The Life-changing Manga of Tidying up (Manga Review)

In “The Life-changing Manga of Tidying up” wordt het fictieve verhaal verteld van Chiaki, een jonge vrouw in Tokyo die worstelt met een rommelig appartement, een rommelig liefdesleven en een gebrek aan richting in haar leven. Nadat haar knappe buurman zich ook nog aan haar beklaagd over de rommelige staat van haar balkon zoekt ze hulp bij Marie Kondo die haar (en jou) gaat helpen met het op orde krijgen van je leven.

Geeft het vreugde?

Marie Kondo is de afgelopen jaren een wereldberoemde naam geworden vanwege haar unieke aanpak om orde te scheppen in het leven van mensen. Dit door ze te helpen met het opruimen van hun kamers en huizen door één belangrijke vraag te stellen: “Geeft een voorwerp je vreugde?” Zo niet? Dan moet je het weggooien. Dit aangevuld met diverse andere tips zouden de basis zijn van een goed en geordend leven.

Haar boeken hebben miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht en sinds kort is haar “KonMari” methode nu ook beschikbaar in manga formaat met illustraties van Yuko Uramoto. Of zoals de manga zichzelf aankondigt “een inzichtelijke, geïllustreerde casestudy perfect voor mensen die op zoek zijn naar een leuke kennismaking met de KonMari-methode om op te ruimen, evenals beproefde fans van Marie Kondo die graag willen nadenken over wat vreugde opwekt”.

Weinig nieuws

Wat dat betreft vertelt de manga dan ook niks nieuws. Het is dezelfde boodschap en methode maar dan in een net ander jasje gestoken. Alles is wat versimpeld en aan de hand van korte maar duidelijke voorbeelden wordt de KonMari methode je voorgedaan. Of deze methode daadwerkelijk goed of slecht is laat ik aan jullie over, maar de manga zelf doet in elk geval een goede poging je alles in hapklare brokken uit te leggen.

Westerse aanpak

Opvallend is dat de manga een westerse make-over heeft gekregen. Deze lees je namelijk gewoon van voor naar achter en van links naar rechts in plaats van, zoals in Japan gebruikelijk is, andersom. Spijtig genoeg zijn ze her en der wel wat panelen vergeten te spiegelen en zijn er soms wat inconsistenties te vinden in bijvoorbeeld de kamerindeling.

Dat niet alleen, als manga zijnde is het geheel nogal vlak en lijken de pagina’s soms gewoon onaf. De illustraties zijn wat mij betreft te simpel, missen detail en een echte atmosfeer. Dit heeft wellicht te maken met de boodschap dat onnodige aankleding niet nodig is, maar in dit geval zorgt het ervoor dat het geheel erg klinisch aanvoelt. Misschien goed voor een zelfhulpboek, maar het komt de entertainment factor van de manga niet ten goede.

Manga vs. zelfhulpboek

Ik denk dan ook dat dat de kern is van het “probleem” in dit geval. Ik heb deze manga aangeschaft om op een vermakelijke manier kennis te maken met de Marie Kondo methode maar verwachtte wel dezelfde entertainment waarde die ik “normale” manga tegenkom. In dit geval moet ik dat beeld wat meer loslaten en puur kijken naar The Life-changing Manga of Tidying up als een zelfhulpboek dat toevallig en een manga-jasje is gestoken. En op dat gebied scoort deze wel goed.

Het verhaal is helder zonder enige poespas en hoewel het weinig echte diepgang biedt is het een prima manier om de kerngebieden van de KonMarie methode te bespreken en voor te doen. Het is dan ook een prima alternatief voor mensen die het echte boek niet willen lezen maar toch meer willen weten over Marie Kondo.

The Life-changing Manga of Tidying up
6.5 / 10 Ons cijfer
Verhaal7
Personages7
Tekenstijl6
Plezierfactor6

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie