Manga Review Made in Abyss.

Made in Abyss (Manga Review)

Made in Abyss lijkt een ogenschijnlijk onschuldige avonturen serie. Met schattige chibi-achtige personages op de cover en een aandoenlijke hoofdpersoon zet Made in Abyss je ontzettend op het verkeerde spoor. De schattigheid moet namelijk al snel plaatsmaken voor behoorlijk wat drama en zo nu en dan een flinke portie gore!

Een ware schat

Orth is een bijzondere stad op een klein eiland in het midden van de oceaan. Middenin dit eiland bevindt zich namelijk de “Abyss”, een mysterieus gat in de grond dat kilometers diep is, maar waarvan niemand ooit het einde heeft bereikt. In deze Abyss is niks wat het lijkt en gelden de normale wetten der natuur niet langer. Mysterieuze omgevingen en monsters bevinden zich in de diverse lagen en hoe dieper je komt, hoe gevaarlijker het wordt. Maar het zijn bovenal de vele schatten die men er vindt die de Abyss tot zo’n aantrekkelijke plek maken.

Ook de jonge Rikko is geobsedeerd door alles dat deze haar te bieden heeft, met name omdat haar verdwenen moeder een wereldberoemd “schatgraver” is. Rikko is dan ook vastbesloten in de voetsporen van haar moeder te treden en het mysterie rondom haar verdwijning letterlijk tot op de bodem uit te zoeken.

Wat volgt is een episch avontuur met veel pijn, verdriet en gruwelijkheden. Maar gelukkig ook een verhaal vol vriendschap, liefde, en hoop.

Buitengewoon artwork

Het is echter niet alleen het mysterie van de Abyss wat tot de verbeelding spreekt, het is de artstyle die je in eerste instantie het avontuur insleurt.

Je kunt er bij deze serie gewoonweg niet omheen: qua artwork onderscheidt Made in Abyss zich enorm. Het is zelden dat we een manga vinden waar de atmosfeer van elke pagina afspringt. Elke pagina, en elke panel, is met zorg samengesteld. Het is overduidelijk dat er veel aandacht besteedt is aan het nadenken over composities, licht en duister, en het zo “echt” mogelijk neerzetten van mensen en omgeving.

Met de echtheid bedoelen we ook niet zozeer dat het er realistisch uitziet, maar dat het een soort authenticiteit en geloofwaardigheid uitstraalt.  En toch heeft het op een hoop vlakken de kenmerkende manga stijl behouden en grijpt het waar mogelijk ook moment aan om de sfeer wat lichter te maken en her en der wat humor in de mix te gooien.

Het is ook deze echtheid die het verhaal zelf zo sterk maken. Want elk personage heeft een daadwerkelijke functie en is met zorg neergezet. Je zult ze zeker niet allemaal even aardig of competent vinden, maar elk personage wat er langskomt heeft een doel en een functie om te vervullen.

Twijfelachtig materiaal

Dat gezegd te hebben is niet alles perfect aan deze manga. Er zitten enkele twijfelachtige stukjes in die sommige vinden rieken naar pedoseksualiteit, of op zijn minst het ongepast neerzetten van onze jonge personages. En hoewel ik het zeker eens ben dat sommige van deze stukken nogal twijfelachtig zijn en misschien beter weggelaten hadden kunnen worden, zijn ze niet in zo’n mate aanwezig dat het een stempel op het algehele verhaal drukt.

Het zou dan ook zonde zijn om deze serie puur daarvoor te negeren want er zit ontzettend veel diepgang, emotie, en avontuur in Made in Abyss. De wendingen die het verhaal neemt en de gebeurtenissen die de personages te verduren hebben gehad of krijgen zetten de toon voor een intense serie die je niet meer los zal laten. Want hoe dieper je in de Abyss trekt, hoe moeilijker het is om weer naar boven te komen…

Made in Abyss
7.8 / 10 Ons cijfer
Verhaal8
Personages7
Tekenstijl8
Plezierfactor8

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie