RWBY (Manga Review)

De RWBY-manga is gebaseerd op de onafhankelijke Amerikaanse animatieserie 3D-CGI van Rooster Teeth, gemaakt door Monty Oum. De manga zelf is een prequel van de originele animatieserie en duikt in de omstandigheden rond de vier hoofdpersonen: Ruby Rose, Weiss Schnee, Blake Belladonna, en Yang Xiao Long ofwel: Team RWBY.

De vier dames zijn studenten aan de Beacon Academy, die leren de wereld te beschermen tegen de gevreesde “Creatures of Grimm”. In tengestelling tot de anime richt deze serie zich volledig op de vier meisjes en hun voorgeschiedenis. En vertelt het over de nog nooit eerder onthulde avonturen van Team RWBY, voordat de dames op de academie terecht kwamen en teamgenoten werden.

Meteen in het diepe

Wetende dat het een prequel is zou je denken dat er hierbij nog meer opbouw zit over de wereld, de dames, en in zijn algemeen een soort “klaarstomen” voor het echte verhaal. In dit geval worden we echter meteen in het diepe gegooid. Er is weinig ruimte voor introducties en we starten meteen met flink wat actie.

Het verhaal springt vervolgens alle kanten op en stopt soms abrupt van de ene op de andere pagina om verder te gaan met een andere gebeurtenis uit een andere tijdlijn. Ook slaan we soms hele stukken over die, vermoed ik, voor zichzelf spreken als je de anime hebt gezien. Aangezien ik geen verdere kennis heb van de serie kon ik er soms dan ook geen touw aan vastknopen.

Chaos van begin tot einde

Wat hierbij ook zeker niet hielp was het super chaotische artwork. Je moest vaak meerdere keren naar een panel kijken om te zien wat er nou precies gebeurde, terwijl sommige panelen plotseling helemaal leeg waren of ogenschijnlijk op een verkeerde plek leken te staan. Contrast en schaduw leek soms volledig willekeurig te zijn geplaatst, en vaak zonder al te veel variatie.

Zeker in volle actie scenes ging er behoorlijk wat detail en gevoel verloren. Natuurlijk horen vecht scenes niet al te gepolijst te zijn en mag het best chaotisch zijn maar naar mijn idee ging er in dit geval toch echt teveel mis. Haar was vaak niet te onderscheiden tussen de vechters, of makkelijk te verwarren met de achtergrond en “effecten”. Het was echt puur zwart en wit en maar heel weinig subtiele grijstinten.

Teleurstellend

Ik ben dan ook oprecht teleurgesteld in deze serie, met name omdat ik toch wel vrij hoge verwachtingen had. Deels vanwege het succes van de anime en deels vanwege de toffe cosplays die ik er al van gezien had.

Wellicht dat het beter overkomt als je bekend bent met de RWBY franchise en al meer over de personages en het verhaal weet, maar voor iemand zoals ik – die volledig onbekend is RWBY – was deze manga één grote chaotische bende. Het verhaal sprong alle kanten op zonder een daadwerkelijke rode lijn en het artwork maakte het er niet beter op.

En hoewel ik de serie dan ook niet kan aanraden aan mensen die onbekend zijn met RWBY, hoop ik dat fans van de franchise meer voldoening uit de manga kunnen halen.

Manga Review: RWBY
6.3 / 10 Ons cijfer
Verhaal6
Personages7
Tekenstijl6
Plezierfactor6

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie