / Freshly Baked Japan

Nog zo’n toffe leerzame manga is Yakitate!! Japan a.k.a. Freshly Baked Japan! Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze serie over bakken, in dit geval over brood bakken! Kazuma is al geobsedeerd met brood sinds hij 6 was, nadat zijn zusje een heuze familieruzie ontketende door voor te stellen om brood bij het ontbijt te eten.

japan18_000_cover

Grootvader was hier fel op tegen: wat moesten ze met dat rare westerse spul als ze in Japan prima eten hadden als ontbijt. Met miso soep, natto, en rijst was hij immers ook groot geworden. De kleine Kazuma was het in eerste instantie met zijn opa eens maar toe zusterlief hem “kidnapte” naar een bakkerij werd hij opslag verliefd. Vanaf dat moment heeft Kazuma nog maar één droom: bakker worden in de beste bakkerij van Japan: Pantasia!

Verkrijgbaar via: Bol.com | Amazon | The Book Depository | Archonia

Nodame Cantabile

Manga en klassieke muziek zijn misschien niet de eerste combinatie waar je aan denkt maar toch is dat waar Nodame Cantabile zich op richt. In deze serie volgen we de ambitieuze, zeer getalenteerde Shinichi Chiaki wiens grootste droom het is om in een Europees orkest te mogen spelen en rondtrekken. Tijdens zijn vierde schooljaar ontmoet hij de jonge vrouw Nodame. In tegenstelling tot Chiaki heeft zij geen duidelijk doel voor ogen maar wanneer hij haar hoort spelen op de piano bloeit er iets speciaals tussen de twee op.

01-02

Niet alleen volg je het bijzondere verhaal van Chiaki en Nodame, je leert ook nog eens van alles over klassieke muziek, beroemde componisten en vele andere aspecten van deze, vaak door de jeugd ondergewaardeerde muzieksoort.

Verkrijgbaar via: Bol.com | Amazon | Ebay | Archonia

The Manga Guides

The Manga Guide kent meerdere edities zoals The Manga Guide to Statistics, The Manga Guide to Databases, en The Manga Guide to Calculus. Deze bijzondere series richten zijn zogenaamd edu-manga, manga’s die je echt iets moeten leren. Wil jij dus meer weten over de exacte wetenschappen maar heb je geen zin om stoffige oude wiskunde boeken te pakken of ellenlange teksten te lezen? Dan is deze serie een echte aanrander! Wat vooral ook erg leuk is bij deze edities is dat ondanks de Engelse vertaling er een hoop Japanse elementen bewaard zijn gebleven. Zo worden rekensommen gemaakt met de prijs voor ramen per kom en zul je Japanse grappen tegenkomen.

Afbeelding via NoStarch.
Afbeelding via NoStarch.

Op dit moment verkrijgbaar:

The Manga Guide to Electricity via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Calculus via Bol.comAmazon en The Book Depository

The Manga Guide to Statistics via Bol.com Amazon | The Book Depository

The Manga Guide to Physics via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Relativity via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Databases via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Molecular Biology via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Biochemistry via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to the Universe via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Linear Algebra via Bol.comAmazon | The Book Depository

The Manga Guide to Physiology via Bol.comAmazon | Nog niet verkrijgbaar via The Book Depository

Bartender

Wel even genoeg van al die serieuze toestanden? En toe aan wat ontspanning? Pak er dan een heerlijke cocktail bij uit de manga Bartender. Ryuu Sasakura is een geniale bartender die met zijn magische cocktail mixen niet alleen de heerlijkste drankjes weet te maken maar ook nog eens rust brengt in de harten van zijn klanten. Niet alleen is het een vermakelijk verhaal, je leert ook nog eens vanalles over cocktails!

Screenshot uit de Anime.
Screenshot uit de Anime.

Deze manga is in het westen nooit een succes geweest maar heeft in Japan een grote fanbase! Er zijn in totaal meer dan 2,8 miljoen exemplaren van verkocht, een anime van gemaakt en is er zelfs een live-action van uitgebracht. De serie is begonnen in 2008 en loopt nog altijd, jammer genoeg is ook deze manga nooit in het Engels hier uitgebracht maar kun je hem hier online lezen.

Edu-Manga

En last bu not least… Edu-Manga! Net als The Manga Guide bestaat de Edu-Manga serie uit een aantal manga die elk een apart onderwerp bespreken, in dit geval belangrijke historische figuren van Anne Frank tot Beethoven! Het zijn niet de mooist getekende manga maar het is wel een hele laagdrempelige en leuke manier om wat bij te leren over een aantal iconische personen,

71-XoJzVfhL

Op dit moment verkrijgbaar:

Edu-Manga Anne Frank via Bol.com | AmazonThe Book Depository | Archonia

Edu-Manga Einstein via Bol.comAmazonThe Book Depository

Edu-Manga Beethoven via Bol.com | AmazonThe Book Depository

Edu-Manga Helen Adams Keller via Bol.comAmazonThe Book Depository | Archonia

Edu-Manga Mother Theresa via Amazon | The Book Depository | ArchoniaBronnen: 1, 2, 3, 4.

Tags:
Heidi
hei.bakker@gmail.com

Heidi is een echte donut liefhebber met een passie voor kunst en cultuur. Daarnaast is ze gek van berenmeisjes, goede storytelling, kunstzinnige anime, en alles waarvan ze haar koffie uitproest.

Geen reactie's

Geef een reactie