Manga Review: Non Non Biyori vol. 1

Image via capsulecomputer

Titel: Non Non Biyori

Auteurs: Atto (Story & Art)

Volumes: Onbekend

Genre: Comedy, School, Slice of Life, Seinen

Release: 26 september, 2009

Non Non Biyori wordt al sinds 2009 uitgeven door Monthly Comic Alive. In 2015 zijn de verhalen die tot op heden zijn uitgebracht, gebundeld tot 8 manga. Inmiddels zijn 3 van deze manga-bundels verkrijgbaar in het Engels. De anime serie uit 2013 kreeg in 2015 een vervolg onder de naam: Non Non Biyori Repeat. Onlangs is bekendgemaakt dat er in September 2016 ook een tweede OVA zal uitkomen van een nog te publiceren speciale editie- bundel.

Hotaru Ichijo is een moderne basisscholiere die samen met haar ouders vanuit het hippe Tokyo naar het plattelandsdorp van Asahigaoka heeft moeten verhuizen voor haar vaders werk. Het dorp lijkt echt “in the middel of nowhere” te zijn, maar gelukkig hoeft ze niet ver te reizen om naar haar nieuwe school te kunnen. Ook al blijkt de bus maar 1 keer in de 5 uur te rijden…

De school zelf is wel even wennen, ze hoeft bijvoorbeeld geen schooluniform meer te dragen. Een andere bijzondere ontwikkeling is dat alle scholieren van het dorp in één klas zitten. In totaal zijn het er namelijk maar 5. Ook hebben ze allemaal redelijk afwijkende leeftijden die verschillen van 6, tot ongeveer 15 jaar.

Door het verschil in de leeftijd en de grootte (of liever gezegd, de geringe omvang) van de klas is zelfstudie de belangrijkste vorm van leren. En gelukkig maar, want de lerares (die de veel oudere zus van een van de leerlingen is) heeft er een handje van om liever alle lesuren al slapend voorbij te laten gaan.

Image via Mangapanda

Image via Mangapanda

De jongste leerling, en zusje van de lerares in de klas, is Renge Miyauchi. Ze is qua karakter precies het tegenovergestelde van haar oudere zus; opgewekt, nieuwsgierig en levendig. Omdat zij de jongste is, snappen de andere haar niet altijd even goed. En moet ze soms extra moeite doen om haar goede bedoelingen duidelijk te maken. Gelukkig werken de grote hoeveelheid expressies die haar gezicht kan tonen in haar voordeel. Ook weet ze zichzelf prima te vermaken in haar eigen fantasiewereld.

De andere 3 leerlingen in Hotaru’s klas zijn van de familie Koshigaya. De zusjes Komari en Natsumi liggen vaak met elkaar in de clinch. Voornamelijk, omdat de oudste van de twee, Komari, veel kleiner is en kinderlijker oogt dan haar jongere zusje Natsumi. Natsumi probeert Komari dan ook regelmatig te plagen met dit gegeven. Jammer genoeg voor haar, haalt Komari wel veel betere cijfers op school.

Natsumi doet behoorlijk haar best om zoveel mogelijk activiteiten te bedenken die niets met studeren te maken hebben. Hun oudere broer Suguru blijft liever op de achtergrond. Het is een slimme maar schuwe jongen en de oudste in de klas. Vanuit de schaduw let hij goed op zijn zusjes, maar omdat zij zo aanwezig zijn is het voor hem praktisch onmogelijk om wat meer naar de voorgrond te komen.

Image via mangapanda

Image via mangapanda

In de manga van Non Non Biyori krijgen we voornamelijk te maken met alledaagse situaties van de meiden en hun (school-)leven in het dunbevolkte dorp. De scenes zijn voornamelijk aandoenlijk en komisch van aard. Maar er hangt ook zeker een vleugje cynisme aan vast, wat ik heerlijk vind. Ook is de gedachtegang van Renge is een lust om te lezen.

De manga is niet gebaseerd op waargebeurde feiten, maar je leert wel een beetje hoe mensen in de berggebieden van Japan kunnen leven hoe kinderen er mee leren omgaan. Ik kan mij goed indenken dat sommige situaties zeker niet onbekend zijn Japanners die wél echt in het binnenland wonen. Verwacht geen heftige vecht scenes, bovennatuurlijke actie of spetterende magie. De charme van deze manga ligt juist in het aardse, in hoe mooi en leuk de alledaagse dingen in het leven kunnen zijn. En hoe je van de meeste simpele momenten een avontuur kan maken.

Door gebruik te maken van onderwerpen die in het dagelijks leven echt kunnen voorvallen, zich niet bezig te houden met vooruitstrevende technische snufjes of bovennatuurlijke magie, is deze manga (en ook de anime) een leuke aanraden voor iedereen!

 

またねーにゃん!

 

Manga Review: Non Non Biyori
7.7 / 10 Ons cijfer
Verhaal7
Personages8
Tekenstijl8

 


Op zoek naar Non Non Byori merchandise, anime, en manga? Kijk dan op:

 

rea

bollogo-web_rgb_600x181

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X