Mangaka veteraan Leiji Matsumoto overleden

Manga legende Leiji Matsumoto is overleden op vijfentachtig jarige leeftijd aan gevolg van hartfalen. Matsmoto’s werk heeft zichbare invloed gehad op het science-fiction genre binnen anime en manga. In dit artikel bespreken wij kort wat Matsumoto zo bekend geliefd maakte.

Beginjaren

Leji Matsumoto werd geboren in 1938 als Akira Matsumoto in Kurume, Japan. Toen hij achttien werd verhuisde hij naar Tokyo om zijn droom te achtervolgen: mangaka worden. Zijn debuut was de one-shot manga Mitsubachi no bōken in het Manga Shounen tijdschrift, Echter was zijn grote doorbraak met Otoko Oidon, een slice-of-life manga over het leven van een arme rōnin die zich voorbereidt op zijn eindexamen.

Space opera

Matsumoto is het meest bekend van zijn science-fiction manga Space Pirate Captain Harlock en Galaxy Express 999. Voor Galaxy Express 999 ontving hij een Shogakukan Manga Award in 1977. Beide manga kregen ook hun eigen animatieserie die ontzettend populair werden binnen en buiten Japan. Verder was Matsumoto ook regisseur van de invloedrijke serie Space Battleship Yamato en wist hij zo zijn stempel op het science-fiction genre te drukken.

Van alle markten thuis

Matsumoto heeft ook meegeholpen met het supervisen van de geanimeerde muziekvideo’s voor het album Discovery van Daft Punk. Deze muziekvideo’s werden gebundeld en uitgebracht als film genaamd Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem. De film vertelt het verhaal van een intergalactische band die ontvoerd wordt. Het leuke is dat Daft Punk zelf een Youtube afspeellijst heeft gemaakt van alle video’s.

Geliefd

Op Twitter tonen verschillende collega’s van Matsumoto respect voor de mangaka. Zo tweette Zack Davisson, vertaler van Space Pirate Captain Harlock, over wat voor effect Matsumoto’s werk op zijn leven heeft gehad. Op Archonia vind je verschillende blu-rays en manga’s van Matsumoto’s Space Pirate Captain Harlock, Galaxy Express 999 en Space Battleship Yamato.

Janine
janinekaa@hotmail.com

Janine is een Japan enthousiasteling die altijd op zoek is naar de nieuwste weetjes binnen het Japanse medialandschap. Graag deelt zij haar ideeën over anime, manga en games met de lezers. Verder is ze dol op J-fashion en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie