Manga Review: School Judgement vol. 1

Titel: School Judgment: Gakkyu Hotei

Auteur: Nobuaki Enoki (Story), Takeshi Obata (Art)

Volumes: nog onbekend

Genre: Shounen, Mystery

Release: 2 februari, 2016

Takeshi Obata (de man achter de klassieker Death Note) en nieuwkomer Nobuaki Enoki bundelen de krachten om de gloednieuwe serie “School Judgement” neer te zetten. In Japan zijn er steeds meer problemen op scholen maar invloed van volwassenen lijkt niks uit te halen. Daarom zijn er door het hele land jonge kinderen benoemd tot advocaten, aanklagers, en rechters om zo de problemen binnen de scholen op te lossen.

Abaku Inugami is zo’n jonge basisschool advocaat met een grote passie voor Ronpa: het verbaal verslaan van iemand door ijzersterke argumenten en theorieën te gebruiken. Hij is een transfer-student en reist door het hele land om op allerlei scholen mysterieuze zaken op te lossen en geschillen te slechten. Hij is een waar genie met een ietwat moeilijke persoonlijkheid en mysterieus verleden…

STK695180

Wanneer er op de cover een stempel staat met “door de makers van Death Note” gaat je hart stiekem een beetje sneller kloppen. Death Note, een echte klassieker inmiddels onder anime en manga fans, staat al jaren aan de top als één van de populairste series. Het unieke verhaal, de intrigerende characters en spannende schaakspel tussen Light en L weet al tijden iedereen die eraan begint mee te slepen. Een nieuwe manga van deze maker moet dan ook goed zijn toch? In School Judgement krijgen we echter te maken met een ander soort manga dan je zou verwachten wanneer de naam Takeshi Obata op de cover staat!

In dit eerste volume maken we kennis met Abaku Inugami, een (in mijn ogen) nogal onuitstaanbaar ventje dat veel te slim is een veel te veel houdt van gelijk krijgen dan goed is voor hem. Bij de eerste kennismaking met zijn nieuwe klas gaat hij al vol de strijd aan met zijn lerares in een “ronpa” over videogames op school en ook daarna gaat hij regelmatig de strijd aan met leraren en mede-scholieren waardoor niemand hem echt mag.

l012

 

De nodige argumenten en OBJECTION!!!’s komen voorbij en het gevoel dat je te maken hebt met een Phoenix Wright-achtige manga komt al snel bij je opzetten. Wanneer we dan ook nog eens te maken krijgen met een mysterieuze moord binnen deze klas en de bijbehorende pogingen om de dader te ontmaskeren doet het je juist weer denken aan Danganronpa, alleen gaat het hier om basisschoolstudenten en een vermoorde vis…

Phoenix Wrigt en Danganronpa zijn allebei absoluut geen verkeerde series die elk in hun eigen genre zeer populair zijn. Door deze echter te combineren met een aparte tekenstijl, unieke setting en jonge hoofdpersonen krijgen we echter weer een heel ander soort mix. Het geheel lijkt relatief luchtig te zijn en perfect te passen bij een basisschool setting met redelijk onschuldige zaken en problemen. Wanneer je echter goed kijkt zul je al snel wat anders gaan vermoeden. Untitled design (7)

Ook later in de manga wordt er een tipje van de sluier opgelicht over het brute en bloederige verleden van onze jonge hoofdpersoon en lijkt de manga wellicht toch een serieuze toon te hebben wanneer we lezen dat Abaku Inugami’s missie is om een bepaald persoon te vermoorden.

En dat is dan ook waar ik best wat moeite mee heb. Voor mijn gevoel hebben ze geprobeerd teveel verschillende elementen door elkaar te gooien en past het nergens echt bij. Op zich is dat natuurlijk geen probleem maar hierdoor komt niks volledig tot zijn recht. Ik had zelf liever gezien dat ze bijvoorbeeld puur-en-alleen de basisschool setting hadden behouden met bijpassende problemen zoals gestolen toetjes, mysterieuze knutselstukken en noem het maar op.

Of dat ze hadden gekozen voor een moord-mystery binnen een setting op bijvoorbeeld een middelbare school of universiteit. Ook wanneer je de artwork zelf kijkt zie je een mengeling tussen extreem gedetailleerde, soms overdreven gezichten en uitdrukkingen tegenover, super schattige outfitjes en lieflijke poses in het volgende panel. Wederom zorgt dit ervoor dat geen van beide echt tot zijn recht komt en het niet als één geheel aanvoelt.

Ontzettend zonde want we weten hoe ijzersterk de series van Takeshi Obata kunnen zijn. Wellicht dat de mix tussen deze genres in volgende volumes beter wordt neergezet maar voor nu kan ik niet zeggen dat ik met grote smart afwacht op het volgende deel van School Judgement.

 

Manga Review: School Judgement
6.3 / 10 Ons cijfer
Verhaal6
Personages6
Tekenstijl7

 

Op zoek naar  merchandise, anime, en manga? Kijk dan op:

rea

bollogo-web_rgb_600x181

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X