Manga review: The Saga of Tanya the Evil

The Saga of Tanya the Evil (Manga Review)

Op de frontlinie van de oorlog, is er een klein meisje. Blond haar, blauwe ogen en porseleinen witte huid, ze beveelt het leger met een lispelende stem. Haar naam is Tanya Degurechaff. Maar in werkelijkheid is ze een van de meest elite salarismannen van Japan, herboren als een klein meisje nadat ze een mysterieus wezen boos maakte dat zichzelf ‘God’ noemt.

En deze kleine meid, die prioriteit geeft aan niks anders dan haar eigen carrière, zal het gevaarlijkste wezen worden onder de tovenaars van het keizerlijke leger. Tanya zal alles doen om in rang te stijgen en een manier te vinden om een comfortabel leven te leiden, en wee elke koning, land of god die haar in de weg staat!

Bijzonder concept

We zien wel vaker bizarre concepten terug in anime en het idee van “iemand” die in het lichaam van iemand anders beland is allang niet nieuw meer, en toch is de combinatie in dit geval wel opvallend. En eerlijk is eerlijk, toen ik deze manga voor het eerst in handen kreeg en las waar het over ging had ik hem bijna weer weggelegd. Ik vond het maar niks. Militaire verhalen doen me sowieso niet zoveel en dan ook nog een rare mix met magie en een salarymen in het lichaam van een klein meisje. Dat kon toch gewoon helemaal niks goeds zijn?

Aangenaam verrast

Des te groter was de verrassing toen The Saga of Tanya the Evil toch behoorlijk goed bleek te zijn. Niet alleen is deze historisch aardig accuraat en kloppen veel van de details, het verhaal zelf zit ook redelijk in elkaar. Het is misschien niet het beste verhaal ooit maar het is absoluut vermakelijk en maakt goed gebruik van de magische toevoegingen in deze alternatieve wereld. Het verloop is echter wel voorspelbaar, tenminste als je zelf een beetje op de hoogte bent van de gebeurtenissen tijdens de “echte” Eerste Wereldoorlog.

Ster van de serie is echter Tanya, en of je de manga leuk zal vinden hangt voornamelijk af van je reactie naar haar toe. Deze psychotische dame (man?) kan je namelijk behoorlijk tegen het been stoten. Ze gaat letterlijk over lijken om haar ambities waar te maken en ze is niet bang om haar handen vuil te maken. Haar bizarre en extreme persoonlijkheid kon ik stiekem wel waarderen, en met name de moeite die genomen werd om haar character uit te diepen zorgde voor een geloofwaardig personage.

Dat valt jammer genoeg niet te zeggen over de overige personages. Deze zijn vaak maar half uitgedacht en krijgen niet de kans een unieke toevoeging te zijn binnen het verhaal. Wat mij betreft heeft de serie hier dan ook een aantal kostbare steken laten vallen.

Strak tekenwerk

Op het tekenwerk en de arstyle valt echter niks aan te merken. Sterker nog dit is gewoon super strak werk met een uitgesproken stijl. Met name wanneer het gaat om gezichtsuitdrukking wordt er echt een mooi stukje werk neergezet dat echt een unieke vibe geeft aan het geheel. Ze zijn vaak super intens en overtrokken maar dit past perfect bij het psychotische aspect van de serie.

Dat niet alleen, er zit heel veel detail in juist de kleine dingen. Denk aan onderscheidingen op uniformen en sierrandjes op hoeden. Ook aan de achtergronden is echter meer dan voldoende aandacht besteedt met goede, heldere verdelingen en mooi contrast met personages.

Voor de liefhebber

The Saga of Tanya the Evil is al met al dan ook een degelijke manga. Hoewel het verhaal her en der behoorlijke plotgaten vertoont is deze goed genoeg om je mee te vermaken. Het verhaal dient echter bovenal om een platform te bieden voor Tanya en zij als persoon. De manga moet het echt hebben van deze buitengewone hoofdpersoon, ondersteund door een ijzersterke artstyle, want puur op verhaal gaan ze het niet redden.

Wat dat betreft zal de manga dan ook lang niet iedereen kunnen vermaken, Maar voor liefhebbers van militaire verhalen en degene die op zoek zijn naar “iets anders” kunnen hun lol op met deze serie bomvol actie!

The Saga of Tanya the Evil
7 / 10 Ons cijfer
Verhaal7
Personages6
Tekenstijl8
Plezierfactor7

Nog meer toffe anime, manga, games of Japanse cd’s vinden? Bekijk dan al onze reviews of lees alle overige anime en manga artikelen. Weten waar je anime kunt kijken? Lees dan hier onze tips voor het kijken van anime in Nederland. En ben je op zoek naar fysieke anime, manga, games, cd’s en merchandise van je favoriete franchises? Kijk dan op:

Bol.com logo
PlayAsia logo
CDJapan Logo
Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie